Miliardarul Comănescu s-a făcut „băiat deştept” în energie. Şochează piaţa cu contracte pe un deceniu

Patronul Grup Servicii Petroliere a înfiinţat o companie de trading de energie electrică care furnizează şi servicii integrate curent electric - gaze naturale. Echipa sa de conducere este preluată de la traderul bulgar OET.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 21:02
Miliardarul Comănescu s-a făcut „băiat deştept” în energie. Şochează piaţa cu contracte pe un deceniu

Omul de afaceri Gabriel Comănescu şi-a trecut în portofoliul său o companie care se ocupă cu trading-ul de energie electrică. Este prima afacere din acest domeniu pe care Comănescu o face. Până acum, omul de afaceri constănţean a activat în domeniul forajului şi explorărilor marine după hidrocarburi, producţiei de utilaj pentru industria petrolieră , turismului şi imobiliarelor.

Compania UGM Energy Trading a fost înregistrată în luna ianuarie a acestui an, iar ultima declaraţie la Fisc datează din iulie. Firma are un capital social de 900.000 de lei şi mai mulţi acţionari persoane fizice şi juridice. 50% din firmă este deţinută de offshore-ul cipriot GVC INVESTMENT COMPANY LTD. Mihai-Ionuţ deţine 10% iar Gabriel Comănescu alte 10%. Comănescu deţine şi postul de administrator ale firmei. Potrivit înregistrării de la Ministerul Finanţelor, activitatea principală o reprezintă comercializarea energiei electrice.

Site-ul UGM prezintă firma ca pe o companie de servicii energetice integrate, electricitate şi gaze naturale, licenţa 1.629 pe electricitate şi 1.960 pe gaze, acordate de ANRE.

Prima „ieşire” consistentă în piaţă a firmei lui Comănescu s-a făcut la jumătatea lunii august. UGM Trading vroia să cumpere un pachet consistent de energie pentru următorii 12 ani. Este cel mai lung termen al unui contract din existenţa bursei de energie OPCOM. Pentru 300.000 de MWh în bandă, livraţi în perioada octombrie 2014 – octombrie 2026, firma lui Comănescu  oferea 167 de lei/MWh, un preţ în media pieţei. Ofertei de cumpărare a UGM nu i-a răspuns însă niciun furnizor, aşa că licitaţia a fost anulată.

O altă licitaţie de cumpărare de energie, mai mică ca dimensiuni şi cu succes, s-a desfăşurat la sfârşitul lunii august. UGM a cumpărat 30.000 de MWh la 150 de lei, livrare 2014-2015

Compania lui Comănescu este condusă de fosta echipă de la OET, un furnizor de energie cu acţionariat bulgar, prezent în România de mulţi ani. Fostul director OET, George Niţă, a devenit directorul UGM Trading. Acesta este ajutat în a-şi exercita funcţia de conducere de Tudor Şerban, şi el anterior la OET, fost secretar de stat la Ministerul Economiei sub mandatele lui Adriean Videanu, Varujan Vosganian şi Ion Ariton, şi fost director al CONEL. Tudor Şerban este anchetat de DIICOT în dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”, alături de alţi funcţionari din Ministerul Economiei şi Romgaz.

 „E mai bine într-o companie nouă, o echipă nouă. Eu mă ocup aici de proiecte de dezvoltare, lansarea oficială o avem în ianuarie”, spune Şerban.

În mod curios, Şerban neagă că UGM Trading ar fi activă pe piaţa PCCB a bursei OPCOM, deşi doar în august a avut două licitaţii de cumpărare de curent evidenţiate în mod corespunzător pe site-ul OPCOM.

Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro. Are afaceri în servicii conexe industriei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism.
Baza afacerii lui Comănescu a constituit-o achiziţa de la Petrom a şase platforme mobile de foraj pe care a plătit circa 150 de milioane de dolari, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de OMV.

În portofoliul GSP se numără giganţi mondiali precum Gazprom, Pemex, E.ON, BASF și TPAO. Compania înregistrează anual afaceri ce depăşesc 200 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Norvegia vrea să restabilească obligația de construire de adăpturi antiaeriene în clădirile noi
Norvegia vrea să restabilească obligația de construire de adăpturi antiaeriene în clădirile noi
Invocând riscuri de război, Norvegia a anunţat vineri că vrea să restabilească obligaţia construirii de adăposturi antiaeriene în clădirile noi, una dintre cele circa o sută de măsuri......
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea ...
Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite a votat joi pentru sancţionarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) ...
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Compania aeriană Animawings, deținută de Christian Tour, începe pe 15 ianuarie operarea primului zbor de la Cluj-Napoca ...
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Compania bulgară de distribuţie a gazelor Bulgargaz EAD a fost înştiinţată de faptul că Azerbaidjanul a suspendat ...