Gazprom nu agreează schema de restructurare a datoriei pentru gaz propusă de Chişinău

Compania rusă Gazprom a refuzat schema de restructurare a datoriei de 6,5 miliarde de dolari propusă de autorităţile de la Chişinău şi care presupune transferarea celei mai mari părţi a acestei datorii pe seama administraţiei de la Tiraspol, scrie luni cotidianul rus Kommersant.
Economica.net - lun, 13 feb. 2017, 12:57
Gazprom nu agreează schema de restructurare a datoriei pentru gaz propusă de Chişinău

Experţi citaţi de publicaţia de la Moscova spun că Rusia n-ar mai spera să recupereze aceşti bani şi ar vrea să menţină, prin intermediul lor, o pârghie de influenţă asupra Chişinăului.

Partea leului, de 5,8 miliarde de dolari din datoria pentru gaze, îi revine de fapt regiunii transnistrene, unde gazele sunt livrate practic gratuit, de la sfârşitul anului 1992. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoria este înregistrată pe numele societăţii ruso-moldoveneşti MoldovaGaz, care livrează gaze şi pe malul stâng, şi pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant.

Publicaţia aminteşte că la mijlocul lunii ianuarie preşedintele Igor Dodon a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi cu şeful Gazprom, Aleksei Miller. Dodon a susţinut ca datoriile regiunii transnistrene la gaz să fie asumate de Republica Moldova. ‘Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 de milioane de dolari, iar din stânga Nistrului de circa şase miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei’, a declarat Igor Dodon la Moscova.

Săptămâna trecută, în cadrul unor negocieri pe care le-a avut cu adjunctul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Gazprom, Valeri Golubev, premierul moldovean Pavel Filip a făcut o schemă de restructurare a datoriei pentru gazele ruseşti. Conform propunerilor sale, Republica Moldova ar fi gata să achite o parte din datoria sa prin intermediul unor active ce ar fi transmise MoldovaGaz, iar datoria transnistrenilor ar urma să fie transferată întâi pe seama întreprinderii Tiraspoltransgaz, iar apoi pe seama administraţiei de la Tiraspol.

Vineri, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoseslski, Valeri Golubev a declarat că Gazprom nu va modifica schema livrărilor de gaze în Transnistria, prin urmare nici pe cea de calcul a datoriei.

MoldovaGaz şi Tiraspoltransgaz asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârşitul lui 2016 Gazprom şi MoldovaGaz au prelungit contractul de tranzit şi livrare a gazelor până la sfârşitul lui 2019, a precizat el.

Potrivit lui Veaceslav Mişcenko, de la Argus Media, din punct de vedere economic problema acestei datorii nu are soluţie, deoarece economia regiunii transnistrene este prea mică pentru a putea asigura recuperarea acesteia, aşadar rezolvarea se află în plan politic.

Datoria imensă chiar şi din perspectiva Gazprom poate fi folosită de Rusia pentru a reîntoarce în sfera sa de influenţă Republica Moldova, care în ultima vreme, pe fundalul evenimentelor din Ucraina, s-a reorientat pe calea integrării europene. În opinia expertului, Gazprom va încerca să recupereze o parte din bani, însă în final va trebui să renunţe la cea mai mare parte.

Totodată, potrivit lui Veaceslav Mişcenko, modalităţile de soluţionare a acestei probleme alese de Moscova vor depinde de politica autorităţilor moldovene.

Te-ar mai putea interesa și
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât și pentru a preveni eventuale riscuri......
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane de lei
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare prevăzute ...
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian ...
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...