„Singura instituţie abilitată să administreze controlat cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro”, spunea PSD acum două zile. BNR I se cere utilizarea rezervei valutare, dar ceea ce foarte puţini oameni ştiu este că rezerva valutară a ţării implică şi rezerzele minime obligatorii ale băncilor, care nu sunt banii BNR, ca să dispună oricum de ei, şi respectarea unor cerinţe ale Băncii Central Europene, care presupune anumiţi indici care trebuie respectaţi de toate ţările Uniunii.
PSD cere insistent BNR sa folosească rezerva valutară pentru a opri deprecierea leului. Ceea ce nu ştie PSD este faptul că BNR a folosit permanent rezerva valutară pentru a influenţa cursul de schimb în favoarea economiei şsau pentru a sprijini politica monetară a băncii central menită să se ocupe de stabilitatea preţurilor. La acuzele PSD, BNR răspunde:
„Este un truism faptul că BNR intervine pe piața valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esența noțiunii de manage floating. Atât acest răspuns, cât și sugestia nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să știe și cei care vin cu sugestia respectivă, așa cum știm cu toții, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenție și dozajul măsurilor, adecvate la situația concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenție singulară numai pe piața valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare. În ceea ce privește sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichiditățile din piață – ea este în contradicție directă și îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piață… nici nu merită comentată. Dar până una alta, vineri, Ministerul de Finanțe, printr-o operațiune obișnuită, adică prin încasarea de taxe și impozite, a scos o parte din Leii din piață, ceea ce împinge ROBOR-ul pe toate scadențele deja spre 3,5%.
ROBOR este împins în sus nu de manipularea dobânzii, ci de factori obiectivi. BNR a explicat de nenumărate ori că ROBOR-ul se mișcă între plus și minus 1 față de dobânda de politică monetară în funcție de lichiditate, inflație, alți factori economici. Despre ce manipulare vorbim aici? Acuzația de manipulare aruncată de domnul senator Zamfir este ea în sine o mare manipulare, pentru că nu se bazează pe nicio probă”, spune BNR.