ANRM: Nu există nici o licenţă de explorare sau exploatare de gaze de şist în România

Nicio companie din România nu are, deocamdată, licenţă de explorare gaze de şist deşi au existat mai multe scandaluri şi discuţii în acest sens. Totuşi, aceste licenţe ar putea fi acordate dacă se decide, la nivel de Guvern, că exploatarea acestor resurse este benefică pentru România. Mai trebuie, însă, să se creeze şi cadrul legal necesar
Florin Cojocaru - D, 31 mart. 2013, 21:04
ANRM: Nu există nici o licenţă de explorare sau exploatare de gaze de şist în România

Nici Chevron şi nici vreo altă companie nu a primit vreo licenţă de explorare sau exploatare a gazelor de şist, spune preşedintele ANRM Gheorghe Duţu. „Tot ce s-a dat a fost pe gaze convenţionale. În acest moment, nicio companie din România nu are voie nici măcar să facă explorări pe resurse neconvenţionale”, a precizat oficialul. Explorarea gazelor de şist nu se poate face pe o licenţă de explorare gaze naturale pentru că se fac lucrări diferite ce trebuie aprobate separat.

Prin urmare, continuă acesta, toate scandalurile şi discuţiile din acest timp, care au culminat cu proteste de stradă în Bârlad şi în Vestul ţării, nu sunt fundamentate pe realitate.

„Este adevărat că Chevron şi alte companii şi-au exprimat dorinţa de a explora şi gaze de şist, dar, deocamdată, nu există cadrul legal pentru ca noi să putem elibera astfel de licenţe. Personal, aş dori să înceapă exploatarea gazelor de şist pentru că, astfel, ne-am asigura independenţa energetică şi am putea chiar să ajungem exportatori de gaze”, arătat Duţu. Acesta a oferit şi exemplul SUA unde exploatarea gazelor de şist a scăzut foarte mult preţul energiei şi a făcut din America un net exportator de gaze.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a declarat că este pentru explorarea gazelor de şist. Mai mult, a spus Ponta, dacă exploatarea nu va pune probleme de mediu, atunci guvernul va susţine şi extracţia gazelor de şist, dar că până atunci mai sunt poate cinci ani în care vom avea rezultate concludente.

În prezent 25% din necesarul energetic al SUA este asigurat de gazele de şist, acest procent urmând a ajunge la 40% în 2020. Preţul pe mia de metri cubi de gaze  este de 30 de dolari în SUA, în timp ce în România este de 180 de dolari, cel produs domestic, şi de 420 de dolari cel de import.

Compania americană Chevron este în centrul scandalului gazelor de şist fiind acuzată că metodele sale de exploare ce includ fracturarea hidraulică ar provoca contaminări ale pânzei freatice şi chiar mici cutremure. Preşedintele ANRE afirmă ca puţul săpat pentru gazele de şist ajunge până la 2.500-3.000 de metri adâncime, este armat şi prevăzut cu un manşon izolator care previne orice fel de infiltraţie. De asemenea, mai spune că este imposibil ca orice companii care explorează sau exploatează acum gaze convenţionale pe teritoriul României să efectueye şi lucrări pentru gaze de şist pentru că sunt monitorizaţi în permanenţă.

Chevron are trei perimetre concesionate în sudul litoralului Mării Negre, Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche, şi încă unul în Bârlad.

La sfârşitul anului trecut, compania sârbă NIS, controlată de ruşii de la Gazprom, a primit acordul de explorare de gaze pentru două perimetre din Vestul ţării, zona Oradea. Potrivit preşedintelui ANRM niciuna dintre cele două companii nu au licenţă de exploare de gaze de şist, în ciuda scandalurilor legate de activitatea acestora în România. Mii de persoane au protestat în mai multe zone din ţară în care au existat zvonuri că ar fi perimetre gazeifere. Adică în Dobrogea, Vaslui şi vestul României.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni în care arată că statul român are obligaţia să fie "prezent, atent şi......
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Yechiel Leiter, a fost convocat de Ministerul de Externe israelian în urma afirmaţiilor ...
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a ordonat armatei ca, până în anul 2029, să fie deplin echipată cu arme şi ...
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Pompierii din Constanţa intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea ...