Ministrul Economiei estimează că până anul viitor ar putea fi realizat prototipul pentru o dronă românească

 Ministrul Economiei, Radu Oprea, estimează că până la finalul verii va fi elaborată tema de proiectare pentru o dronă românească, iar până anul viitor ar putea fi realizat prototipul.
AGERPRES - vin, 21 iun. 2024, 14:57
Ministrul Economiei estimează că până anul viitor ar putea fi realizat prototipul pentru o dronă românească

Precizările au fost făcute vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului, după ce ministrului i s-a cerut să ofere un orizont de timp pentru drona românească.

„Sunt convins (…) că nu o să treacă vara fără a avea deja tema de proiectare pentru drona românească gata. (…) Trebuie să ai o temă de proiectare pe care poate putem să o facem noi la MEAT, să găsim finanţarea din fonduri europene, îmi doresc, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sigur, toate schemele acestea sunt competitive. Trebuie ca aceia care doresc şi care pot să facă lucrul acesta – şi sunt astfel de institute în România, INCAS are proiecte, COMOTI are astfel de proiecte, sunt companii private care au astfel de proiecte – există această capacitate de a proiecta, de a cerceta şi de a dezvolta astfel de drone în România”, a spus el.

Totodată, Radu Oprea a făcut referire la faptul că în cadrul expoziţiei Black Sea Defense & Aerospace au fost semnate două memorandumuri referitoare la crearea de drone, dintre care una destinată domeniului agricol.

„Sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a Romarm-ului. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale actuale din România pot fi îmbunătăţite, pentru a avea un proiect: drona românească şi, în general, drone în România, mai rapid. Al doilea memorandum, care are peste 13 instituţii, vorbesc despre Politehnica din Bucureşti, vorbesc despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi foarte mulţi care pot contribui la un concept: drona românească pentru agricultură. Aceste două memorandumuri au fost semnate la BSDA, din câte ştiu eu, deja s-au organizat”, a spus Oprea.

Potrivit acestuia, unul dintre proiectele Carfil vizează crearea unui centru de pregătire a operatorilor de drone, atât pentru uz civil, cât şi pentru uz militar.

Ministrul a menţionat că miercuri, la Eurosatory, cel mai mare târg european pentru industria militară, a vorbit cu compania franceză parteneră a Carfil, care deţine softuri şi simulatoare de pregătire a operatorilor. Potrivit lui Oprea, există „un progres evident” în ce priveşte realizarea centrului regional de pregătire a operatorilor pentru drone în România.

„Am vorbit cu colegul meu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona românească şi lucrul acesta o să îl stabilim într-un timp foarte scurt. Deci vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile Romarm-ului produsul respectiv, prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România. În acel moment, 100% vom avea o dronă românească. Mai există în acest moment un proiect al Carfil-ului referitor la drone, în care au semnat cu o companie americană, cu Periscope Aviation, o înţelegere, astfel încât drona pe care au conceput-o cei de la Periscope Aviation să fie fabricată în România, ei producând astăzi în China. Faptul că fabrici în totalitate… putem considera că este o dronă românească, dar eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care proprietatea intelectuală este a noastră”, a explicat Radu Oprea.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, Pizzarotti și Coni au avut cele mai mari progrese în mai
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, Pizzarotti și Coni au avut cele mai mari progrese în mai
Turcii de la Ozaltin domină din nou topul constructorilor de șosele de mare viteză din România, cu lucrările la "Autostrada Ford Otosan". Pe podium se mai află constructorii loturilor 1 și 2......
Ursula von der Leyen estimează că UE va avea nevoie în următorii 10 ani de 500 de miliarde de euro pentru înarmare
Ursula von der Leyen estimează că UE va avea nevoie în următorii 10 ani de 500 de miliarde de euro pentru înarmare
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi în timpul summitului european că blocul comunitar ...
Vânzările producătorilor chinezi de mașini electrice în Rusia au trecut de 50% cotă de piață
Vânzările producătorilor chinezi de mașini electrice în Rusia au trecut de 50% cotă de piață
Vânzările de vehicule electrice (EV) ale Zeekr au crescut semnificativ anul trecut în Rusia, grupul chinez depăşind ...
Carrefour deschide un nou nou magazin cu suprafața extinsă în complexul Cosmopolis
Carrefour deschide un nou nou magazin cu suprafața extinsă în complexul Cosmopolis
Carrefour România anunță că își continuă investițiile în formatul Market prin deschiderea unui nou supermarket în ...