Şedinţă CGMB: Proiect privind un împrumut de până la 153 de milioane de euro pentru consolidare de clădiri

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă, miercuri, de la ora 10,00, printre proiectele de pe ordinea de zi numărându-se cele privind contractarea unui împrumut de până la 153 de milioane de euro pentru consolidare de clădiri şi a altuia de 69,6 milioane de lei referitor la staţia de epurare Glina, precum şi reabilitarea sistemului de termoficare, de aproape 1,8 miliarde de lei, cu TVA.
AGERPRES - mie, 31 iul. 2024, 08:55
Şedinţă CGMB: Proiect privind un împrumut de până la 153 de milioane de euro pentru consolidare de clădiri

* Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va dezbate contractarea de către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a unei/unor finanţări rambursabile externe în valoare de până la 153 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acestea vor avea o maturitate de până la 23 de ani, din care o perioadă de graţie de până la patru ani şi o perioadă de tragere de până la şase ani, pentru fiecare tranşă din finanţările rambursabile. Contractarea împrumutului se face pentru finanţarea şi cofinanţarea a 17 proiecte de consolidare a clădirilor, care beneficiază şi de fonduri PNRR. Pentru cele 17 clădiri au fost deja semnate contracte de finanţare prin PNRR, valoarea granturilor fiind de 283 de milioane de lei. Perioada de implementare se încheie în iunie 2026. Valoarea estimată a proiectelor, care include în majoritatea cazurilor şi cheltuieli necesare relocării temporare a ocupanţilor, este de peste un miliard de lei (209 milioane euro).

* Un alt proiect de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB vizează contractarea unui împrumut de 69,6 milioane de lei de către Municipalitate, care va avea o perioadă de maturitate de până la zece ani şi este necesar pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile în cadrul proiectului privind staţia de epurare Glina. Proiectul, derulat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, a mai vizat reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta).

* CGMB va dezbate un proiect privind reabilitarea sistemului de termoficare de aproape 1,8 miliarde de lei inclusiv TVA prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Proiectul de act normativ aprobă valoarea totală a proiectului, în cuantum de 1.760.149.188,89 de lei cu TVA, din care cea a etapei I prin POIM 2014-2020 este de aproape 60 de milioane de lei inclusiv TVA, iar cea pentru etapa a II-a aferentă Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027 este de peste 1,7 miliarde de lei inclusiv TVA. În ceea ce priveşte etapa I, valoarea totală eligibilă este de circa 50 de milioane de lei, iar cea neeligibilă de aproape 10 milioane de lei. În etapa a II-a valoarea totală eligibilă se cifrează la aproximativ 1,4 miliarde de lei, iar cea neeligibilă la aproape 289 de milioane de lei.

* Un alt proiect de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB se referă la finanţări nerambursabile de trei milioane de lei pentru protecţia mediului înconjurător şi animalelor. Potrivit proiectului de act normativ, programul de finanţare nerambursabilă îşi propune să sprijine iniţiative şi acţiuni în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi animalelor ale persoanelor fizice şi juridice fără scop patrimonial din municipiul Bucureşti, responsabilizarea şi creşterea calităţii serviciilor acordate cetăţenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii.

* De asemenea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va dezbate un proiect privind alocarea a un milion de lei de la bugetul local al Capitalei pentru contractele de finanţare nerambursabilă dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi organizaţiile neguvernamentale declarate eligibile în urma derulării procedurii de selecţie.

* Un alt proiect care se va afla în atenţia CGMB aprobă organigrama, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale aparatului de specialitate al primarului general al Capitalei. Conform proiectului de act normativ, numărul total de posturi din Primăria Municipiului Bucureşti este de 1.175, din care 1.161 în aparatul de specialitate al primarului general, şase la cabinetul primarului general, patru la cabinetele celor doi viceprimari, trei posturi de demnitate publică şi un post de administrator public.

* De asemenea, consilierii generali vor dezbate şi proiecte privind transferul de activitate şi personal de la Centrul de Protecţie a Plantelor Bucureşti la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, de la Centrul Cultural „Lumina” la Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, de la Casa Artelor „Dinu Lipatti” la Muzeul Municipiului Bucureşti, de la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public la Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” şi de la Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

* Un alt proiect de hotărâre care va fi în atenţia CGMB se referă la regulamentul de funcţionare a Comisiei pentru aşezări informale din Bucureşti, respectiv acele spaţii locuite de persoane care nu au drept asupra imobilelor şi sunt în pericol de marginalizare socială. Comisia va organiza vizite pe teren, va centraliza informaţiile colectate în format GIS (atât la nivelul PMB cât şi al sectoarelor), va facilita dialogul cu autorităţile de la nivelul sectoarelor şi cu alţi factori decidenţi „pentru stabilirea măsurilor optime”. De asemenea, comisia va coordona implementarea măsurilor aprobate şi va monitoriza impactul acestora.

* Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi suplimentară a CGMB se regăseşte un proiect de hotărâre privind participarea Capitalei la programul creat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene referitor la neutralitate climatică. În perioada iunie-septembrie, urmare a unui apel deschis de propuneri de proiecte derulat la nivel naţional, zece oraşe vor fi selectate printr-un proces competitiv în cadrul acestei iniţiative. Participarea la acest program le va oferi oraşelor din România oportunitatea de a-şi îmbunătăţi impactul asupra mediului şi de a-şi construi „comunităţi durabile şi implicate”.

Te-ar mai putea interesa și
Mario Draghi cere reforme şi investiţii masive pentru redresarea economiei UE
Mario Draghi cere reforme şi investiţii masive pentru redresarea economiei UE
Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptare mai rapidă a deciziilor şi de investiţii masive, dacă vrea să menţină ritmul, din punct de vedere......
Compania americană DZYNE Technologies, care produce drone și sisteme anti-drome, a semnat un Memorandum cu ROMARM
Compania americană DZYNE Technologies, care produce drone și sisteme anti-drome, a semnat un Memorandum cu ROMARM
DZYNE Technologies, companie americană, deținută de Highlander Partners și Compania Națională ROMARM S.A. au semnat ...
Incendiu în Parcul IOR din Bucureşti
Incendiu în Parcul IOR din Bucureşti
Incendiu puternic în Parcul IOR din Capitală. Cinci autospeciale intervin.
Fostul șef al Coca Cola România a preluat conducerea CTP, cel mai mare dezvoltator de depozite de pe plan local
Fostul șef al Coca Cola România a preluat conducerea CTP, cel mai mare dezvoltator de depozite de pe plan local
Jovan Radosavljevic, fostul șef al Coca Cola România este noul managing director al dezvoltatorului CTP.