Muncitorii, cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii. Li se achită chirie, transport şi asigurare medicală ca să se mute în alt oraş – analiză

De mai bine de 10 ani, cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii sunt muncitorii calificaţi şi muncitorii necalificaţi. Aceştia sunt însă şi cel mai greu de recrutat, pentru că ori au plecat la muncă în străinătate, ori au deja un loc de muncă în ţară, pe care nu vor să-l schimbe, sunt reticenţi să se mute în alt oraş, în care abundă ofertele de muncă în domeniu, ori salariile oferite sunt sub aşteptările lor. Cererea mare de muncitori a produs mutaţii importante pe piaţă: tot mai mulţi angajatori din oraşe mari plătesc chiria, transportul şi asigurare medicală muncitorilor veniţi din oraşele sărace şi cu rate mari ale şomajului, ca să-i convingă să se relocheze.
Cristina Şomănescu - Dum, 15 mai 2016, 20:58
Muncitorii, cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii. Li se achită chirie, transport şi asigurare medicală ca să se mute în alt oraş - analiză

Ciprian Dărăban, national operations manager la Adecco Romania, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de recrutare din România, explică în detaliu într-un interviu ECONOMICA.NET care sunt cele mai importante tendinţe pe piaţa recrutării muncitorilor.

De mai bine de 10 ani, cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii sunt muncitorii calificaţi şi muncitorii necalificaţi. Din păcate, muncitorii calificaţi şi necalificaţi sunt şi cel mai greu de recrutat. Dificultatea de a-i recruta se explică prin faptul că o parte din forţa de muncă calificată a plecat din ţară sau oamenii au deja un loc de muncă sigur în ţară şi sunt apreciaţi de companiile angajatoare. În cazul recrutării de personal necalificat, greutatea vine pe de-o parte în zonele unde şomajul este scăzut, iar forţa de muncă a fost absorbită de piaţa muncii, iar de altă parte este dificil, pentru că trebuie să ducem oameni din alte zone ale ţării, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ciprian Dărăban, national operations manager la Adecco Romania.

De ce nu vor să se angajeze muncitorii şomeri?

„Motivele pentru care candidaţii nu sunt tentaţi de posturile scoase la concurs au ca principală sursă salariile, reticenţa la relocare, dezinteresul candidaţilor, dar şi criteriile de angajare impuse de angajatori. În plus, uneori oferta angajatorilor nu este aliniată la nivelul pieţei. Sunt situaţii în care companiile vin cu oferte salariale mai mici decât nivelul pieţei, iar aici trebuie să semnalăm o neconcordanţă. Noi suntem cei care atragem atenţia asupra ofertelor de angajare în cazul în care acestea sunt sub nivelul pieţei, pentru o anumită muncă prestată de un viitor angajat, şi facem demersuri pentru echilibrarea ofertei sau reducerea responsabilităţilor”, adaugă recrutorul Ciprian Dărăban.

De obicei, tinerii vor salarii nejustificat de mari, spun angajatorii

Diferenţele dintre aşteptările salariale şi ofertele angajatorilor există. Cu precădere persoanele tinere au pretenţii financiare uneori nejustificate de experienţă sau de cunoştinţe, spune Ciprian Dărăban.

Recrutarea de personal necalificat a devenit o epopee 

Muncitori necalificaţi sunt persoanele care nu au calificare, specializare în niciun domeniu. Posturile scoase la concurs de către angajatori pentru persoanele necalificate sunt ambalator, operator linie producţie, muncitor curăţenie. Noi organizăm adevărate caravane de recrutare de personal necalificat, avem şi Tel Verde gratuit unde un consultant Adecco oferă informaţii celor interesaţi, avem proiecte de încurajare a angajării în rândul persoanelor din mediul rural, a spus Ciprian Dărăban pentru Economica.net.

Tendinţă articulată pe piaţa muncii: angajatorii din oraşe mari, cu rata şomajului foarte scăzută, caută muncitori din oraşele sărace ale ţării.

