Regio facilitează accesul spre Constanţa

Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 03:42
Regio facilitează accesul spre Constanţa

Tronsonul de drum aflat pe linia localităților Poarta Albă – Nazarcea – Ovidiu, DJ 228, a fost complet reabilitat prin Regio, pentru a asigura o alternativă rutieră de tranzit în concordanță cu cerințele tehnice corespunzătoare nivelului de trafic desfășurat. Cei 16 kilometri de drum județean reabilitați contribuie direct la mobilitatea populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în special în sezonul estival, când sute de mii de autovehicule se îndreaptă spre litoral. Astfel, este preluată o parte din traficul de pe drumurile naționale 22C și 2A, pe direcția Bucureşti – Cernavodă – Medgidia spre/dinspre Tulcea, Năvodări și Mamaia.

Drumul Județean 228 Nazarcea – Ovidiu a fost reabilitat prima dată în 1975, fiind respectate condițiile tehnice specifice acelei perioade, referitoare la greutatea maximă de transport admisă (7 tone pe osie) şi lățimea drumului.

Ruta reabilitată este una vitală pentru traficul din județul Constanța, fiind o strânsă legătură între nivelul de dezvoltare economică al unei regiuni şi calitatea infrastructurii de transport a acesteia. În plus, turiştii care aleg, ca destinaţie de vacanţă, litoralul românesc nu mai sunt nevoiți să ocolească prin localitățile Poarta Albă, Murfatlar şi Valu lui Traian, trebuind ulterior să tranziteze municipiul Constanţa, pentru a  ajunge la destinaţie.

Performanță notabilă în timp scurt

Tronsonul Nazarcea – Ovidiu este singurul drum din județul Constanța care a beneficiat de reabilitare cu fonduri europene, acțiune desfășurată în bune condiții și în timp record, lucrările fiind finalizate cu 3 luni mai devreme față de termenul stabilit inițial. În toamna anului 2011, drumul a fost dat în folosință pentru traficul ușor, în ideea de a contribui cât mai rapid la fluidizarea circulației. După turnarea ultimelor două straturi de asfalt, tronsonul şi-a reluat funcțiunea de drum cu structură de trafic greu, contribuind la facilitarea circulaţiei mărfurilor şi a pasagerilor.

Proiectul, finalizat în 2012, a presupus reabilitarea și modernizarea a 16 km de drum judeţean pe ruta Nazarcea – Ovidiu. S-au reabilitat cele trei podețe existente, s-au construit 17 podeţe noi şi s-au făcut încă 50 de subtraversări, pentru a fi evitată  infiltrarea apei în fundaţia drumului. Lucrările au vizat racordări cu drumurile laterale, construirea de parapeți de siguranță și montarea de borne kilometrice, semnalizări și marcaje rutiere; pe traseul drumului au fost construite şi amenajate 8 stații de autobuz. După 36 de ani, Regio a permis refacerea fundaţiei DJ 228, astfel încât aceasta să suporte o greutate de 40 de tone, respectiv 8 tone pe osie, și o lățime de 8 metri.

Noul drum este foarte important pentru decongestionarea traficului, cu efecte directe asupra turismului din zonă, dar și pentru susținerea economiei, având în vedere facilitarea accesului la cel mai important port al ţării.

Impactul semnificativ al proiectul de reabilitare reiese și din statutul de drum public cu trafic mare al DJ 228. În condiţiile în care media anuală zilnică de trafic, la nivel naţional, calculată de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN, este de 959 de vehicule, volumul înregistrat pe DJ 228 este de 2,6 ori mai mare, cu o medie de 2.166 vehicule. Din punctul de vedere al rezultatelor, se estimează creșterea traficului de marfă și pasageri pe drumul reabilitat de la 12,2% la 19,2%, fluidizarea circulației, creșterea gradului de confort al călătorilor prin amenajarea stațiilor de autobuz și reducerea noxelor în urma circulației fluente, de la 0.2783g/sec – la 0.1753 g/sec.

 

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

Te-ar mai putea interesa și
Salt Bank, singura neobancă din România, a ajuns deja la 225.000 de clienți și vrea să lanseze aplicații unicat. Acționarii își propun să își scoată investiția în patru ani
Salt Bank, singura neobancă din România, a ajuns deja la 225.000 de clienți și vrea să lanseze aplicații unicat. Acționarii ...
Deja planul de 230.000 de clienți în 2024 este ca și atins (225.000 in iunie), după cum declară Gabriela Nistor, CEO Salt Bank într-un interviu pentru Economica.net. Până la sfârșitul......
EDS ia din nou “fața” furnizorilor mari și cumpără peste 0,25 TWh de energie nucleară cu livrare în următorul an
EDS ia din nou “fața” furnizorilor mari și cumpără peste 0,25 TWh de energie nucleară cu livrare în următorul an
Energy Distribution Services (EDS) a venit din nou nu cele mai mari prețuri la licitații și a cumpărat energie scoasă ...
Cadoul otrăvit oferit de Putin lui Kim Jong-Un: Mașina Aurus are componente din Coreea de Sud
Cadoul otrăvit oferit de Putin lui Kim Jong-Un: Mașina Aurus are componente din Coreea de Sud
Mașina oferită de președintele rus Vladimir Putin celui nord-coreean se dovedește un cadou otrăvit. Marca „națională” ...
Cartierul din București unde în 2023 cumperi două apartamente cu banii pentru unul singur în cea mai piperată zonă
Cartierul din București unde în 2023 cumperi două apartamente cu banii pentru unul singur în cea mai piperată zonă
Proprietarii apartamentelor cu două camere cer mai mulți bani pentru proprietăți decât în urmă cu un an, potrivit ...