Moment istoric: Transgaz publică cantităţile de gaze ruseşti ce trec prin România. Au acordul Gazprom

Pentru prima dată în istorie, ruşii au dezvăluit unul din secretele lor comerciale cele mai bine păzite: cantităţile zilnice de gaze care tranzitează România, în drumul lor către ţările UE din sudul Europei. Totuşi, situaţia nu este prezentată la zi de către operatorul românesc de transport Transgaz, ci cu două zile întârziere. Fiecare român poate vedea acum situaţia fluxurilor ruseşti de gaze către Europa, via România.
Economica.net - mie, 09 dec. 2015, 11:41
Moment istoric: Transgaz publică cantităţile de gaze ruseşti ce trec prin România. Au acordul Gazprom

Gigantul rusesc Gazprom a cedat presiunilor UE şi a fost de acord să facă publice cantităţile zilnice de gaze care ajung în UE. În consecinţă, pentru prima dată în 40 de ani, de când România a devenit ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, avem o situaţie a cantităţilor ce trec prin România pentru a ajunge în ţările de destinaţie, date centralizate de Transgaz, e adevărat, cu un decalaj de două zile.

„Publicăm datele de tranzit pentru că am obţinut aprobare în acest sens de la ruşi. UE  a negociat, în ultimul timp, mai multe aspecte cu Gazprom, printre care şi transparentizarea fluxurilor de gaze către Europa. Este o decizie istorică”, spune Petru Văduva, director Transgaz

Aici puteţi vedea, în premieră, cantităţile de gaze ruseşti ce tranzitează România, valabilă cu două zile în urmă. Astfel, se poate vedea că, luni, 7 decembrie, prin punctul de fontieră cu Ucraina, Isaccea, intrau în România 765.000 de MWh de gaze. Pe la Negru Vodă, graniţa cu Bulgaria, ieşeau 769.000 de MWh, diferenţa reprezentând-o consumul tehnologic.

Până în prezent, la fluxurile de gaze de pe Tranzit 1, 2 şi 3 Isaccea – Negru Vodă era permanent trecută eticheta Confidenţial.

Gazele ruseşti ajung în Bulgaria, de unde, funcţie de contractele închietate, ajung la clienţi din tot sudul Europei.

Se poate vedea, din datele Transgaz, că, în această perioadă, cantităţile zilnice de gaze ruseşti care tranzitează România sunt de peste două ori mai mari decât întreaga producţie locală, cu tot cu extragerile din depozite.

Cele trei conducte magistrale din Dobrogea sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.

În România, mai există o conductă care aduce gaze ruseşti, cea cu punctul de intrare la Medieşul Aurit, graniţa cu Ucraina, din nordul ţării. Această conductă are însă punctul terminus în România, şi nu o tranzitează

De la 1 ianuarie 2016, una dintre cele trei conducte din Dobrogea, Tranzit 2 Isaccea-Negru Vodă, prin care se face tranzitul gazelor dinspre Rusia, via Ucraina, către Europa de Sud va fi obiectul unei noi rezervări de capacitate multianuale. Contractul actual de rezervare de capacitate cu Gazprom expiră la 31 decembrie 2015. Favoriţi la licitaţia Transgaz sunt tot ruşii, pentru că ei deţin capacitate pe aceste conducte atât la intrarea în ţară, dinspre Ucraina, cât şi la ieşire, către Bulgaria. Practic, unei alte firme ce ar dori să transporte gaze pe Isaccea-Negru Vodă i-ar fi foarte greu să o facă, aproape imposibil, fără o înţelegere solidă cu ruşii. Or, Gazprom nu ar avea niciun interes ca o altă firmă, din afara sferei sale de influenţă, să trasnporte gaze prin România, făcându-i concurenţă printre clienţii din sudul Europei. „Transportul de pe teritoriul României este strâns legat de ieşirea din Ucraina şi intrarea din Bulgaria. Or, reţeaua din Ucraina este controlată de Gazprom, iar Bulgartransgaz are ca principal partener de afaceri Gazprom. Deci, ca firmă nu prea ai ce face cu tranzitul din România dacă nu găseşti parteneriat tot la Gazprom”, spun surse din domeniul energiei.
Dacă, totuşi, o firmă sau mai multe se vor arăta interesate să rezerve capacitate pe Tranzit 2, atunci, spun sursele, alocarea se va face prorata, cantităţi egale pentru fiecare.

„În perspectivă, dacă ruşii renunţă la tranzitul de gaze prin România, avem şanse să devenim magistrală de transport regională. Pe la noi vor putea circula gaze din sudul Europei către Vest şi invers”,  spunea, recent, Petru Văduva, director Transgaz.
Oricum, Gazprom rămâne cu Tranzit 3, valabil până în 2015. Tranzit 1 este rezervată de Bulgartransgaz până la sfârşitul lui 2016.
 
În momentul de faţă, Transgaz este în procedură de scoatere la licitaţie a capacităţii de transport pe Tranzit 2, documentaţia fiind la ANRE, pentru avizare. Licitaţia trebuie să fie finalizată până la 31 decembrie.

Potrivit datelor din rapoartele ultimilor ani, Transgaz încasează din tranzit între 60 şi 70 de milioane de euro anual. Capacitatea cumulată a celor trei conducte dobrogene este de 28 de miliarde de metri cubi, împărţită aproximativ egal între fiecare. Astfel, în medie, fiecare conductă ar aduce, anual, circa 20-23 de milioane de euro.

Tarifele de la care va începe licitaţia pentru rezervare capacitate pe Tranzit 2 sunt aprobate de către ANRE.
Activitatea de tranzit nu este reglementată, tarifele practicate fiind negociate între Gazprom, Transgaz şi Bulgargaz. „Plata serviciilor se face în valută, în funcţie de capacitatea comandată”, se arată în raportul anual Transgaz.

Indiferent de cantitatea de gaze care tranzitează România, ruşii plătesc aproximativ aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate, al cărei cuantum exact a fost, până acum, secret. Capacitatea maximă a celor trei conducte magistrale Isaccea – Negru Vodă, de 28 de miliarde de metri cubi anual, nu e acoperita de ruşi în totalitate, pentru că ei nu transportă anual această cantitate. Cât transportă nu se ştia, până acum, pentru că rezervările de capacitate constituiau secret comercial, secret pe care, în sfârşit, ruşii au fost de acord, în negiocierile cu UE, să-l dezvăluie.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...