Oficiul European de Statistică a prezentat rezultatele unei cercetări, pe grupa de vârstă 20-24 de ani, a ocupării tinerilor în toate statele membre. Statistica a vizat procentul tinerilor, din această categorie de vârstă care nu urmează vreo formă de învăţământ, nu sunt cuprinşi în vreun program de training şi nu au nici o slujbă. Practic, a tinerilor care stau degeaba.
La nivelul întregului bloc europen, procentul acestor tineri era, în 2016 de 16,7% din totalul tinerilor din această grupă de vârstă. Nivel care s-a menţinut constant în ultimii 10 ani, la nivelul UE. Însă discrepanţele dintre ţări sunt enorme, iar evoluţiile nu sunt simetrice.
Astfel, în 2016, ţara cu cea mai mare pondere a acestor tineri în totalul grupei de vârstă era Italia, cu 29,1%. Practic, un tânăr din trei tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani stă degeaba. La polul opus este Olanda, unde acest procent este de doar 6,9%.
România este, din păcate în parte superioară a clasamentului, chiar pe locul doi, după Italia, cu un procentaj de 23,6%. Practic, un tânăr din patru cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani stă degeaba.
Eurostat a prezentat şi evoluţia fenomenului în ultimii zece ani, statistică ce arată din nou rău pentru România, care se află în rândul ţărilor în care acest fenomen s-a amplificat, în loc să scadă. Astfel, ponderea tinerilor care nu muncesc dar nu urmează vreo şcoală sau vreun training a crescut cu aproape 5 puncte procentuale în perioada 2006-2016. Este a cincea cea mai mare creştere iar liderii acestui top negativ sunt ciprioţii, în cazul ărora creşterea este de 5 puncte procentuale.
Cea mai bună evoluţie din toată Uniunea Europeană a avut-o Bulgaria, ţară cu care România se compară des. Ponderea tinerilor care nu fac nimic, în această categorie de vârstă, a scăzut cu aproape şapte puncte procentuale, aşa că rata a ajuns la doar 22,7%, deci mai mică decât în România.