„În data de 11.09.2017, CNAIR SA a semnat cu Antreprenorul Tirrena Scavi SpA. contractul de execuţie lucrări „Finalizarea lucrărilor la Nodul Gilău şi conexiunea dintre Secţiunea 2B cu Subsecţiunea 3A1, Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea”, informează Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Valoarea de semnare a contractului este de 25, 6 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este de 118 luni, din care 10 luni perioada de execuţie şi 108 luni perioada de notificare a defecţiunilor.
„Construcția podului va face posibilă deschiderea traficului pe un alt lot de autostradă, anume Gilău – Nădășelu, lung de 8,7 kilometri. Calendarul CNAIR prevede încheierea lucrărilor la pod în aprilie 2018”, informează CNAIR.
Socotită cea mai frumoasă autostradă din România, secţiunea Gilău – Nădăşelu este construită în proporţie de aproape 90%, dar după finalizare nu va fi deschisă circulaţiei, ci va intra în conservare, tocmai pentru că nu există podul care o va lega de tronsonul Gilău – Câmpia Turzii, funcţional, construit de către americanii de la Bechtel înainte de rezilierea contractului pentru Autostrada Transilvania.
Contractul pentru construirea celor 8,7 kilometri ai tronsonului Gilău – Nădăşelu a fost atribuit firmelor lui Dorin Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade, pentru suma 258,7 milioane de lei, fără TVA.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în aprilie 2014, urmând ca acestea să fie finalizate în doi ani, conform contractului, dar, chiar dacă Umbrărescu ar fi terminat lucrările la timp, autostrada nu ar fi fost deschisă circulaţiei. La capătul dinspre Nădăşelu ea se opreşte în câmp, acolo urmând să înceapă lucrările italienii de la Maltauro care au câştigat anul trecut contractul pentru tronsonul Nădăşelu – Mihăieşti.
La capătul celălalt, dinspre Gilău, autostrada se opreşte înainte de viaductul care nu a mai apucat să fie finalizat de către americanii de la Bechtel, care au construit tronsonul Gilău – Câmpia Turzii.