Românii au topit trei sferturi de miliard de lei din depozitele bancare de până la un an, în ultimele 12 luni

Românii consumă din depozitele bancare pe termen scurt, dar îşi şi sporesc economiile în depozitele pe termene mai mari de un an, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României. Totuşi comportamentul nu este unul îndreptat spre economiile pe termen lung, atâta vreme cât deponenţii ţin în conturile curente un sfert din banii păstraţi în bănci.
Adrian N. Ionescu - mie, 30 sept. 2015, 21:01
Românii au topit trei sferturi de miliard de lei din depozitele bancare de până la un an, în ultimele 12 luni

Vacanţele au topit în august un sfert de miliard de lei din depozitele bancare, totalul banilor depuşi în bănci scăzând cu 279 de milioane de lei, faţă de luna iulie, până la aproape 141 de miliarde de lei.

Au fost sacrificate depozite în lei la termene mai mici de un an, în valoare de 474 de milioane de lei dar scăderea a fost compensată parţial cu creşterea depozitelor la termene de peste un an în lei, ca şi în valută.  

Pe de altă parte, în ultimele 12 luni, românii au scos 730 milioane de lei din depozitele (în lei) pe termen de un an, în vreme ce depozitele la termene mai mari de un an au crescut cu 2,36 miliarde de lei. Acelaşi lucru se întâmplă şi la depozitele constituite în euro, deşi la o scară mai mică.

Totuşi, creşterea depozitelor pe termene mai mari de un an, concomitent cu scăderea celor la termene mai mici de un an, nu constituie neapărat un indiciu de schimbare a comportamentului celor care economisesc bani, în direcţia economisirii pe orizonturi lungi de timp. O mulţime de bani sunt păstraţi în conturile curente.

„Din cauza dobânzilor. Oamenii merg pe imobiliare și consum”, apreciază analistul Rareş Nilaş. Dobânzile ar fi prea mici ca să merite să blochezi banii în depozite.

Din totalul depozitelor „gospodăriilor populaţiei” înregistrate de BNR, de 140,95 de miliarde de lei,  ceva mai mult de un sfert (35,9 miliarde) sunt depozite „overnight”, conturi curente şi de economii. Acestea au crescut cu opt miliarde de lei în ultimele 12 luni, ceea ce nu denotă deloc o tendinţă de economisire prea accentuată. Creşterea conturilor curente este de peste trei ori  mai mare decât cea a depozitelor la termene de peste un an. (vezi fişierul ataşat).

Mai degrabă decât încurajaţi să economisească, oamenii sunt derutaţi de agitaţia de pe pieţe.

„Ambele componente ale comportamentului (consumul şi investiţiile) îşi revin gradual, însă temporar turbulențele din piețe din final august și septembrie au limitat apetitul pentru investiții îndelungate (nu și pe cel pentru abordări speculative). Trendul favorabil consumului ar putea fi reluat însă în perioada următoare”, spune Claudiu Cazacu, analistul şef al casei de brokeraj XTB România.
 

Te-ar mai putea interesa și
În ciuda presiunilor, Comisia Europeană nu ia în considerare modificarea politicilor europene de reducere a emisiilor de CO2
În ciuda presiunilor, Comisia Europeană nu ia în considerare modificarea politicilor europene de reducere a emisiilor ...
Presiunile venite atât de la politicieni cât și de la puternica industrie auto europeană nu au schimbat decizia Comisiei Europene în privința politicilor de reducere a emisiilor de CO2......
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an
BCE a redus dobânzile pentru a patra oară în acest an
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a patra oară în acest an şi în ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de minimis de peste 1,3 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de minimis de peste 1,3 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor
Executivul a aprobat joi o schemă de ajutor de minimis în valoare de peste 1,3 miliarde de lei pentru a sprijini consolidarea ...
Mai mult timp pentru crescătorii de animale pentru a-și finaliza investițiile finanțate prin ajutoare de stat
Mai mult timp pentru crescătorii de animale pentru a-și finaliza investițiile finanțate prin ajutoare de stat
Crescătorii de animale au încă 12 luni la dispoziție pentru a finaliza investițiile finanțate prin Programului de susținere ...