Şeful de la Transporturi a efectuat, marţi, o vizită pe şantierul magistralei de metrou M4 Parc Bazilescu – Depoul Străuleşti.
‘Sunt mai multe aspecte. Pe partea tehnică, am comparat cu lucrări văzute şi în alte ţări, în Istanbul de exemplu, am comparat şi cu lucrări văzute la metroul din România şi există un progres. Se vede la calitatea lucrărilor, la finisaje, la modul de organizare pe şantier. Pe partea de structură, din ce s-a văzut aici, suntem undeva la 85-90%, poate chiar mai sus’, a apreciat ministrul.
Dan Costescu a admis că lucrările au înregistrat întârzieri, cu mai mult de un an şi jumătate, însă a dat asigurări că la începutul anului 2017 vor fi finalizate.
‘Lucrările sunt întârziate. Finalizarea lor trebuia să aibă loc în aprilie 2015 şi acum se duce la începutul lui 2017. Vreau să vă mai spun că nu evaluez o companie după un singur obiectiv. Vom face o analiză completă a activităţii tuturor companiilor din subordinea MT şi, unde descoperim disfuncţionalităţi manageriale, vom lua imediat măsuri’, a spus acesta.
În altă ordine de idei, Dan Costescu a făcut referire şi la CNADNR, la situaţia din această companie.
‘CNADNR este o companie care nu stă într-o singură autostradă. Acum este în analiză exact această problemă (remedierea problemelor apărute la lotul 3 al Autostrăzii Sibiu – Orăştie – n. r.). Este o companie mare – trebuie să înţelegem cu toţii, nu este o scuză pentru nimeni, dar înţeleg, pentru că m-am ocupat şi eu de administrarea unei infrastructuri – care este suprasolicitată şi care de multe ori este provocată să-şi depăşească limitele, iar analiza tocmai asta va urmări. Să vedem unde s-a greşit, ce s-a greşit, dacă a fost incapacitate managerială, dacă a fost rea intenţie, dacă a fost nu la nivelul managerului, dar poate fi oriunde pe lanţul de conducere. Elemente din acel raport al corpului de control au fost preluate de alte instituţii şi tocmai pentru asta vă rog să nu vă supăraţi dacă nu o să vă răspund să mă pronunţ înainte pentru nişte lucruri care se află acum în desfăşurare şi în analiză la alte instituţii care au alte norme decât normele noastre manageriale şi inginereşti’, a spus el.
Lucrările la Magistrala 4 de metrou au vizat extinderea acestuia în zona de nord a Bucureştiului, cu încă două staţii, respectiv Laminorului şi Străuleşti, cu tunelele de legătură aferente, galerie de legătură, un terminal intermodal, un park&ride şi un depou cu o lungime totală de 2,1 kilometri. Studiul de Fezabilitate a fost aprobat prin HGR nr. 598/08.06.2011, iar valoarea totală reactualizată conform devizului general este de 1,115 miliarde de lei (252,4 milioane de euro).
Proiectul este finanţat de la bugetul de stat şi din fondurile structurale prin cadrul POS-T şi POIM oe două componente. Componenta 1 vizează două staţii de metrou şi tunelele de legătură, cu finanţare din POS-T şi POIM, iar Componenta 2 are în vedere realizarea unui depou, terminal intermodal şi galeria de legătură, finanţarea fiind din bugetul de stat.
Contractele în derulare privesc execuţia lucrărilor de construcţii tunel, galerie, staţii, depou, terminal intermodal, calea de rulare şi instalaţiile aferente în vederea punerii în funcţiune. Valoarea contractului este de 890,56 milioane de lei, cu TVA inclus. Antreprenorul general este Asocierea Astaldi SpA – Somet SA – Tiab SA – UTI GRUP SA. Finalizarea proiectului este prevăzută pentru decembrie 2016.
Lucrările rămase de contractat sunt: instalaţii de siguranţa traficului şi informare dinamică, televiziune cu circuit închis, radio, detecţie incendiu, servicii de proiectare aferente celor de mai sus, în valoare de 58,5 milioane de lei, cu TVA inclus. Termenul de execuţie al acestor lucrări este de 12 luni.