Karl-Thomas Neumann, şeful Opel, subsidiara europeană a GM, a afirmat la Salonul Auto de la Geneva că piaţa rusă „este, în principiu, în colaps”. Vânzările în Rusia ar putea scădea anul acesta la 1,5 milioane de vehicule, de la 2,5 milioane anul trecut, a avertizat Neumann.
Acesta a adăugat că, în pofida dificultăţilor din Rusia, GM nu a renunţat la obiectivul de a redeveni profitabilă în Europa în 2016.
Şeful diviziei Ford Europa, Jim Farley, le-a declarat jurnaliştilor la Salonul Auto de la Geneva că firma „a făcut progrese semnificative în reducerea pierderilor în Europa prin scăderea capacităţii de producţie a fabricilor şi lansarea de noi modele”.
„Estimăm că 2015 va fi un an de progrese financiare”, a afirmat Farley, fără a preciza când se aşteaptă Ford să revină pe profit în Europa, unde compania a înregistrat pierderi de 1,1 miliarde de dolari anul trecut.
Luna trecută, directorul general al Ford, Mark Fields, anunţa că firma va lansa anul acesta şase noi modele în Rusia în pofida încetinirii economiei ţării şi a escaladării tensiunilor din cauza conflictului din Ucraina.
Deprecierea rublei şi incertitudinile privind economia au determinat Ford ca în ianuarie să-şi revizuiască în scădere estimările privind evoluţia pieţei europene în 2015. Din aceleaşi motive şi alţi producători auto au înregistrat pierderi şi au închis facilităţile de producţie din Rusia.
„Până la sfârşitul acestui an, vom aduce şase noi modele pe piaţa rusă. Pentru mine, nu există vremuri grele pentru introducerea unui model deosebit, deşi condiţiile economice sunt dificile”, a declarat şeful Ford.
În China, Ford vrea să-şi dubleze capacitatea de producţie până la sfârşitul acestui an, comparativ cu 2013. Până în decembrie 2015, compania americană va putea produce 1,4 milioane de automobile şi 500.000 de camioane, a afirmat directorul general al producătorului auto american.
Pentru a atinge acest obiectiv, Ford va construi două noi fabrici şi va extinde capacitatea de producţie la facilităţile existente.
Association of European Businesses (AEB) a anunţat recent că vânzările auto în Rusia au scăzut în 2014 cu 10,3%, la 2,49 milioane de unităţi.
Cele mai bine vândute modele în 2014 au fost Granta de la Lada, Solaris de la Hyundai, New Rio de la Kio, Duster de la Renault, Kalina de la Lada, Largus de la Lada şi Logan de la Renault. Pe locul 14 se află modelul Sandero de la Renault, iar pe locul 23 Ford Focus.
Cel mai mare producător auto din Rusia, Avtovaz, a vândut anul trecut în Rusia 764.245 vehicule, în scădere cu 7% faţă de 2014. Grupul Volkswagen a raportat un declin al livrărilor de 12,8%, în 2014, în timp ce vânzările Ford au scăzut cu 38,2%.
Pentru acest an se estimează un declin de 24,2%, la 1,89 milioane de unităţi, din cauza condiţiilor economice dificile, a anunţat AEB.
În România, Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost.