De Nederlandsche Bank, DNB, a informat că a decis să repatrieze o parte din rezervele sale de 612 tone de aur în ideea de a-şi depozita stocul de aur ‘într-un mod mai echilibrat’, apreciind că această măsură va avea un efect pozitiv asupra încrederii opiniei publice.
Obiectivul Băncii centrale a Olandei este ca 31% din rezervele de aur să fie depozitate în seifurile sale de la Amsterdam, comparativ cu 11% anterior. În consecinţă, rezervele de aur păstrate de DNB la Rezerva Federală de la New York vor scădea de la 51% la 31%. În schimb, rezervele de aur deţinute de DNB la băncile centrale din Canada şi Marea Britanie vor rămâne neschimbate la 20% respectiv 18%.
În ultimii ani, mai multe bănci centrale din Europa au luat decizii similare în încercarea de a risipi îngrijorările populaţiei cu privire la rezervele de aur. La începutul lui 2013 Bundesbank, Banca centrală a Germaniei, a anunţat că va repatria o parte din rezervele sale de aur deţinute în SUA şi Franţa.
În paralel, Elveţia se pregăteşte pentru un referendum în data de 30 noiembrie prin care Banca Naţională a Elveţiei ar putea fi obligată să păstreze o cincime din activele sale în aur şi de asemenea să repatrieze aurul depozitat în Canada şi Marea Britanie.