Profitul Băncii Transilvania a crescut cu 40%, în 2012

Banca Transilvania (TLV) a avut anul trecut un profit net de 320,43 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de 2011, activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, iar soldul provizioanelor cu 27%, a anunţat marţi instituţia de credit.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 07:22
Profitul Băncii Transilvania a crescut cu 40%, în 2012

„Suntem mulţumiţi de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales că au fost obţinute în pofida unei volatilităţi pronunţate şi a multiplelor incertitudini a mediului economic local şi european. Creşterea numărului de clienţi activi, corelată cu maxime istorice a numărului de operaţiuni şi a unor performanţe bune pe unele dintre liniile noastre de business, au dus la consolidarea puternică a poziţiei noastre pe piaţă. Vom propune acţionarilor noştri capitalizarea profitului obţinut pentru a putea continua creşterea băncii şi susţinerea economiei”, a declarat într-un comunicat preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă.

El a adăugat că în 2013 banca va viza în continuare optimizarea modelului de business, creşterea eficienţei şi controlul strict al riscurilor.

Profitul operaţional al Băncii Transilvania a urcat cu 9%, la 720,2 milioane lei, faţă de 659 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii şi angajamente de creditare au fost de 379,4 milioane lei, comparativ cu 380,8 milioane lei în 2011.

Cea mai mare parte a provizioanelor a fost pentru credite. Astfel, suma de anul trecut, de 368,1 milioane lei, a fost cu 13% peste cea constituită în 2011, de 324,5 milioane lei.

Soldul provizioanelor din activitatea de creditare era la finele anului trecut de 2,111 miliarde lei, în creştere cu 27% faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2011, de 1,659 miliarde lei, banca asigurând un grad adecvat de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 108,05%.

„Portofoliul de credite al Băncii Transilvania este unul stabil, preponderent în lei, iar soldul este de 17,151 miliarde lei. Peste 64% din creditele BT sunt acordate companiilor, iar 35,8% persoanelor fizice. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,31% din totalul portofoliului de credite al băncii”, se arată în comunicat.

Raportul cost/venit este de 53% la 31 decembrie 2012, menţinându-se la un nivel acceptabil.

Banca menţionează că a beneficiat de facilităţi fiscale în anul 2012, ca urmare a aplicării filtrelor prudenţiale impuse printr-un Ordin al Băncii Naţionale a României de la finele anului 2011.

Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania erau la sfârşitul anului trecut de 29,577 miliarde lei, cu 15% mai mari faţă de finalul anului 2011.

„Poziţiile de activ au crescut, păstrându-se echilibrul între diversele categorii de plasamente: investiţiile în active disponibile pentru vânzare, plasamente la bănci, respectiv credite acordate”, se arată în comunicat.

Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania au ajuns la 1,536 miliarde lei, fiind cu 10% peste valorile înregistrate în precedentul exerciţiu financiar. Trendul ascendent a fost determinat de creşterea cu 12% a veniturilor din operaţiuni financiare, cu 15% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 5% a veniturilor nete din dobânzi, potrivit băncii.

Cheltuielile operaţionale au avansat, totodată, cu 10%, la 816,3 milioane lei, faţă de nivelul de 743,4 milioane lei înregistrat în anul 2011. Creşterea a fost determinată atât de creşterea organică a activităţii băncii, cât şi de evoluţia cursului de schimb euro/leu, se arată în comunicat.

Depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 14% faţă de sfârşitul anului, soldul fiind de 23,061 milioane lei.

„BT a încurajat economisirea şi în 2012, prin produse transparente şi simple, bonificând clienţilor rate de dobândă care asigură obţinerea unor randamente real pozitive”, se mai spune în comunicat.

Portofoliul de clienţi a continuat să crească, astfel că la 31 decembrie 2012 banca avea 1,67 milioane clienţi activi, comparativ cu 1,55 milioane clienţi activi în anul precedent. De asemenea, a urcat numărul de operaţiuni cu clienţii, cu 11,3%, faţă de perioada similară din 2011, ajungând la 221,93 milioane operaţiuni.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Banca are un capital social de 1,903 miliarde lei, divizat în 1,093 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Acţiunile băncii au crescut cu 1,33% în şedinţa bursieră de luni şi au încheiat la preţul de 1,443 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea instituţiei de credit este de 2,746 miliarde lei (624,1 milioane euro).

 

Citeste si: Ciorcilă va coordona activitatea Băncii Transilvania şi a Comitetului Executiv

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...