Record al ultimilor opt ani. Suntem lideri în UE la creşterea producţiei de vin

România ar putea raporta cea mai mare creştere a producţiei de vin din UE, de 28% în 2016 faţă de 2015. Pentru noi este un record al ultimilor opt ani, în condiţiile în care statele membre au realizat o cantitate cu 4,8% mai mică în comparaţie cu anul precedent.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 22:08
Record al ultimilor opt ani. Suntem lideri în UE la creşterea producţiei de vin

Ultima prognoză a Comisiei Europene privind producţia de vin indică pentru România un plus de 28% faţă de anul trecut, până la 4,8 milioane de hectolitri.  De asemenea, faţă de media ultimilor cinci ani, creşterea pentru cultivatorii români de viţă de vie este de 17%. Este cea mai mare creştere din UE, în condiţiile în care majoritatea statelor membre au produs anul trecut mai puţin vin decât în 2015. Producţia totală a ajuns astfel la 165 de milioane de hl, cu 4,8% sub producţia anului anterior şi cu 2% sub media ultimilor cinci ani.

O valoare similară a producţie a fost realizată în România în 2009- 4,9 milioane de hl, după care trendul a fost unul puternic descendent.  

România nu a reuşit însă să urce în clasamentul celor mai mari producători europeni, menţinându-se pe poziţia a şasea după state precum Italia, Spania, Franţa. S-a apropiat însă de producţia portughezilor, care a scăzut anul trecut cu 20%, până la 5,6 milioane de hl. 

UE realizează 60% din producţia mondială de vin, fiind urmată de SUA şi Argentina. În ceea ce priveşte consumul, 50% din ce se produce în spaţiul comunitar se bea local, 28% ajunge în alt stat membru, 13% se vinde la export, iar 9% se transformă. România vinde peste graniţe 4% din ceea ce produce, mare parte în spaţiul comunitar, ceea ce ne plasează pe penultimul loc în rândul statelor membre, înaintea Maltei. De altfel, România este importator net de vin, cu un deficit de 36,9 mii de tone în 2015. Cei mai mari exportatori de vin din Europa sunt Spania (56% din producţie), Bulgaria (53%) şi Pprtugalia.

Din datele Institutului Naţional de Statistică, în anul 2015 suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin a fost de circa 183.700 ha. Din aceasta, suprafaţa cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin nobil a reprezentat 54,2% din suprafaţa totală cultivată.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise anterior de către oficialii de la Drumuri. În total, anul acesta se va......
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...