În oraşele cu rata şomajului scăzută, angajatorii sunt forţaţi să recurgă la relocare de personal. În aceste oraşe majoritatea locuitorilor au loc de muncă, indiferent de vârstă, pentru că sunt fie oraşe industriale, fie s-au dezvoltat afaceri noi care au creat locuri de muncă. Oraşele din care se recrutează sunt cele în care rata şomajului este ridicată, oraşe fără o tradiţie într-un domeniu de activitare sau sector de business. În cazul persoanelor necalificate se fac recrutări din zonele cu o rată mare a şomajului, cum ar fi zona de sud a ţării  – Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Rovinari, Petroşani, Turceni şi Vulcan, dar şi din zona de est – Botoşani, Suceava, Vaslui, Bacău, a explicat Ciprian Dărăban pentru Economica.net.

Muncitorii sunt ofertaţi cu plata chiriei, a transportului, asigurare medicală şi tichete de masă, prime, al 13-lea salariu, ca se mute în oraşe mari.

Candidaţii primesc pe lângă salariul de bază şi o serie de beneficii, cum ar fi asigurarea transportului, plata chiriei, dacă este cazul, tichete de masă şi, mai nou, asigurare medicală. Cazare este asigurată de către companii, atunci când vorbim despre un un număr de peste 30 de muncitori aduşi din alte zone. Relocările masive implică din partea angajatorului asigurarea şi plata chiriei. În cazul relocărilor de sub 30 de persoane, angajatorul oferă angajaţilor bonusuri pentru cazare. În cazul angajaţilor necalificaţi, plaja salarială este cuprinsă între 925 de lei şi 1.400 de lei net lunar pentru postul de operator linie producţie, la care se adaugă beneficiile: asigurarea transportulului, tichete de masă, bonusuri de performanţă, prime de sărbători, al 13-lea salariu şi, mai nou, asigurări medicale, a adăugat Ciprian Dărăban.

Tot mai mulţi angajatori din Vest şi Centru sunt dispuşi să le acopere chiria acestor muncitori

Numărul angajatorilor care acoperă chiria (n. red. acestor candidaţi) este în continuă creştere, şi această practică se observă, cu precădere, în Centrul şi Vestul României, ne explică recrutorul.

Oraşele cu deficit acut de muncitori 

În toate zonele din ţară este nevoie de forţă de muncă atât calificată, cât şi necalificată, dar nevoile stringente apar în judeţele în care rata şomajului este scăzută: în zona de Vest, Bucureşti şi oraşele mari precum Cluj, Sibiu, Braşov, Constanţa, Oradea, dar şi în oraşe mai mici precum Mediaş, Sighişoara, Deva. Aici forţa de muncă existentă este deja în câmpul muncii, iar pentru a satisface necesarul de producţie este nevoie să aducem personal din alte zone ale ţării, ne-a spus Ciprian Dărăban.

Care sunt în această perioadă cei mai căutaţi meseriaşi

Cele mai căutate meserii pentru muncitorii calificaţi sunt cele de sudor, sculer-matriţer, electrician, vopsitor.

Radiografia celor mai căutaţi meseriaşi pe oraşe

Oraşele care sunt în permanentă căutare de forţă de muncă sunt cele în care rata şomajului este foarte mică, oraşe care au tradiţie într-o industrie productivă sau servicii adiacente. În Bucureşti se caută muncitori calificaţi şi necalificaţi pentru logistică şi servicii (curierat, pază, agenţi de pază), în Timişoara, Arad, Cluj – pentru automotive şi industrie uşoară, Piteşti – automotive, logistică şi industrie, Orşova – automotive, Sebeş – automotive şi logistică, Carei – automotive, Baia Mare – industria uşoară, Constanţa – servicii, FMCG.

În ţară se caută electricieni maşini unelte, sudori (TIG -WIG – sudură în materiale speciale), tehnicieni – maşini unelte, utilaje, mase plastice, mentenanţă, sculeri matriţeri, operatori CNC, măcelari, patiseri, cofetari. Vorbim despre meserii care duc lipsă de specialişti odată cu desfiinţarea şcolilor profesionale, adaugă recrutorul.

„Un aspect pe care trebuie să îl clarificăm este că specialiştii sunt căutaţi în acele zone în care s-a dezvoltat o anumită industrie sau o anumită arie de activitate. Spre exemplu, în zona Capitalei nu avem neapărat industrii producătoare care să ceară angajaţi specializaţi, dar s-au dezvoltat unele dintre cele mai mari parcuri logistice din ţară. Asta înseamnă că în zona Bucureştiului se caută motostivuitorişti. Un alt aspect este sezonalitatea, iar ca exemplu, pentru perioada de vară, avem cereri de forţă de muncă necalificată pentru ambalare, manipulare, încărcare/descărcare pentru industrie uşoară şi FMCG”, a explicat Ciprian Dărăban pentru Economica.net.

