Africa Israel Properties, compania mamă a AFI Europe, a semnat în luna iunie din acest an o scrisoare de intenţie pentru vânzarea a trei dintre cele cinci clădiri de birouri AFI Park, la un randament investiţional de 7,75%. În plus, scrisoarea de intenţie pentru vânzarea celor trei clădiri de birouri cuprinde şi opţiunea de vânzare a celorlalte două clădiri, 4 şi 5 din complexul AFI Park.
Acum, atât AFI cât şi cumpărătorul, vor să modifice tranzacţia, iar cele cinci clădiri de birouri să fie vândute simultan, se arată în raportul financiar al companiei, remis Burse de la Tel Aviv.
Dacă preţul pentru vânzarea celor trei clădiri de birouri a fost stablit la 92,7 milioane de euro, preţul pentru toate cele cinci clădiri încă nu a fost stabilit.
Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, valoarea totală a tranzacţiei ar putea depăşi 150 de milioane de euro, devenind astfel cea mai mare tranzacţie cu clădiri de birouri de pe piaţa locală. Anterior acestui anunţ, vânzarea celor trei clădiri generau pentru AFI un profit brut de 6,5 milioane de euro şi un cash flow de aproape 47 de milioane de euro.
Aceasta este cea mai mare tranzacţie pe acest segment, după tranzacţia din 2007, atunci când Globe Trade Center (GTC) anunţa vânzarea clădirii de birouri America House, pentru suma de 120,3 milioane de euro.
AFI Europe România a întregistrat în primele nouă luni din acest an un venit operaţional net de 34 milioane de euro. Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, cel mai important activ din portofoliul companiei, evaluat la 467,24 milioane de euro, a avut un venit net de 25 de milioane de euro.
AFI Europe operează în România din 2005 şi are în plan dezvoltarea unui centru comercial sub marca AFI şi la Braşov, după cele din Bucureşti şi Ploieşti. Mallul ar urma să aibă o suprafață închiriabilă de 40.000 de mp, dar şi 25.000 de mp de spaţii de birouri. Compania a finalizat în luna martie a acestui an achiziţia terenului de 39.000 de mp, cumpărat cu 7,9 milioane de euro de la Cora.
În plus, dezvoltatorul mai construieşte la Bucureşti, pe terenul fostei fabrici Inox, un parc de birorui cu o surpafaţă închiriabilă de 50.000 de mp, în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott şi a Palatului Parlamentului.
Alte planuri ale companiei prevăd construcţia unui parc de retail pe terenul de 80.000 de mp pe care îl deţine la Arad, dar şi construcţia primelor apartamente din România, pe terenul Laromet din Bucureşti.