După ce au pierdut licitaţia pentru mega-podul de la Brăila, chinezii nu au avut noroc nici la Centura Bucureşti.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a respins pe 22 noiembrie oferta asocierii Sinohydro – Nord Vest Infrastructură şi Servicii SRL pentru modernizarea Centurii Bucureşti între DN2 şi A2. Asta după ce în februarie a declarat câştigătoare oferta asocierii chinezo – române, porţiunea de 11,5 kilometri din Centura Capitalei urmând să fie primul drum chinezesc din România.
Contractul urma să fie semnat după epuizarea perioadei de depunere a contestaţiilor sau după soluţionarea tuturor contestaţiilor.
Economica.net a relatat în iunie că rezultatul licitaţiei a fost însă contestat de către italienii de la Tirrena Scavi şi de către asocierea de firme româneşti Oyl Company Holding – Straco Group. Pe 18 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia firmelor româneşti, dar a admis-o în parte pe cea a italienilor. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost menţinută ulterior şi de către Curtea de Apel Bucureşti, astfel că CNAIR a fost obligată să reevalueze oferta chinezilor. În urma acestui proces, a declarat luna trecută inacceptabilă oferta desemnată câştigătoare în februarie.
Nemulţumită de decizia CNAIR din 22 noiembrie, asocierea chinezo – română a depus pe 29 noiembrie contestaţie. Aceasta cere anularea deciziei şi menţinerea rezultatului iniţial, în care oferta sa a fost declarată câştigătoare. Asocierea mai acuză CNAIR că a schimbat regulile în timpul jocului şi că doar trei din cei 12 ofertanţi mai respectă noile cerinţe. Asocierea avertizează că aceste „grave abateri” în derularea procedurii o îndreptăţesc să ceară anularea licitaţiei.
Contactat de către Economica.net, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a explicat că este puţin probabil ca licitaţia să fie anulată. „Doar în cazul în care nu mai există niciun ofertant de analizat, dacă toate ofertele sunt respinse, printr-o decizie a instanţei”, a detaliat Şerbănescu.
Potrivit acestuia, dacă se va ajunge iar până la Curtea de Apel Bucureşti şi aceasta va menţine rezultatul licitaţiei, atunci se încheie procedura prin semnarea contractului cu firma desemnată câştigătoare. Dacă CAB decide reevaluarea ofertelor, atunci CNAIR va reevalua ofertele.
După respingerea ofertei chinezilor, CNAIR reevaluează şi restul ofertelor. Până acum nu a stabilit însă un alt câştigător.
Durata contractului pentru modernizarea secţiunii dintre DN2 – A2 este de 123 luni, din care 15 luni perioada de execuţie şi 108 luni perioada de notificare a defecţiunilor (garanţie conform duratei ofertate în cadrul factorului de evaluare).
Contractul prevede execuția lucrărilor pentru modernizarea a 11,5 km din Centura rutieră a Municipiului București, sectorul DN 2 (km 12+300) – A2 (km 23+750), constand în principal în sporirea capacității de circulație de la 2 la 4 benzi, câte 2 pe sens și în eliminarea unor intersecții la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum și prin reabilitarea pasajelor și a podurilor existente pe aceste sectoare de drum național.
Sectorul dintre DN2 (Voluntari) şi A2 (Căţelu) este ultimul care a mai rămas de lărgit la patru benzi din Centura de Nord a Capitalei. Circa 20 de kilometri, între DN2 (Voluntari) şi DN7 (Chitila), au fost modernizaţi şi deschişi circulaţiei în 2010 iar pe alţi aproape 9 kilometri între DN7 (Chitila) şi A1 (Chiajna) se circulă pe patru benzi de anul trecut.