Metroul Drumul Taberei Lucrările la structura de rezistenţă a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor sunt gata în proporţie de 52%, iar restul lucrărilor trebuie finalizate până în septembrie 2015, altfel proiectul va fi sistat, potrivit reprezentanţilor Metrorex. În urmă cu două luni, ECONOMICA.NET arăta că gradul de execuţie al lucrărilor era de 42%.
Sistarea proiectului ar veni ca urmare a stopării finanţării de la UE, care contribuie cu 85% la costurile totale ale proiectului – circa 1,2 miliarde de euro. Mai mult, toţi banii primiţi până acum ar trebui returnaţi. În aceste condiţii, partea română nu ar mai avea de unde să finanţeze lucrările, iar proiectul ar muri. Metrorex ar putea, cel mult, să refacă infrastructura deteriorată de la suprafaţă, însă găurile din subsol, tot ce s-a făcut până atunci va rămâne în conservare
„Cele două TBM-uri care au început execuţia tunelurilor din staţia Academia Militară spre staţia Râul Doamnei, se află în prezent în interstaţia Parc Drumul Taberei – Romancierilor şi au executat 3.814,5 metri de tunel din totalul de 8.254,5 metri. Este preconizat ca până la sfârşitul anului, ambele TBM-uri să ajungă cu execuţia tunelurilor la staţia Râul Doamnei”, arată reprezentanţii Regiei.
Lucrările la structura de rezistenţă pot fi 100% terminate într-un an dacă firmele angrenate în proiect, cu Astaldi antreprenor general, lucrează la capacitate. „În prezent, ritmul lucrărilor este la 35%. Din diverse interpretări cu privire la contract, constructorul a redus ritmul lucrărilor. Avem discuţii cu ei, există discuţii şi la nivel de Ministerul Transporturilor şi sperăm să se reia lucrările la capacitate”, afirmă Aurel Radu, director Metrorex.
Sumele rămase de cheltuit până la sfârşitul anului 2014 pentru acest proiect, sunt în valoare de aproximativ 319 milioane lei, circa 70 de milioane de euro, dintr-un total de 200 de milioane de euro alocat pentru acest an, potrivit reprezentanţilor Metrorex.
Magistrala 5 de metrou trebuie realizată în 2 etape, fiecare cu termenul său. Pentru toate lucrările de structură, staţii şi calea de rulare, termenul de execuţie este septembrie 2015. Pentru restul de lucrări, finisaje, cabluri, ventilaţie, inslusiv achiziţionarea tutror trenurilor, termenul este septembrie 2017.
Lucrările la acest proiect au început în 2011. Acestea au fost sistate în prima parte a lui 2013 din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare şi proiectul a reuşit să fie introdus pe POS-T, benefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile. Ulterior, alte întârzieri au apărut din cauza unor neînţelegeri financiare cu liderul de proiect, compania italiană Astaldi.
Proiectul Metroului de Drumul Taberei este realizat de un consorţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.
Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro. 85% din costurile acestui proiect sunt acoperite din fonduri UE nerambursabile.