Conglomeratul francez Bollor şi Pan African Miinerals au semnat un memorandm de înţelegere privind dezvoltarea unui proiect feroviar în valoare de 895 milioane de dolari în Burkina Faso. Calea ferată va lega Abidjan, portul din Coasta de Fildeş, de depozitul de mangan Tambao din Burkina Faso, informează Reuters Africa.
Pan African Minerals va construi aproape 300 de km de cale ferată pentru a lega Kaya, un oraş aflat la nord de Ouagadougou, capitala statului Burkina Faso, de mina Tambao, din nord-estul ţării.
„Construcţia liniei va fi realizată în următorii trei ani şi va costa 360 de milioane de dolari„, a declarat Alan Watling, directorul executiv al Pan African Minerals. Lucrările la calea ferată vor începe în luna august a acestui an.
Compania franceză Bollore va investi 400 de milioane de euro în reabilitarea a 1.250 de km de cale ferată între Kaya şi Abidjan, capitala comercială din Coasta de Fildeş.
„Acest lucru va creşte capacitatea şi va permite transportul de mangan, dar şi transportul a două milioane de tone de marfă şi două milioane de pasageri”, a declarat Philippe Labonne, şeful Bollore Africa Logistics, divizia logistică a grupului Bollore, citat de Reuters Africa.
Pan African Minerals, controlată de omul de afaceri de origine română Frank Timiş, are în curs de dezvoltare mina de mangan de la Tambao din nord-estul statului Burkina Faso. Compania are în plan investiţii de un miliard de dolari şi estimează ca va produce aproximativ trei milioane de tone de mangan pe an.
Tamboa, despre care Frank Timiş spune că va fi cea mai mare mină de mangan din lume, este o prioritate pentru guvernul din Burkina Faso, care încearcă să-şi diversifice economia, dincolo de dependenţa de aur şi bumbac.
Afacerile lui Timiș în Africa
Timiş mai deţine African Minerals, în Sierra Leone, care extrage fier din zăcământul de la Tonkolili, dar și African Petroleum, care extrage petrol din largul coastelor Liberiei. De asemenea, filiale deţinute de acesta au operaţiuni în Senegal, Gambia şi Niger.
CITEŞTE ŞI Câţi africani lucrează pentru Frank Timiș, „împaratul fierului și petrolului” din Africa de Vest
Dacă în 2012 Timiș figura ca fiind cel mai bogat român în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 1,7-1,75 miliarde de euro, anul trecut omul de afaceri a fost plasat pe locul 20, cu o avere estimată la 230-240 milioane de euro.