România are azi cel mai mare preț spot al energiei electrice din UE

România înregistrează azi cel mai mare preț spot al energiei electrice din Uniunea Europeană, cu niveluri de preț orar record în orele de seară, pe fondul temperaturilor ridicate.
Mihai Nicuţ - vin, 21 iun. 2024, 07:24
România are azi cel mai mare preț spot al energiei electrice din UE

Prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) al pieței de energie electrică de la București este, azi, de 642 de lei/MWh, sau 129 de euro/MWh, potrovit datelor pieței. Acesta este cel mai mare preț din Uniunea Europeană azi, fiind identic cu cel din Bulgaria, iar piețe tradițional mai scumpe, cum ar fi Italia sau Grecia, au azi prețuri mai mici decât România. Puteți vedea datele în graficul de mai jos.

Ziua de azi mai marchează un record, și anume cel mai mare preț orar al PZU din acest an, care se înregistreză în intervalele orare 21 si 21, 1.501 lei/MWh, adică peste 300 de euro/MWh. În acele ore, prin mecanismul de cuplare a piețelor spot, România importă energie electrică din Ungaria la puteri de peste 1.000 MW și doar într-o oră exportă în Bulgaria foarte puțin, 163 MW.

Aceste prețuri ridicate din piața spot de energie electrică din România, care este una destul de lichidă și pe care se tranzacțiionează circa 40% din consumul național survin pe fondul temperaturilor ridicate, care conduc la o creștere a consumului necesar pentru răcire, asta în condițiile în care România nu beneficiază de aportului unei unități nucleare, oprită pentru revizie. De asemenea, potrivit prognozei consultate de noi, azi nu este nici o zi în care sistemul să se bazeze foarte mult pe eoliene, care vor funcționa la doar 14% din capacitate.

Probabil din aceste motive avem acele prețuri extrem de mari seara, atunci când nu se mai poate produce energie electrică din surse fotovoltaice.

Potivit datelor Transelectrica, seara trecută, consumul național de energie electrică din rețele a fost, în vârful de seară, de 7.800 MW instantaneu, iar la acea oră, chiar dacă a fost vânt, sistemul românesc primea energie la o putere de peste 500 MW din rețelele țărilor vecine.

 

Te-ar mai putea interesa și
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – surse Agerpres
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – ...
România este interesată de posturile de comisar european în domeniul Economic ori în cel al Extinderii Comunitare, au declarat, joi, surse oficiale de la Bruxelles, relatează Agerpres. ...
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank continuă modernizarea celei mai mari rețele de unități bancare din România și inaugurează un nou sediu pentru ...
CECCAR propune propune amânarea până după data de 1 iulie 2025 a procedurii de precompletare a TVA
CECCAR propune propune amânarea până după data de 1 iulie 2025 a procedurii de precompletare a TVA
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) propune amânarea până după data de 1 ...
CNIR a preluat în mod oficial primele patru proiecte de infrastructură de la CNAIR
CNIR a preluat în mod oficial primele patru proiecte de infrastructură de la CNAIR
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a finalizat, joi, procedura de semnare a protocoalelor de predare-preluare ...