Cea mai mare creştere a numărului de turişti s-a înregistrat în judeţul Tulcea, acolo unde peste 161.000 de turişti au ales să-şi petreacă vacanţa şi unde atracţia principală este Delta Dunării. Creşterea este de 77% faţă de perioada ianuarie-octombrie 2017, atunci când în judeţ s-au cazat puţin peste 90.000 de turişti, atât români, cât şi străini.
Şi în judeţul Vrancea s-a înregistrat o creştere a numărului de turişti, de 33%. Astfel, dacă anul trecut unităţile de cazare au primit peste 30.500 de oaspeţi, în primele zece luni din acest an a fost depăşit pragul de 40.000.
Alte creşteri importante s-au înregistrat în judeţele Ilfov (24%), Maramureş (18%), Bihor şi Caraş-Severin (16%). Judeţul Bihor a fost vizitat de aproape jumătate de milion de turişti în primele zece luni din acest an, mai arată datele INS. Autorităţile din Oradea au investit în transformarea oraşului, iar una dintre atracţiile din judeţ este staţiunea Băile Felix.
În multe judeţe precum Gorj sau Covasna s-au înregistrat creşteri de 12%, în timp ce în majoritatea judeţelor din centru ţării din şi din jurul arcului carpatic, creşterile sunt mai degrabă modeste, de 2 sau 3%.
La polul opus, judeţele din sudul ţării nu au mai atras la fel de mulţi turişti ca în primele zece luni din 2017. Cea mai mare scădere s-a putut observa în judeţul Olt, de 17%. Aici s-au cazat aproape 28.000 de turişti străini şi români.
Cei mai mulţi turişti şi-au rezervat camere în structurile de primire turistică din Bucureşti: 1,75 milioane de turişti, urmat de judeţul Constanţa, cu 1,27 milioane de turişti, marea lor majoritate fiind reprezentată de turiştii care şi-au petrecut vra pe litoral, şi de judeţul Braşov, 1,14 milioane turişti cazaţi.
Cei mai puţini turişti s-au înregistrat în judeţul Teleorman: 9.070.
Toate datele sunt prezentate în HARTA INTERACTIVĂ de mai jos. Click pe fiecare judeţ pentru mai multe informaţii.
Speak Visually. Create an infographic with Visme