Săptămână agitată pentru bitcoin, în ciuda unor date mai bune decât cele așteptate privind inflația

Săptămâna trecută a fost o săptămână agitată pentru bitcoin (și pentru criptoactive în general), în urma publicării datelor privind inflația din SUA și a încheierii ultimei ședințe a FOMC, în cadrul căreia oficialii Rezervei Federale au publicat ultimul lor grafic consultativ de acțiune.
Simon Peters - mar, 18 iun. 2024, 16:26
Săptămână agitată pentru bitcoin, în ciuda unor date mai bune decât cele așteptate privind inflația

Inițial, prețurile criptoptoactivelor au fost susținute de datele privind IPC, atât indicele principal, cât și indicele de bază fiind mai mici decât se preconiza. Bitcoin a crescut de la 67.700 la 70.000 de dolari pe fondul unei inflații mai scăzute decât se anticipa, dar ulterior a pierdut din avansul obținut, deoarece graficul „dot-plot” publicat de Fed a scăzut așteptările de reducere a ratei dobânzii de pe piață.

Cel mai recent grafic „dot-plot” al Fed prevede acum o singură reducere a ratei dobânzii în acest an, față de cele trei reduceri anunțate la ședința din martie. Cu toate acestea, graficul a indicat totuși o traiectorie mai agresivă pentru reducerile de rate în 2025, anticipând acum până la patru reduceri, totalizând un punct procentual întreg.

Pe plan macroeconomic, atenția se va îndrepta acum către datele privind vânzările cu amănuntul din SUA, cererile de ajutor de șomaj și datele PMI din sectorul manufacturier și servicii, publicate în această săptămână marți, joi și, respectiv, vineri. Cifrele care se abat semnificativ de la previziuni ar putea provoca o oarecare volatilitate pe piețele cripto, precum și la nivelul acțiunilor.

 

Știri care ne-au atras atenția

VanEck va lansa un ETF Bitcoin de tip spot la ASX

ASX (Australian Securities Exchange), care reprezintă aproximativ 80% din tranzacțiile cu acțiuni din această țară, a aprobat primul său ETF bitcoin de tip spot.

ETF-ul de tip spot al VanEck se va lansa pe 20 iunie, potrivit unei postări pe site-ul web al administratorului de active.

VanEck s-a angajat să aducă un ETF bitcoin de tip spot la ASX încă din 2021.

Lansarea ETF-ului de la VanEck va fi a treia din Australia, după Global X / 21Shares și Monochrome Asset Management, care au deja ETF-uri bitcoin pe bursa rivală Cboe.

Această lansare este un pas important în evoluția și acceptarea mai largă a bitcoin în Australia și ar putea determina alți emitenți de ETF-uri să urmeze exemplul.

Președintele SEC, Gary Gensler, sugerează că ETF-urile ethereum de tip spot vor fi aprobate în această vară

În timpul unei audieri în Senat, joia trecută, președintele SEC, Gary Gensler, a sugerat că ETF-urile ethereum de tip spot ar putea fi aprobate în această vară.

„Dosarele privind tranzacționarea la bursă a Ethereum care ne-au fost prezentate de către bursele de valori, cred că au fost opt sau nouă, au fost toate aprobate în același timp. Emitenții individuali încă sunt în cursul procesului de înregistrare, care se desfășoară fără probleme, iar eu aș prevedea că va fi finalizat undeva în cursul acestei veri”, a declarat Gensler în timpul audierii.

Luna trecută, SEC a aprobat cererile de tip 19b-4, care permit burselor din SUA să listeze ETF-ethereum de tip spot, însă nu a aprobat încă cererile S-1 ale emitenților individuali de ETF-uri. Ambele sunt necesare pentru ca ETF-urile de tip spot să intre în circulație.

În ciuda veștilor pozitive, prețul ethereum a înregistrat puține variații. În prezent, ethereum se află în jurul nivelului de 3.400 de dolari, la aproximativ 40% distanță de maximul istoric din noiembrie 2021.

 

Itaú Unibanco permite clienților săi să cumpere bitcoin și ethereum

Itaú Unibanco, cea mai mare bancă din Brazilia, oferă posibilitatea celor 60 de milioane de clienți ai săi de a cumpăra și vinde bitcoin și ethereum conform rapoartelor prin intermediul aplicației sale de investiții Ion.

Deși banca nu dezvăluie oficial numărul de clienți care utilizează Ion, aplicația a depășit 3,5 milioane de descărcări.

Banca a permis inițial cumpărarea și vânzarea de bitcoin și ethereum pentru anumiți clienți în decembrie 2023.

Având în vedere că cea mai mare bancă din Brazilia permite acum cumpărarea și vânzarea de bitcoin și ethereum tuturor clienților săi, acest lucru ar putea deschide calea pentru ca și alte bănci să urmeze exemplul, nu doar în Brazilia, ci și în America Latină în general.

Ripple și Archax anunță un plan de introducere a activelor tokenizate din lumea reală în registrul XRP

Ripple și Archax, bursa de active digitale cu sediul în Marea Britanie, își extind parteneriatul existent pentru a aduce „sute de milioane de dolari” în active tokenizate din lumea reală pe registrul XRP în cursul anului viitor și pentru a face ca registrul XRP să devină unul dintre cele mai importante blockchains pentru tokenizarea RWA.

Acordul reprezintă o evoluție a relației dintre Ripple și Archax, care a fost stabilită în 2022, când Archax a colaborat cu Metaco pentru a oferi clienților săi servicii de custodie a activelor digitale. Metaco a fost achiziționată de Ripple la mijlocul anului 2023.

Registrul XRP este un blockchain public descentralizat de nivel 1, cu sursă deschisă, cu capacități integrate, cum ar fi tokenizarea, un schimb descentralizat nativ, funcții de conformitate și multe altele.

Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței XRP Ledger APEX 2024 din Amsterdam și a fost, de asemenea, postat pe Twitter pe conturile Ripple și Archax de pe platforma X.

Simon Peters este analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor.

Despre eToro

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Criptoactivele sunt instrumente volatile care pot fluctua foarte mult într-un interval de timp foarte scurt și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru toți investitorii. În afară de tranzacționarea prin CFD, tranzacționarea criptomonedelor este nereglementată și, prin urmare, nu este supravegheată de niciun cadru de reglementare din UE. Capitalul dumneavoastră este în pericol.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom cumpără de la o firmă din România materie primă de 750 de milioane de euro pentru noua fabrică SAF/HVO de la Petrobrazi
Petrom cumpără de la o firmă din România materie primă de 750 de milioane de euro pentru noua fabrică SAF/HVO de la ...
OMV Petrom SA, a încheiat un contract de furnizare cu Expur S.A. pentru achiziția de ulei vegetal pretratat, arată un comunicat al companiei petroliere. Contractul se întinde pe șase ani și are......
FNGCIMM a fost acceptat de Comisia Europeană în calitate de partener în cadrul Programului InvestEU
FNGCIMM a fost acceptat de Comisia Europeană în calitate de partener în cadrul Programului InvestEU
Comisia Europeană a transmis luni Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii ...
Repornește combinatul chimic Azomureș, va produce îngrășăminte chimice pentru agricultură la 50% din capacitate – surse
Repornește combinatul chimic Azomureș, va produce îngrășăminte chimice pentru agricultură la 50% din capacitate – ...
Una dintre secțiile de producție de îngrășăminte chimice ale combinatului Azomureș Târgu Mureș va fi repornită ...
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Ritmul de creştere al economiei americane a fost uşor mai rapid în primul trimestru din 2024 decât s-a estimat anterior, ...