Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă

Acționarii Tesla au aprobat după intense dispute, conform lui Elon Musk, pachetul său salarial de 56 de miliarde de dolari. Încasarea spectaculoasei sume sau a unui pachet de acțiuni în valoarea menționată depinde acum de decizia unui judecător.
Robert Stan - joi, 13 iun. 2024, 17:58
Pachetul salarial de 56 mld. USD pentru Elon Musk, aprobat de acționari, dar încă în cumpănă

În această seară, Elon Musk ar putea deveni mai bogat cu 56 de miliarde de dolari. Conform omului de afaceri american, un geniu al marketingului, acționarii Tesla au fost în sfârșit convinși în număr suficient de mare că CEO-ul companiei merită acești bani.

„Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră!!!” a scris Musk pe rețeaua de socializare X, confirmând astfel că, alături de consiliul de administrație al Tesla, a reușit să convingă sufieient de mulți acționari pentru a depăși opoziția marilor investitori Glass Lewis și Institutional Shareholder Services.

Pe lângă pachetul salarial al lui Elon Musk, acționarii Tesla au votat și mutarea sediului legal al companiei din Delaware în Texas, precum și realegerea a doi membri în consiliul de administrație – Kimbal Musk, fratele lui Elon, și James Murdoch.

Pentru a intra în posesia imensului pachet salarial sau a unui pachet corespunzător de acțiuni Tesla, Musk mai trebuie să convingă un judecător din Delaware că banii sunt meritați.

Judecătoarea Kathaleen McCormick de la Court of Chancery din Delaware a anulat pachetul salarial în ianuarie, deoarece a constatat că Musk a controlat în mod necorespunzător procesul de negociere a acestuia în cadrul consiliului de administrație care îi este „obligat”. De asemenea, ea a decis că Tesla nu a reușit să informeze corect și pe deplin investitorii înainte ca aceștia să voteze această speță.

Pentru a exclude din discuție potențiala influențare a consiliului de administrație de către Elon Musk, cei de la Tesla au numit un „comitet special” compus dintr-o singură persoană: Kathleen Wilson-Thompson, un membru independent al consiliului de administrație. Aceasta a analizat acordul de remunerare și a decis că acesta este în interesul acționarilor.

În fața judecătoarei McCormick, cei de la Tesla vor trebui însă să demonteze și acuzațiile altor acționari. Donald Ball, un investitor Tesla, a deschis un proces la Court of Chancery acuzându-l pe Musk că a folosit „tactici coercitive și de forță” pentru a obține aprobarea pachetului său salarial. Acesta a citat mesaje ale șefului Tesla de pe platforma sa de socializare X, în care spunea că nu se simte confortabil să transforme Tesla într-un lider în domeniul inteligenței artificiale dacă nu deține 25% din acțiunile companiei, aproape dublu față de participațiile sale actuale.

Te-ar mai putea interesa și
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Londra naționalizează o fabrică strategică de semiconductori, esențială pentru industria de apărare britanică
Guvernul britanic a anunţat vineri naţionalizarea unei uzine strategice producătoare de semiconductori care este esenţială pentru industria de apărare, în special pentru fabricarea avioanelor......
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești
Lanțul de restaurante Popeyes anunță că va deschide săptămâna viitoare primul său restaurant din Ploiești, acesta ...
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
USR anunță că a sesizat Comisia Europeană pentru că noua lege a pensiilor nu respectă condițiile din PNRR
Uniunea Salvați România a sesizat Comisia Europeană, acuzând faptul că noua lege a pensiilor nu respectă principiului ...
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 de milioane de lei, în scădere cu 40%
Norofert raportează pentru primele șase luni din 2024 o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei și profit net de 1,85 ...
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura ...