Anul acesta, CSALB a primit aproximativ 1.200 de cereri de soluţionare a litigiilor. Astfel, din peste 500 de cereri transformate în dosare, 350 au fost soluţionate cu succes. Circa 10% din cazuri au fost respinse de bancă deoarece solicitările clienţilor privind sumele pe care le doreau reduse erau exagerate.
„În general, băncile acordă un interes mai mare cazurilor sociale. Dar în 90% dintre cazurile instrumentate am soluţionat dosarul: fie prin reducerea ratei, a dobânzii percepute de bancă, a marjei acesteia sau a vreunui comision. Am avut chiar şi reducerea soldului creditului. În majoritatea cazurilor a fost vorba de credite în franci elveţieni. Aici reducerile au fost de la 18.000 la 22.000 franci elveţieni, dar peste tot a fost vorba de cazuri sociale, cei cărora li s-au redus veniturile şi care fac dovada clară că nu mai pot plăti creditul”, spune Alexandru Păunescu, membru al Consiliului de Administraţie al CSALB.
Potrivit acestuia, cele mai multe soluţionări au fost în cazul creditelor ipotecare, în franci elveţieni sau euro, soluţiile fiind de reducere a soldului, a ratei, a dobânzii sau eliminarea unor comisioane, sau chiar reducerea totală a soldului fără executarea silită a imobilului.
Recent, CSALB a reuşit într-un caz să reducă total soldul creditului, de 22.000 de euro, iar clienţii băncii să rămână şi cu casa. Este vorba de un caz care avea în familie un membru cu probleme grave de sănătate şi ei au făcut dovada că nu mai pot plăti rata. „Au fost cazuri în care oamenii nu mai pot plăti ratele, au fost perioade în care cursul de schimb a avut şi o valoare dublă faţă de cel din momentul acordării creditului. Dar trebuie să se înţeleagă că abordarea trebuie să se facă total individual. În multe cazuri este vorba de diminuarea veniturilor debitorului şi aici băncile au fost de acord să elimine unele comisioane şi să reducă rata. Băncile ar trebuie să fie proactive în acest proces.”, precizează Păunescu.
Oficialul CSALB arată că există diferite cazuri soluţionate, de la reducerea ratei, a soldului, a comisioanelor sau chiar de acordare a unor despăgubiri pentru diverse servicii pe care banca trebuie să le acorde, dar respectivele servicii nu au fost furnizate din diverse motive. Astfel, au existat cazuri în care clienţii au fost despăgubiţi cu 200 de lei pentru că nu au reuşit să utilizeze cardul de debit sau de credit. În general, despăgubirile sau reducerile făcute de bănci sunt de la câteva zeci la câteva mii de euro, în funcţie de situaţie. „Am avut la un moment dat un caz interesant. Un client a solicitat conversia creditului ipotecar din franci elveţieni în lei la cursul de la o anumită dată şi reducerea soldului în funcţie de această conversie. Avea cu siguranţă indicaţiile unui avocat privind nivelul de curs pe care să-l accepte. Propunerea făcută de bancă a refuzat-o. A venit apoi la noi şi în urma calculului făcut de conciliatorul nostru, care i-a arătat exact ce are de câştigat şi de pierdut a acceptat conversia, ajungând astfel la o soluţie câştigătoare şi pentru el şi pentru bancă”, a precizat Alexandru Păunescu.
De fapt avantajele de a apela la soluţionările CSALB sunt triple. Cel mai important avantaj este costul zero al negocierii, faţă de instanţă unde solicitantul, chiar dacă nu plăteşte timbrul fiscal are totuşi costuri cu avocatul. La nivelul de costuri, avantajele se regăsesc şi în cazul instituţiilor de credit. Astfel, pentru un dosar soluţionat prin CSALB, banca plăteşte doar 1000 de lei cu tot cu TVA. În cazul soluţionării aceluiaşi dosar prin proces judecătoresc, banca plăteşte între 3.000 şi 7.000 de euro, în funcţie de complexitate şi soluţia judecătorului. Al doilea avantaj după cost este timpul. În instanţă, decizia finală se obţine după minimum 1,5 ani. La CSALB, această rezolvare durează maximum 90 de zile din momentul constituirii dosarului, potrivit legii de funcţionare a CSALB. Cel de-al treilea avanatj stă chiar în sistemul de negociere: părţile beneficiază de un negociator independent care îşi doreşte să găsească o soluţie de mijloc sau acel aşa numit win-win.
A depune o cerere de solulţionare a litigiului cu banca, chiar şi în mediul online, a început să fie o tendinţă pentru clienţi, abordarea manierei conciliante în dauna proceselor judecătoreşti pare a începe a se contura ca un trend. Băncile la rândul lor, încep să înţeleagă că este mai important să ajuţi un centru de soluţionare a litigiilor, prin desemnarea unei persoane specializate doar pe această problemă. Crearea unor formulare standardizate pentru soluţionarea litigiilor de acest gen au devenit utile, iar instituţiile de credit îşi pot da seama că, printr-o atitudine proactivă faţă de clienţi şi încercările de a găsi o soluţie pentru rezolvarea problemelor consumatorilor îşi pot recăpăta încrederea în ochii clienţilor, mult mai repede decât prin diverse procese pierdute sau nu în instanţele de judecată.