Taxa despre care nu vorbeşte nimeni: la încasarea pensiei din Pilonul II, statul îţi ia 10% din toţi banii

În afara comisioanelor stabilite de legea pensiilor private obligatorii Pilon II, de 2,5% pe an din totalul contribuţiilor plătite şi 0,05% pe lună din activul net total al fondului, pensia aferentă Pilonului II mai este grevată şi de alte taxe. La expirarea perioadei de contribuţii, în momentul acordării pensiei propriu-zise, statul percepe impozitul pe venit de 10% din întreaga sumă. Din fericire, din acest an, nu se mai percepe şi CASS.
Economica.net - mar, 29 mai 2018, 20:51
Taxa despre care nu vorbeşte nimeni: la încasarea pensiei din Pilonul II, statul îţi ia 10% din toţi banii

În ultimii 10 ani, unii dintre participanţii care au optat pentru Pilonul II de pensii private au atins vârsta pensionării şi a trebuit să-şi încaseze şi pensia privată obligatorie, chiar dacă deocamdată nu avem o lege de distribuţie a pensiilor private obligatorii Pilon II. În alte cazuri în care pensia din Pilonul II a trebuit să fie încasată mai devreme de atingerea vârstei de pensionare a fost vorba despre deces sau invaliditate permanentă a contributorului în sistemul privat.

Conform răspunsurilor oficiale transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în sistemul pensiilor administrate privat au fost efectuate până în martie 2018 plăţi în valoare de 103.893.266 lei pentru un număr de 20.646 persoane. Persoanele care au ajuns la vârsta pensionării şi şi-au încasat pensia într-o singură tranşă au fost în număr de 7.730 şi au încasat în total 68.574.557 lei. Grosier, împărţind suma la numărul de persoane (chiar dacă în unele cazuri sunt ani diferiţi şi bineînţeles contribuţii diferite), obţinem o pensie medie de 8.871 de lei, pensie încasată într-o singură tranşă de către beneficiarul Pilonului II, în 7-10 ani de cotizaţii în sistemul privat.

Totuşi, nu mică le-a fost surpriza proaspeţilor pensionari când au constat că suma nu este liberă de sarcini şi că, „potrivit prevederilor legale în vigoare, activul personal al participantului care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II pentru invaliditate, precum și beneficiarul participantului decedat este supus taxării potrivit prevederilor legale, fiind perceput impozitul pe venit în cota stabilită în Codul fiscal (10%)„, arată răspunsul ASF. Legea în baza căreia se percepe acest impozit este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că acest impozit pe venit, de 10%, este valabil de la 1 ianuarie 2018, dată la care suma neimpozabilă s-a modificat de la 1.100 lei la 2.000 lei, iar contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este suportată de bugetul de stat și astfel nu se mai reține CASS în cazul plăților activului net aferent pensionării. Cu alte cuvinte, cei care s-au pensionat în anii trecuţi au plătit şi CASS la această unică sumă primită ca pensie privată care să completeze pensia publică. Şi depinde cum şi în ce fel se va modifica în următorii ani Codul Fiscal.

La acelaşi exemplu pur teoretic al sumei încasate pe post de pensie privată, impozitul către stat anul acesta a fost de 887 lei, ceea ce aduce pensia privată medie încasată până în prezent la 7983,9 lei.

Pe perioada contribuţiei în sistemul privat de pensii obligatorii Pilon II, cotizanţii plătesc două tipuri de comisioane. Astfel, „potrivit reglementărilor în vigoare, administratorul percepe un comision de administrare care se constituie prin: 1. deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 2,5%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond; şi 2. deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii private. Administratorul percepe și penalitate de transfer cazul în care transferul la alt administrator se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent”, potrivit informării ASF.

Potrivit cifrelor oficiale aflate în secţiunea date statistice de pe site-ul ASF, valoarea totală a activelor aferente Pilonului II era de 43,045 miliarde lei la sfârşitul lunii aprilie 2018, comparativ cu 39,75 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie 2017. De asemenea, valoarea totală a activeului net era de 43,02 miliarde lei la sfârşitul lunii aprilie 2018 şi de 39,74 miliarde de lei îm decembrie.

ASF mai spune că „valoarea netă a activelor unui fond de pensii private se calculează, potrivit prevederilor legale, prin scăderea obligațiilor din valoarea totală a activelor. În categoria obligațiilor se regăsesc obligațiile de decontare cu participanții, respectiv plata activului în caz de transfer, pensie, invaliditate și deces. De asemenea, sunt incluse taxele și comisioanele suportate din activul total, respectiv comisionul din Activ Net și taxa de audit”.

Pornind de la acestă definiţie, constatăm că activul total din fondurile de pensii Pilon II sunt grevate de taxe lunare de circa 20 de milioane de lei la nivel total. Astfel, diferenţele dintre valoarea activului total şi a celui net arată un minus de 21,58 milioane de lei, cuantumul diverselor taxe în luna aprilie 2018, la nivelul sistemului de pensii private.

Comparativ cu cuantumul taxelor şi comisioanelor perceput în decembrie 2017, de 18,60 milioane de lei, constatăm o creştere a acestora în ciuda faptului că am avut o scădere a contribuţiilor individuale de la 5,1% la 3,7%. Creşterea se datorează însă faptului că a crescut numărul de participanţi în 2018.

În sistemul pensiilor private obliogatorii Pilon II cotizează în prezent 7.126.590 de români, iar sistermul administrează active totale de 43,045 miliarde de lei, adică ceva mai mult de 9 miliarde de euro. La sfârşitul anului 2008, an în care a debutat sistemul de pensii private în România, totalul participanţilor la Pilonul II era de 4.531.860, iar valoarea totală a activelor 832,4 milioane de lei. În toată această perioadă 20.646 de participanţi au părăsit sistemul, fie din motive de deces, invaliditate permanentă sau pensionare.

Plăți efectuate în perioada 2008 – martie 2018 în sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...