Israelienii de la Shikun & Binui se extind în regenerabil în România, cu un parc eolian mare în Dobrogea

O firmă controlată de divizia de energie a companiei israeliene Shikun & Binui, mai cunoscută pentru activitatea sa inițială din zona de imobiliare de la noi, a primit avizul de racordare pentru un parc eolian de 376 MW.
Andrada Ghira
Mihai Nicuţ -
joi, 13 iun. 2024, 11:30
Israelienii de la Shikun & Binui se extind în regenerabil în România, cu un parc eolian mare în Dobrogea

Firma Green Energy Dynamic a primit de la Transelectrica avizul tehnic de racordare (ATR) pentru a dezvolta un parc eolian de mari dimeniuni, de 376 MW, în județul Constanța, centrala electrică eoliană Gold-Wind, potrivit datelor operatorului de transport și sistem. ATR a fost emis la finalul lunii trecute, iar data estimată de finalizare a parcului este destul de îndepărtată, finalul anului 2028.

Viitoarea centrală, cu putere la vârf mai mare decât jumătate dintr-o unitate nucleară de la Cernavodă, va fi legată șa rețeaua de 400 kV a Transelectrica, printr-o stație nouă 400/110 kV. Petreni-Cobadin, racordată la stația de 400 kV Deleni, cu legătură în liniile de 400 kV Medgidia Sud – Varna și Medgidia Sud-Dobrudja.

Potrivit datelor Termene.ro, compania dezvoltatoare a proiectului este deținută integral de Shikun & Binui Energy România SRL, comapania care se ocupă de energie a grupului israelian Shikun & Binui, mai cunoscut pentru prezența sa, inițial, pe segmentul de imobiliare din România.

Shikun Binui este una dintre cele mai mari companii de construcții din Israel, înființată în urmă cu 100 de ani și care are mai multe subsidiare, cu activități și în imobiliare și energie. În 2018, comerciantul de diamante Naty Saidoff, fost ofițer în armata israeliană, a preluat pachetul majoritar în Shikun Binui, după ce în 2017 făcuse o ofertă de preluare a companiei israeliene care deține AFI Europe.

Compania este prezentă în România încă dinainte de criza din 2008, atunci când a cumpărat terenuri pentru proiecte rezidențiale. Compania a construit ansamblurile City Point, Green Point și New Point.

Afacerile imobiliare ale Shikun Binui în România au fost coordonate de Favi Stelian, care în prezent conduce Nofar Energy, o altă companie din Israel cu investiții consistente în energia regenerabilă de la noi.

Proiectul de la Constanța nu este primul din domeniul energiei regenerabile al Shikun & Binui. La finalul lui 2021 Economica.net scria că firma intră pe segmentul energiei cu o investiție importantă în nord-vestul României, de 50 de milioane de euro, într-un parc fotovoltaic, dezvoltat în parteneriat cu Emanuel Muntmark, unul dintre pionierii regenerabilelor din România. Potrivit unui anunț al autorităților locale din Satu Mare, Shikun & Binui Energy urma să investească prin vehiculul Camre Energy până la 50 de milioane de euro într-un proiect fotovoltaic cu o capacitate de 67,5 MW și va fi construit pe un teren de 85 de hectare.

Te-ar mai putea interesa și
Rovinieta poate fi cumpărată online de pe www.ghișeul.ro începând de joi
Rovinieta poate fi cumpărată online de pe www.ghișeul.ro începând de joi
Rovinieta poate fi cumpărată online, începând de joi, de pe www.ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, anunță Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării,......
Auchan lansează un nou concept de magazine și un sistem de franciză. Cum îți poți deschide magazin Simply
Auchan lansează un nou concept de magazine și un sistem de franciză. Cum îți poți deschide magazin Simply
Auchan România continuă dezvoltarea rețelei multi-format și lansează programul de franciză, o nouă abordare a retailerului ...
Reacție dură a Asociației Prosumatorilor după legiferarea obligației de a se monta baterii: “Parlamentul a decis că România nu mai are nevoie de energia prosumatorilor”
Reacție dură a Asociației Prosumatorilor după legiferarea obligației de a se monta baterii: “Parlamentul a decis că ...
Asociația Preosumatorilor arată că obligativitatea montării de baterii, decisă de Parlament pe repede-înainte și fără ...
Digi se împrumută la ING cu 150 de milioane de euro. Care au fost condițiile și  care e destinația banilor
Digi se împrumută la ING cu 150 de milioane de euro. Care au fost condițiile și care e destinația banilor
Grupul Digi, unul dintre marii jucători în domeniul telecomunicațiilor din România, a primit o facilitate de credit în ...