Germania: Militanţi ecologişti blochează o mină de cărbune

Aproximativ 2.000 de militanţi ecologişti au început vineri în estul Germaniei blocarea unei mine de cărbune a grupului Vattenfall în cadrul unei campanii internaţionale pentru a denunţa utilizarea combustibililor fosili.
Economica.net - vin, 13 mai 2016, 19:56
Germania: Militanţi ecologişti blochează o mină de cărbune

Îmbrăcaţi în salopete albe şi echipaţi cu măşti de oxigen, militanţii – peste 2.000 potrivit unui fotograf AFP – au ocupat mina exploatată sub cer deschis Proschim, aproape de graniţa cu Polonia, în regiunea Lausitz.

Acţiunea ar trebui sa continue în weekend, potrivit organizatorilor.

Activiştii au desfăşurat pe pământ şi pe giganticele excavatoare de cărbune banderole proclamând: „Keep it in the ground!” („Lăsaţi-l în pământ!”), „Scena crimei climatice” sau „Alarmă asupra climei”.

„Fiecare nouă tonă de cărbune extrasă este preţioasă”, au afirmat organizatorii, a căror acţiune se înscrie în cadrul campaniei internaţionale „Break Free”, care a demarat la începutul lunii mai în mai multe ţări – printre care SUA, Canada, Brazilia, Australia, Nigeria – pentru a cere reducerea drastică a energiilor fosile.

Iniţiată de ONG-uri precum Greenpeace şi 350.org, campania se încheie în acest weekend în Germania.

Situl vizat, proprietatea Vattenfall, produce anual 20 de milioane de tone de lignit. Recent, grupul suedez, al treilea producător de energie electrică în Germania, a anunţat vânzarea către EPH ceh a activităţilor sale în cărbunele german, concentrate în Lausitz (Luzacia n.r.), regiune a fostei RDG cu şomaj ridicat şi structuri economice fragile. Vattenfall este acolo unul dintre cei mai mari angajatori.

Germania, care îşi va închide toate centralele nucleare până în 2021, depinde în continuare de cărbune (42%) pentru producţia de electricitate. Dezbaterea privind închiderea centralelor pe cărbune, foarte poluante, a durat tot anul trecut, în timp ce temerile pentru forţa de muncă au atârnat greu în balanţă. Numai o duzină de centrale ar trebui să se închidă pe termen mediu, aminteşte France Presse.

AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan iau în considerare producția de vehicule unul în fabricile celuilalt, ca parte a planului lor de a aprofunda legăturile și potențial de a fuziona, a declarat sâmbătă......
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen ar fi semnat un acord după circa o săptămână de discuții, perioadă în care se ...
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca, construită în perioada interbelică, este acum scoasă la vânzare. Clădirea ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” Update
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” ...
Porr a excavat 1.000 metri și în galeria "Alina" a primului tunel de pe traseul A1 Sibiu - Pitești, potrivit unei imagini ...