OMV Petrom, liderul pieţei locale a distribuţiei de carburanţi, intenţionează să vândă până la 100 de staţii de distribuţie a carburanţilor, potrivit unor surse din piaţă. Compania ar fi organizat deja un „data center”, unde investitorii interesaţi pot obţine informaţii despre aceste staţii. Potrivit surselor noastre, cinci companii mari, dintre care unele activează deja în România, şi-ar fi manifestat interesul pentru achiziţia acestor staţii, dar, până în acest moment, nu s-a finalizat nici o tranzacţie.
Solicitaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Petrom au confirmat că ar putea vinde staţii, dar nu au specificat numărul benzinăriilor la care compania va renunţa, şi nu au dat mai multe detalii.
„Revizuim în mod constant performanţa staţiilor de distribuţie din reţeaua noastră, din punct de vedere al profitabilităţii acestora. Acest proces poate rezulta în renunţarea la unele staţii care performează sub nivelul standard al companiei în ceea ce priveste volumul vânzărilor. Aşa cum am procedat şi până acum, vom raporta în mod transparent, la momentul finalizării, eventuale închideri sau vânzări de staţii” au spus oficialii Petrom.
La ultima conferinţă de presă organizată pentru prezentarea rezultatelor financiare la şase luni, oficialii companiei au declarat că optimizarea reţelei de distribuţie a carburanţilor va continua.
„Nu stăm nici noi cu mâinile în sân. Vom continua optimizarea reţelei. Aşteptăm licitaţiile pentru benzinăriile de pe autostrăzi. Avem un program şi pentru acest an, şi pentru 2015” a declarat Neil Morgan, director pe partea de rafinare şi marketing la OMV Petrom
Potrivit ultimelor date publicate de companie, Petrom administrează o reţea de 545 de staţii de distribuţie, sub brandurile Petrom şi OMV. Pe piaţă mai activează Rompetrol (394 de staţii proprii, partenere şi Expres), Lukoil (circa 300 de benzinării) şi Mol, care în urmă tranzacţiei globale prin care a preluat lanţul Eni, are în România o reţea de circa 190 de staţii. Ultimii intraţi pe piaţă sunt Gazprom şi compania azeră Socar.