Intercapital Invest amendată de CNVM. Brokerii firmei, acuzaţi că şi-au înşelat clienţii

12 angajaţi ai Intercapital Invest, una dintre cele mai importante case de brokeraj de pe plan local, au fost amendaţi de CNVM cu 13.750 de lei, fiind acuzaţi că au dat recomandări greşite clienţilor şi le-au folosit incorect banii.„Au fost cazuri izolate, cauzate de asumarea de numeroase proiecte, în condiţiile unui volum insuficient de resurse umane“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Paşol, preşedintele firmei.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 09:27
Intercapital Invest amendată de CNVM. Brokerii firmei, acuzaţi că şi-au înşelat clienţii

Ordonanţele de sancţionare ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) spun că angajaţii Intercapital Invest ar fi făcut operaţiuni care ar putea fi interpretate ca: efectuarea de tranzacţii fără ca clienţii să fi trimis banii de cumpărare; – efectuarea de transferuri între conturile clienţilor, invocându-se suspiciunea că s-ar fi folosit banii unora la tranzacţiile altora,; – efectuarea de recomadări deşi angajaţii respectivi nu aveau dreptul, iar unele dintre recomandări ar fi fost greşite.

De asemeni, unii din angajaţi ar fi garantat obţinerea unor anumite profituri. Toate operaţiunile amintite sunt interzise de reglementări.

În consecinţă Comisia a sancţionat cu avertisment 12 salariaţi ai casei de brokeraj şi cu amenzi de 13.750 de lei în total, potrivit documentelor  CNVM. Controlul a vizat ultimii trei ani de activitate.

„Nu avem timp să dăm detalii despre nişte disfuncţionalităţi izolate, cauzate de volumul mare de activitate la care ne-am angajat. Nu vreau să spun decât că ne-am asumat un volum mare de muncă şi că suntem printre puţinii care au contribuit la dezvoltarea Bursei cu noi listări, inclusiv de companii de stat (Transelectrica)“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

„Ne-am asumat riscul de a greşi, în încercarea de a ne face treaba, în condiţiile unui volum insuficient de resurse umane“, a mai spus şeful de la Intercapital.

Paşol şi adjunctul său, Adrian Lupşan sunt ei înşişi amendaţi. Răzvan Paşol a primit o amendă de 2.000 de lei, iar directorul general adjunct Adrian Pompei Lupşan a primit o amendă în valoare de 2.500 de lei.

Intercapital Invest este una dintre cele mai mari case de brokeraj independente de pe plan local şi şi-a căpătat, într-adevăr, reputaţia de a fi printre puţinele care au adus companii noi la bursă şi au participat la listarea companiilor de stat. Adrian Lupşan a fost ales, nu de mult, ales în Consiliul Bursei de Valori Bucureşti.

Firma a intermediat tranzacţii de aproape 245 de milioane de lei în primele 3 trimestre ale anului, fiind a 14-a într-un top dominat de bănci şi de firmele acestora.

Actionarii principali ai companiei sunt investitori ptrivaţi, precum cei din  echipa de management a Romanian-American Enterprise Fund şi a Balkan Accession Fund.

 

Neregulile

Una dintre neregulile depistate de CNVM se referă la faptul că S.S.I.F. Intercapital Invest S.A. nu a urmărit respectarea clauzelor contractuale (potrivit cărora executarea ordinelor de tranzacționare este condiționată de existența sumelor necesare, în contul Clientului deschis la Intermediar), în cazul anumitor clienți care au realizat tranzacții în cadrul pieței la vedere  și pentru care au fost înregistrate solduri debitoare, la anumite date de decontare. Altfel spus, unii dintre clienţii au făcut tranzacţii fără a avea efectiv bani pentru acest lucru.

În perioada controlată au mai fost identificate cereri de transfer/retrageri disponibilități atât între clienți persoane relevante cât și între clienți persoane relevante și clienți neîncadrați în această categorie.”Acoperirea obligațiilor ce rezultă din tranzacţiile efectuate în contul unui client prin utilizarea fondurilor care aparţin unui alt client reprezintă practică frauduloasă„, specifică CNVM.

„În cazul unei date calendaristice din anul 2009 (30.09.2009), au fost vândute acțiuni de pe contul house, pentru un anumit simbol bursier, în condițiile în care recomandarea dintr-un raport de analiză era de cumpărare”, se mai arată în raportul CNVM.

De asemenea, potrivit raportului CNVM, s-a constatat că angajaţi ai SSIF au garantat clienţilor obţinerea anumitor rezultate financiare în urma tranzacțiilor efectuate, ceea ce este considerată drept practică frauduloasă, potrivit legislaţiei în vigoare.
 
Potrivit CNVM, angajaţi ai Intercapital se fac vinovaţi şi de faptul că au făcut declaraţii de natură să ducă clientul în eroare. „Din analiza a 4 înregistrări telefonice din datele de 20.07.2010, 22.07.2010 și 26.07.2010, dintre agentul pentru servicii de investiții financiare Chirilă Mario Emilian și diferiți clienți ai societăți, s-a constatat nerespectarea prevederilor art. 49 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 49 alin. (13) și alin. (14) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 32/2006. De asemenea, garantarea obținerii anumitor rezultate financiare în urma tranzacțiilor efectuate este considerată drept practică frauduloasă” , se specifică în raportul CNVM.
 
Articolele de lege menţionate mai sus se referă la faptul că un consultant de investiţii „nu va face nicio declaraţie care să inducă în eroare clientul, privitoare la serviciile pe care consultantul le poate presta, la calificarea şi calităţile sale profesionale sau la performanţele viitoare ale instrumentelor financiare analizate. Consultantul de investiţii nu va da, oral sau în scris, explicit sau implicit, nici o garanţie asupra calităţiisau profitului investiţiei analizate, ci doar va transmite cu acurateţe informaţii, va elabora studii şi analize cu privire la instrumentele financiare implicate”.
 
Nu în ultimul rând, patru agenți pentru servicii de investiții financiare (Irimin Florin Emanuel, Chirilă Mario, Mureșian Mihai, Maznic Sergiu) ai S.S.I.F. Intercapital Invest S.A. au prestat servicii de consultanţă pentru investiţii deşi nu participaseră la cursuri de formare profesională specifice consultanților de investiții. Totodată, un alt salariat al casei de brokeraj ( Stănescu Adriana) a prestat servicii de consultanță pentru investiții după retragerea autorizației de agent pentru servicii de investiții financiare.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...