Pepenii româneşti intră zilele acestea în hipermarketuri. Cei de Dăbuleni ajung şi în Polonia şi Cehia

Celebrii pepeni de Dăbuleni ar putea ajunge în hipermarketurile din Polonia şi Cehia, urmare a extinderii programului "Dor de gust" şi peste graniţe. Zilele acestea primele transporturi vor ajunge în marile lanţuri de magazine din ţară. 
Alina Stanciu - mar, 23 iun. 2015, 21:03
Pepenii româneşti intră zilele acestea în hipermarketuri. Cei de Dăbuleni ajung şi în Polonia şi Cehia

Zilele acestea, agricultorii din zona Dăbuleni au început să recolteze primii pepeni, astfel că marfa a ajuns deja în unele pieţe de la oraş. Unii au cultivat suprafeţe mai mari faţă de anul trecut, iar producţia are toate şansele să fie bună, având în vedere condiţiile meteorologice de până acum.

Anul acesta, s-ar putea face şi export de pepeni de Dăbuleni, prin programul „Dor de Gust” creat anul trecut în urma unui parteneriat dintre două asociaţii de fermieri şi grupul Agricover. „36 de producători din zonele Dăbuleni, Gheorghe Doja, Pogoanele, Săgeata şi Insurăţei au optat, până acum, să îşi valorifice producţia de pepeni prin programul Dor de Gust. Estimăm că numărul acestora va creşte pe parcursul desfăşurării campaniei. Pepenii vor fi livraţi în reţelele partenere ale programului Dor de Gust, şi anume: Kaufland, Lidl, Carrefour, Selgros şi Penny. Totodată, pentru a asigura desfacerea optimă a producţiei fermierilor vizăm exportul de pepeni către Polonia şi Cehia”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ştefan Bucătaru, Director General Agri-Business, Agricover.

Producţie bună de pepeni

„Am cultivat 50 de hectare, cu aproximativ 2 hectare mai mult decât anul trecut. Am început să recoltăm de câteva zile. Suntem şapte producători”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Diaconu Florea, reprezentant al Casa Pepenilor Verzi Dăbuleni SRL. Acesta mizează pe o producţie de 50-60 de tone la hectar şi are deja contract cu lanţul de magazine Metro, unde va comercializa sub brandul „Dăbuleni Casa Pepenilor”. ” Avem contract cu Metro, dar mai vin şi alte societăţi care iau de la noi”, mai spune Florea, potrivit căruia preţul este în momentul de faţă de 1,2 lei pe kilogram.

Şi familia inginerului Iancu din Dăbuleni se aşteaptă anul acesta la o cultură „frumoasă” de pepeni. „Noi am cultivat 2 hectare şi estimez o producţie de 100 de tone la hectar. Vineri începem recoltarea, iar producţia va merge la „Dor de Gust”. Şi anul trecut am livrat 200 de tone pentru acest program”, a declara pentru ECONOMICA.NET Alexandru Iancu, director Ferma Iancu din Dăbuleni.

În ceea ce priveşte preţurile, Iancu susţine că un kilogram costă acum la poarta fermei 1 leu, fără TVA, dar se va ieftini pe măsură ce se va intra în sezon. ” Anul trecut, în medie, preţul a fost de 50 de bani cu TVA. Nici anul acesta nu va fi peste 50-60 de bani”, mai spune inginerul.

„Preţurile se stabilesc săptămânal, în funcţie de cererea şi oferta din săptămâna respectivă. Programul îşi propune să ofere fermierilor cel mai bun preţ din piaţă şi, totodată, siguranţa valorificării producţiei prin asigurarea unor canale diversificate de desfacere”, declară şi oficialul Agricover.

Profituri de 10.000 de lei la hectar

La Ferma Iancu investiţia într-un hectar de pepeni este destul de mare. „Noi am ajuns să investim aproximativ 40.000 de lei pe hectar, din care în jur de 30.000 de lei a costat numai răsadul.  Ca profit, este binişor”, mai spune Iancu. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, profitul la un hectar de teren cultivat cu pepeni poate ajunge la 10.000 de lei. 

Pepeni de Dăbuleni în Estonia

Anii trecuţi, Ferma Iancu a vândut pepeni şi la export, în Estonia, şi speră că vor relua contractele şi anul acesta. „Am vândut în Estonia acum doi ani. Anul trecut însă nu am reuşit să exportăm, întrucât Grecia a avut un preţ foarte mic, de 2 eurocenţi kilogramul. Pentru anul acesta şi-au exprimat intenţia, dar o să vedem spre final de sezon, pentru că atunci se exportă. Este preţul mai mic”, mai explică Iancu, care vinde şi prin programul „Dor de Gust”.

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică, România este importator net de pepeni verzi. Anul trecut am cumpărat de peste graniţe  24,4 milioane de kg de pepeni verzi în valoare de 3,6 milioane de euro şi am exportat un milion de kilograme în valoare depeste 137.200 de euro.

Cele mai mari importuri au provenit din Grecia (16 milioane de kilograme), Turcia (2,2 milioane de kilograme) şi Iran (1,4 milioane de kilograme). În schimb, am exportat în Republica Moldova (peste 751.400 kilograme), Polonia (peste 254.000 de kilograme) şi Ungaria (peste 13.800 kg). În 2014 nu am exportat în Cehia. 

În 2014, România a produs 530,7 mii tone de pepeni verzi şi galbeni, producţia medie fiind de 20.582 de kilograme la hectar. S-au cultivat 25,8 mii de hectare.

Platforma „Dor de Gust” a fost lansată în iunie 2014 de către Asociaţia Cultivatorilor de Legume, Organizaţia Interprofesională Prodcom Legume-Fructe, Centrul de Comunicare al Fermierilor din România şi compania Agricover pentru a facilita accesul producătorilor români în hipermarketurile ţării. Proiectul a generat anul trecut vânzări de aproximativ 5 milioane de kilograme. Anul acesta peste 340 de fermieri îşi valorifică producţia prin Programul Dor de Gust furnizând legume şi fructe proaspete de sezon: ceapă verde, salata, castraveţi, roşii, căpşune, cireşe, varză, cartofi, pepene verde, pepene galben, verdeţuri.

Grupul Agricover este deţinut de Jabbar Kanani, om de afaceri azer de naţionalitate iraniană şi cetăţenie română. Compania are capital 100% românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei noi realităţi şi......
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...