Mai râdeţi de bulgari? Au deschis de trei ori mai mulţi kilometri din Centura Sofiei decât am făcut noi la Bucureşti

În timp ce bulgarii inaugurează 25 de kilometri de „autostradă” din Centura Sofiei în mai puţin de un an, aproape închizând inelul din jurul Capitalei lor, din Centura Bucureşti abia ar putea fi finalizaţi anul acesta 8,6 kilometri. Mai mult, şoseaua vecinilor de la sud are trei benzi pe sens.
Economica.net - mar, 16 aug. 2016, 21:12
Mai râdeţi de bulgari? Au deschis de trei ori mai mulţi kilometri din Centura Sofiei decât am făcut noi la Bucureşti

Deşi au început în acelaşi an demersurile pentru modernizarea şoselelor de centură din jurul celor mai importante oraşe ale lor, respectiv în 2007, Bulgaria s-a mişcat mai repede decât România.

După 9 ani, nu numai că în jurul Sofiei se poate circula aproape peste tot pe şosea modernă, dar aceasta este şi cu trei benzi pe sens. Spre comparaţie, pe Centura Bucureşti, abia a fost lărgită la două benzi pe sens o secţiune de 20 de kilometri din cei 72 de kilometri în total, iar anul acesta ar urma să fie inauguraţi încă 8,6 kilometri.

Bulgarii urmează să inaugureze luna viitoare încă 5 kilometri din Centura de Vest a Sofiei, care sunt aproape finalizaţi, potrivit unei înregistrări video postate pe YouTube de Skyscraper City Bulgaria. Lucrările pentru modernizarea şi extinderea la 3 benzi pe sens a acestei porţiuni dintre râul Kakach şi Tangenta de Nord (şosea de mare viteză din nordul Sofiei) au demarat la finele lui octombrie 2015.

În ultimul an, autorităţile de la sud de Dunăre au mai inaugurat aproape 20 de kilometri din reţeaua de drumuri moderne din jurul Sofiei, conform informaţiilor publicate de către Agenţia de Infrastructură Rutieră a Bulgariei. Astfel, la finele anului trecut au fost inauguraţi primii 3 kilometri din Centura de Vest şi 13 kilometri din Tangenta de Nord. Pe 28 aprilie anul acesta au fost deschişi traficului şi restul de 3 kilometri din Tangenta de Nord.

Vestea deschiderii integrale a Tangentei de Nord a fost una îmbucurătoare pentru românii care merg în Grecia pe ruta Sofia – Kulata. Şoseaua pe care se circulă în regim de autostradă conectează 4 autostrăzi : Autostrada A1 Trakia (prin Centura de sud a Sofiei), Autostrada A2 Hemus, viitoarea Autostradă A7 Kalotina şi Autostrada A6 Lyulin.

„Cei care vin dispre România, de pe Autostrada A2 Hemus (în dreptul magazinului Jumbo) nu o vor mai lua pe centura de sud sau nord, ci vor merge înainte pentru a intra în oraş. La 650 de metri după ce vor trece podul de pe centură, vori intra pe Tangenta de Nord a Sofiei şi vor merge până la centura de vest a Sofiei. La centura de vest vor face stânga spre Autostrada A6 Lyulin şi mai departe spre Autostrada A3 Struma în direcţia Grecia”, a explicat un membru al forum.peundemerg.ro cu ocazia inaugurării integrale a Tangentei de Nord.

Cei 25 de kilometri din Centura Sofiei au costat 264 milioane de euro, o parte din finanţare fiind asigurată din fondurile europene acordate pentru perioada 2007-2013 (galerie foto).

Din fondurile alocate pentru perioada 2014-2020, bulgarii vor să atragă încă 80 de milioane de euro pentru modernizarea a încă 8 kilometri din Centura Sofiei.

Varianta Ocolitoare a Capitalei Bulgariei are în total 60 de kilometri. Secţiuni din aceasta au fost modernizate deja (secţiunea de est şi mare parte din cea de sud). Cea de vest urmează să fie inaugurată integral luna viitoare, iar Tangenta de Nord preia traficul de pe centura de nord, fiind şi mai aproape de centrul Sofiei.

Ce se întâmplă cu Centura Bucureşti?

În timp ce bulgarii înaintează cu lucrările şi inaugurează „autostradă” peste „autostradă” din Centura Sofiei, în România abia au fost reluate lucrările pe secţiunea de 8,6 kilometri dintre Chiajna (A1) şi Chitila (DN7). Dacă vor fi depăşite toate obstacolele, până la Crăciun ar putea fi gata şi al doilea tronson în regim de autostradă de pe Centura Capitalei. Termenul de finalizare a lucrărilor pe acest tronson a fost depăşit, în special din cauza problemelor cu exproprierile. Potrivit unei imagini (galerie foto) postate în mai 2015 pe forumul de specialitate skyscrapercity.com, acest tronson trebuia să fie gata în iunie 2015.

De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, CNADNR a modernizat puţin peste un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv porţiunea cuprinsă între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.

Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.

Incertă este situaţia şi pentru tronsonul de sud al Centurii, lung de 32 de kilometri, cuprins între Glina (A2) şi Chiajna (A1).

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...