Gheţea spune că CEC Bank va reduce dobânzile interne la lei de săptămâna viitoare – cele care nu nu variază în funcţie de Robor -, relevante pentru creditele acordate companiilor.
„Reducem dobânda de bază cu care operăm în prezent de săptămâna viitoare. Prime rate scade cu 0,9 puncte procentuale. Am ajuns la 6,35% pentru creditele acordate pentru fonduri europene şi la 6,85 pentru cele acordate pentru alte activităţi”, a declarat preşedintele CEC Bank.
Acesta se aşteaptă ca toate băncile care calculează dobânzile curente la creditele în lei în funcţie de dobânzile interne.
La toate băncile care mai lucrează cu Prime rate se va întâmpla (reducerea ratelor, n.a.), au fost prea multe semnale de la BNR şi din piaţă, în general, ca să nu se alinieze toată lumea la dobânzi cât mai joase. Este un semn că vom asista la o creştere a creditării”, spune Gheţea.
Însă, precizează acesta, scăderea dobânzilor nu este singura condiţie pentru revigorearea creditării, din moment ce nu va face ca mai multă lume să se califice la credit, însă va oferi celor care o fac accesul la sume mai mari şi la costuri mai reduse
„Totuşi, nu trebuie să ne bazăm numai pe acest lucru, dobânzile mai mici nu înseamnă acces la creditare. Înseamnă că mai mulţi vor avea acces la sume mai importante, că vor putea rambursa mai uşor, dar asta nu înseamnă că se califică toată lumea şi că va creşte automat spectaculos şi creditarea”, spune preşedintele CEC Bank.
Banca Naţională a României a decis, în urmă cu o săptămână, reducerea dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an şi reducerea rezervelor minime obligatorii la lei şi valută de la 15% la 12% la lei şi de la 20% la 18% la euro. Reducerea RMO va elibera lichiditatăţi de 4 miliarde de lei, respectiv 500 de milioane de euro.
Băncile s-au arătat prudente în a acorda credite în ultimii ani, pe măsură ce rata creditelor neperformante a crescut constant, ajungând la un nivel record în de 22% la sfârşitul anului trecut. Poziţia băncilor a fost, în general, aceea că nu pot acorda credite din moment ce nu există cerere solvabilă în piaţă.