Tirrena Scavi îşi tot dispută primul loc în topul constructorilor de autostrăzi în funcţie de progresele lunare cu nemţii de Geiger. Italienii au revenit pe prima poziţie după ce au raportat un avans de 8,3 puncte procentuale pe şantierul de la nodul Gilău, ce va lega autostrăzile din jurul Clujului.
Astfel, gradul de execuţie la podul de peste Someşul Mic a ajuns la 28,80%, conform datelor actualizate pe luna mai de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În aprilie, stadiul fizic era de 20,50%. Chiar dacă a raportat cel mai mare progres, Tirrena Scavi va trebui să mărească de aproape trei ori ritmul de lucru pentru a finaliza nodul în august.
Ocupanţii locului 1 în clasamentul precedent, nemţii de la Geiger se situează acum pe a doua poziţie, cu un progres de 8 puncte procentuale. Gradul de execuţie a lucrărilor pe lotul 1 al Autostrăzii Ogra – Câmpia Turzii a ajuns în mai la 63%, faţă de 55% în luna anterioară.
Deşi s-a situat pe locul al treilea, constructorul român Dorin Umbrărescu a raportat un progres de peste două ori mai mare, de 7,3 puncte procentuale în mai, faţă de de 3,5 puncte procentuale în aprilie. Gradul de execuţie a lucrărilor pe lotul 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva (foto) a ajuns la 83% luna aceasta. Dacă va continua lucrările în ritmul actual, Umbrărescu va termina lotul său de autostradă în mai puţin de trei luni.
Următorii în clasament sunt italienii de la Astaldi, care vin puternic din urmă, după o lună de stagnare. Aceştia au înregistrat un progres de 6,49 puncte procentuale pe lotul 2 al Autostrăzii Ogra – Câmpia Turzii, până la un grad de execuţie de 30,29%.
Şi italienii de la Impresa Pizzarotti au mărit ritmul de lucru în ultima lună, raportând un progres de 3,5 puncte procentuale pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda, până la un grad de execuţie de 44,50%.
Pe locul al 6-lea în clasamentul lunar se află austriecii de la Strabag, cu un progres de 2,9 puncte procentuale, până la un grad de execuţie de 64,81% pe lotul 2 al Autostrăzii Târgu Mureş – Ogra.
Constructorul român Straco vine uşor din urmă, cu un progres de 2,4 puncte procentuale. Astfel, stadiul fizic al lucrărilor pe lotul 3 din Autostrada Ogra – Câmpia Turzii a ajuns în mai la 10,16%.
Un progres de 2,2 puncte procentuale a fost consemnat şi pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva, după mai multe luni de stagnare şi incertitudine, în care s-a luat în calcul chiar rezilierea contractului cu constructorul spaniol Comsa. În luna mai, gradul de execuţie pe acest lot a ajuns la 82%.
La rândul lor, grecii de la Aktor au raportat un progres de 1,65 puncte procentuale în ultima lună pe şantierul de la intrarea în Capitală a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. Stadiul fizic al lucrărilor a urcat aici la 73,45%. Şi aceşti constructori trebuie să mărească semnificativ ritmul de lucru, dacă vor să finalizeze în 2018 „Autostrada Urbană”.
Grecii de la Aktor au mai raportat în ultima lună un progres anemic, de doar 0,07 puncte procentuale, şi pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş – Turda unde mai sunt prezenţi. Lucrările pe acest şantier au ajuns la un stadiu fizic de 44,56% în luna mai.
Pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, construit de italienii de la Salini Impregilo, nu a fost raportat niciun progres, gradul de execuţie menţinându-se la 95,80.
Pe loturile 3 şi 4 din Autostrada Sebeş – Turda, construite de către italienii de la Tirrena Scavi şi, respectiv austriecii de la Porr, este incertă situaţia privind recepţia la terminarea lucrărilor.