Profilul muncitorului vânat de angajatori

Cei mai căutaţi candidaţi sunt persoanele tinere cu experienţă, cu vârste cuprinse între 35 – 40 de ani. Vorbim despre oameni stabili, cu familie şi gospodărie. În realitate, piaţa muncii ne oferă candidaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani sau peste 50 de ani. Tinerii de până în 25 de ani nu au experienţă, iar candidaţii de peste 50 de ani nu sunt în topul preferinţelor angajatorilor, deşi vorbim despre experienţă, stabilitate, seriozitate. Cerinţele din partea angajatorilor în cazul angajaţilor calificaţi sunt documente care să ateste calificarea şi experienţa. În cazul angajaţilor necalificaţi, cerinţele scad la cel puţin opt clase, vedere bună, coordonare în mişcare, înţelegerea sarcinilor de muncă şi uneori experienţa, ne-a spus Ciprian Dărăban.

Salariile ajung şi la 3.000 net lunar pentru muncitori calificaţi

Salariile pornesc de la minimul net pe economie (respectiv 925 de lei pe lună) şi pot ajunge până la 3.000 de lei lună net pentru un angajat calificat, cu experienţă de peste cinci ani. În cazul angajaţilor necalificaţi, plaja salarială este cuprinsă între 925 de lei şi 1.400 de lei net (operator linie producţie). Salariile mai mari se regăsesc în oraşele importante, precum Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Arad, iar cele mai mici – în Moldova şi zona de Sud a ţării. În ultima perioadă, majoritatea posturilor sunt ofertate cu contracte de muncă pe perioadă determinată, a explicat recrutorul Ciprian Dărăban pentru ECONOMICA.NET.

Aplică trei-patru candidaţi pentru un post, dintre care cel mult doi sunt eligibili.

„Nu mai trăim în piaţa angajatorilor, trăim în piaţa muncitorilor. În medie, aplică trei, patru candidaţi pentru un post şi sunt eligibili în proporţie de 50% dintre aceştia. În funcţie de profil, îi găsim pe reţelele de socializare, în bazele noastre de date, la muncile câmpului”, ne-a spus Ciprian Dărăban.

Pe cale de consecinţă, s-a mărit timpul de recrutare

Dacă până în 2014 aveam timp de reacţie de cel mult două zile pentru a veni cu cel puţin o variantă pentru angajator, astăzi avem nevoie ce cel puţin patru zile pentru recrutarea unui muncitor necalificat. Depinde foarte mult de zonă, pentru că sunt regiuni în care nu reuşim să găsim un număr relevant candidaţi, a adăugat recrutorul.

Angajatorii nu se lasă: dintre mai mulţi candidaţi cu profiluri profesionale similare, îl aleg pe cel care acceptă salariu mai mic.

Criteriile de departajare între candidaţi cu profiluri similare sunt: experienţa, stabilitatea, candidaţii nu sunt vânători de salarii, flexibilitatea, disponibilitatea la muncă în schimburi. Salariul continuă să fie însă un criteriu eliminatoriu la angajare, a spus Ciprian Dărăban pentru Economica.net.

Cele mai mari doleanţe ale angajatorilor

Angajatorii nu reuşesc să găsească personal care să corespundă cerinţelor postului sau nu-l găsesc în timp util, angajaţii sunt uneori instabili şi nu sunt orientaţi spre performanţă, conchide Ciprian Dărăban.

Te-ar mai putea interesa și
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, pe care am început deja să-i pregătim
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, ...
Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, tehnic şi auxiliar, a atras atenţia, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,......
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA
Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării vineri a unor date privind locurile de muncă mai slabe decât ...
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit de UniCredit Consumer Financing
Black Friday continuă la UniCredit: 3 zile de super dobânzi de la 5,99%, pe an, la Creditul de Realizări Personale oferit ...
În perioada 6 – 8 noiembrie 2024, UniCredit Consumer Financing vine cu o ofertă de dobânda redusă pentru clienții ...
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
PIB-ul mondial va fi afectat mai mult de schimbările climatice decât se estima iniţial
Costul economic al schimbărilor climatice ar putea fi mai sever decât se prognoza iniţial, pe măsură ce noile date schimbă ...