Invazia petrolului american în Europa. Arabii şi ruşii scapă printre degete cea mai mare piaţă de desfacere

Colaborarea dintre Rusia şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a atins obiectivul principal, acela de a scumpi barilul prin limitarea producţiei, însă are şi efecte secundare. Treptat, arabii şi ruşii pierd Europa, o piaţă pe care au dominat-o timp de decenii, asediată astăzi de petrol american ieftin.
Economica.net - mar, 24 apr. 2018, 21:25
Invazia petrolului american în Europa. Arabii şi ruşii scapă printre degete cea mai mare piaţă de desfacere

Pe măsură ce cotaţiile petrolului au crescut până aproape de maximele ultimilor patru ani, împinse în sus de strategia ruso-arabă de a limita oferta din piaţă, producătorii din SUA au reuşit să devină principalii câştigători, cel puţin pe piaţa europeană, unde importurile de petrol american au ajuns la noi maxime istorice.

Anul trecut, Rusia şi OPEC au redus producţia de petrol cu 1,8 milioane de barili pe zi, o strategie care a avut ca scop înclinarea echilibrului cerere-ofertă din piaţa globală înapoi în favoarea marilor exportatori. Astfel, după ce au început anul 2016 la minime de sub 30 de dolari pe baril şi s-au menţinut, pe parcursul acelui an, sub pragul de 50 de dolari pe baril, cotaţiile internaţionale ale petrolului au revenit pe creştere anul trecut şi au ajuns, ieri, la 74 de dolari pe baril (Brent), cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2014.

În acelaşi timp, producţia de petrol a Statelor Unite atinge în fiecare an noi recorduri, datorită investiţiilor masive în noi tehnologii. Dintr-unul dintre cei mai mari importatori, America a devenit în zece ani un exportator suficient de important încât să încline balanţa globală.

În Europa, cantităţile de petrol importate din SUA au ajuns în luna aprilie a acestui an la 550.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit datelor Reuters. În perioada ianuarie-aprilie, livrările de petrol american în Europa au crescut de patru ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă anul trecut piaţa europeană absorbea doar 7% din exporturile de petrol ale SUA, în primele patru luni din acest an proporţia a ajuns deja la 12%, principalul perdant fiind Rusia.

Citeşte şi: 

Statul român trebuie să plătească firmei austriece OMV peste 400 de milioane de euro

Ţările cu cel mai mare apetit pentru petrolul american sunt Marea Britanie, Italia şi Olanda, iar dacă ne refenim la rafinării primele trei nume în top sunt BP, Exxon Mobil şi Valero.

Polonezii de la PKN Orlen şi Grupa Lotos, dar şi compania norvegială de stat Statoil, testează eşantioane de petrol american în rafinăriile lor şi ar putea deveni în curând clienţi fideli.

Potrivit traderilor, preţurile mai ridicate şi puterea producătorilor americani afectează deja vânzările de petrol rusesc, nigerian sau arab pe pieţele europene. „Petrolul din SUA e la ofertă peste tot. Sortimentele locale resimt destul de multă presiune”, comentează pentru Reuters un trader apropiat marilor rafinării din regiunea Mării Mediterane, obişnuit să lucreze doar cu petrol rusesc şi caspic.

Producţia de petrol a Statelor Unite va ajunge în acest an la 10,7 milioane de barili pe zi, cifră comparabilă cu nivelurile din Arabia Saudită şi Rusia.

Prosperitatea redobândită de industria petrolieră americană îl ajută şi pe preşedintele Donald Trump, care a acuzat vineri OPEC că scumpeşte artificial petrolul. Într-un mesaj pe Twitter, Trump a descris strategia OPEC drept inacceptabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...