Potrivit producătorului, noul model va avea cinci locuri şi cinci uşi şi o autonomie de funcţionare mai mare decât majoritatea autovehiculelor electrice, la un preţ accesibil, având la bază experienţa acumulată datorită modelului Ampera, care a stabilit standardele pentru autovehiculele electrice moderne, în 2011.
‘GM şi Opel au avut întotdeauna convingerea că autovehiculele electrice vor juca un rol definitoriu în mobilitatea viitorului. Tehnologia inovatoare a modelului Ampera-e reprezintă un pas important către punerea în practică a acestei viziuni. Noul nostru autovehicul electric reprezintă, de asemenea, o nouă contribuţie la reputaţia pe care o are marca Opel de a face accesibilă pe scară largă ingineria inovatoare’, a declarat joi Mary Barra, preşedinta consiliului de administraţie şi CEO al GM, cu prilejul anunţării modelului Ampera-e, la Simpozionul CAR de la Bochum (Germania).
‘Autovehiculele electrice au potenţialul de a aduce o contribuţie semnificativă la protecţia climei şi reducerea emisiilor. Noul Opel Ampera-e va deschide drumul mobilităţii electrice prin eliminarea barierelor pe care le constituie preţul ridicat şi autonomia redusă de funcţionare’, a spus dr. Karl-Thomas Neumann, CEO al Opel Group.
Modelul Ampera-e este propulsat de baterii plate, amplasate sub podeaua din interior. De asemenea, configuraţia eficientă a bateriilor asigura un interior încăpător, cu spaţiu confortabil pentru cinci ocupanţi şi un volum al portbagajului comparabil cu cel al autovehiculelor din clasa compactă, a precizat Opel.
Ampera-e va oferi, de asemenea, premiatul asistent personal de service şi conectivitate Opel OnStar, precum şi tehnologii pentru conectivitate şi infotainment care vor integra la bord smartphone-urile şi alte dispozitive electronice.