În intervenţia sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat că, în ultimii 50 de ani de activitate continuă, Comisia Populaţie şi Dezvoltare (CPD) a contribuit la implementarea a numeroase politici şi programe curajoase destinate oamenilor, femei şi bărbaţi, fete şi băieţi, în special celor mai marginalizate şi vulnerabile categorii de persoane.
El a subliniat caracterul vizionar al Programului de Acţiune al Conferinţei Internaţionale privind Populaţia şi Dezvoltarea (ICPD) de la Cairo, şi a apreciat activitatea CPD de susţinere a realizării agendei ICPD în sectoare prioritare – diminuarea sărăciei, educaţia fetelor, mortalitatea maternă şi infantilă, accesul la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă, inclusiv planificare familială, protecţia drepturilor de reproducere şi multe alte domenii ale Programului de Acţiune.
Ambasadorul român a subliniat prioritatea care trebuie acordată implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a Agendei de Acţiune Addis Abeba, împreună cu Programul de Acţiune al ICPD vizând eradicarea sărăciei în toate formele sale, pentru promovarea, respectarea şi realizarea egalităţii de gen şi autonomizării femeilor şi fetelor, drepturile omului, şanse egale pentru toţi, combaterea tuturor formelor de discriminare, realizarea integrării sociale pentru grupuri marginalizate pe baze egale şi consolidarea legislaţiei, politicilor şi acţiunilor pe baza drepturilor omului pentru toţi, vizând realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Ion Jinga a salutat activitatea Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) şi a subliniat necesitatea de a acorda atenţie sectoarelor cu realizări minime din cadrul Planului de Acţiune al ICPD. A evidenţiat prioritatea care trebuie acordată creşterii resurselor la toate nivelurile, în special în educaţie şi sănătate, pentru a asigura o educaţie de calitate şi inclusivă la toate nivelurile, şi pentru ca oamenii să aibă acces la oportunităţi de educaţie continuă.
Ambasadorul român a arătat că femeile sunt cele mai mari victime ale sărăciei, conflictului, încălcării drepturilor umane în diferite părţi ale lumii, în special cele din zonele de conflict, şi a subliniat importanţa protejării femeilor aflate în aceste circumstanţe.
Referindu-se la tema specială a sesiunii de anul viitor a CPD ‘Oraşe durabile, mobilitate umană şi migraţie internaţională’, ambasadorul român a amintit importanţa implementării Noii Agende Urbane, adoptată pe 21 octombrie 2016, la Quito, care vizează urbanizarea şi administrarea mai bună a oraşelor, în care se preconizează că va locui 70 % din populaţia la nivel global până în 2050.
Comisia Populaţie şi Dezvoltare este o comisie funcţională a Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC). Membrii Biroului sunt aleşi pentru un ciclu de 1 an.
România îndeplineşte al doilea mandat consecutiv de membru al Comisiei Populaţie şi Dezvoltare în perioada 2018-2021.
Sursa: AGERPRES