Gazul se scumpeşte cu 8%, nu cu 6%, în acest an. Două componente ale preţului măresc factura

Pe lângă impactul direct al creşterii costului de achiziţie al gazului din intern, de la 1 iulie, în factura la gaze se va vedea şi efectul tarifului de înmagazinare gaze pentru la iarnă şi importurile de peste câteva luni.
Economica.net - D, 14 iun. 2015, 20:08
Gazul se scumpeşte cu 8%, nu cu 6%, în acest an. Două componente ale preţului măresc factura

Strict din creşterea de preţ pentru gazul din producţie internă, convenită cu FMI şi Comisia Europeană, preţul va creşte cu circa 6% de la 1 iulie. Noul preţ va fi de 60 de lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent, corespunzător unei creşteri de 13%. Dar preţul gazului reprezintă circa 46% din preţul final. Aşadar, creşterea în factură ar fi de 6%. Dar, spune preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, luna aceasta se vor stabili de către Autoritate tarifele de înmagazinare pentru producţia de iarnă şi procentul de importuri din sezonul rece.”Vom băga ceva pe înmagazinare, dar şi procent de importuri de 2-3%. Coroborându-le, avem un impact suplimentar pe preţ de 1-2%, până la sfârşitul anului”, spune Havrileţ.

Preţul gazului pentru populaţie va creşte în medie cu circa 5% pe an până în 2018, potrivit calendarului de liberalizare al pieţei reglementate convenit cu FMI.  Prima ajustare de preţ se va face de la 1 iulie.

Calendarul de liberalizare presupune niveluri de preţ pentru gazul intern de 60 de lei/ MWh pentru 2015, 66 de lei/MWh în 2016, 72 de lei/MWh în 2017 şi 78 de lei/MWh în 2018, nivel la care scumpirile se vor opri. Apoi, se va face o analiză de piaţă, şi dacă preţul gazelor interne încă este sub preţul pieţei, scumpirile vor continua în ritm mai redus până în 2021.

Preţul gazului contează în proporţie de 46% în preţul final pe care îl plătim în factură, restul reprezintă transport, distribuţie, înmagazinare, marja furnizorului, diverse ale taxe şi tarife. Scumpirea gazului din intern, conform înţelegerii cu FMI, va fi de circa 50% până în 2018, însă, având în vedere ponderea lui în preţul final, factura va creşte cu aproximativ 24%, dacă celelalte componente de preţ rămân neschimbate.

La 1 aprilie, preţul gazului pe care îl plătesc clienţii GDF Suez a scăzut cu 10%, în timp ce, pentru clienţii E.ON, a crescut cu 1,5%. Având în vedere ajustarea de la 1 iulie, rezultă că, în a doua parte a acestui an, abonaţii GDF Suez vor plăti gazul aproximativ la nivelul de la 1 ianuarie, în timp de abonaţii E.ON vor plăti un gaz mai scump cu 10% faţă de începutul de an.

Te-ar mai putea interesa și
Termenul până la care statul poate oferi cetățenia română s-a extins de la 5 luni la 2 ani. Ce ar putea urma
Termenul până la care statul poate oferi cetățenia română s-a extins de la 5 luni la 2 ani. Ce ar putea urma
Modificările aduse Legii cetățeniei române extind termenul de soluționare la 2 ani, spune Radu Pavel, avocatul coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și......
Excedent în premieră, în 2025, la Fondul asigurărilor de sănătate, dar cu preţul unor subvenţii de la stat de 3,6 miliarde de lei
Excedent în premieră, în 2025, la Fondul asigurărilor de sănătate, dar cu preţul unor subvenţii de la stat de 3,6 ...
Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor ...
A murit iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, singurul om care a sărit din stratosferă.  A căzut cu parapanta
A murit iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, singurul om care a sărit din stratosferă. A căzut cu parapanta
Doliu în lumea sportului, după ce Felix Baumgartner s-a stins din viață la 56 de ani. Austriacul a suferit un accident ...
Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi
Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de tranzacţionare de joi iar ...