Firma spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) a primit cel mai mare punctaj dintre toţi participanţii şi a fost anunţată de Metrorex drept câştigătoare. Învinşii sunt francezii de la Alstom, polonezii de la Pesa, chinezii de la CSR şi compania românească Astra Vagoane Călători Arad.
CAF va primi de la Metrorex 307,6 milioane de euro, fără TVA, pentru livrarea trenurilor de metrou. Ceilalţi participanţi la licitaţie pot contesta rezultatul licitaţiei până la data de 20 martie.
Trenul cu care CAF a câştigat licitaţia Metrorex este acelaşi care circulă deja pe Magistrala 2 Pipera-Berceni şi din care Metrorex a cumpărat deja 24 de unităţi pentru 145 de milioane de euro.
Printre criteriile de evaluare care au adus câştig spaniolilor de la CAF în faţa celorlalţi competitori se numără preţul, masa trenului fără pasageri, timpul de parcurgere traseu dus-întors pe Magistrala 5 şi costurile de mentenanţă pentru un tren pentru primul an de mentenanţă.
Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor – Pantelimon. Cea mai ridicată ofertă este a PESA Polonia, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro. Preţul a contat în proporţie de 60%, restul fiind condiţiile tehnice.
În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.
Probleme de funcţionare a trenurilor, investigate de SRI
Din noile trenuri spaniole CAF pe care Metrorex le-a achiziţionat recent cad frecvent piese şi trenurile intră des la reparaţii şi verificări. „Diverse, piese, şuruburi, fie erau slăbite, fie lipsă. S-a găsit între şine o flanşă (piesă plată care servește la îmbinarea etanșă în prelungire sau de ramificație a unor alte piese – N.R. ) de 4,5 centimetri, desprinsă din tren. Aceste trenuri stau tot timpul în revizii”, a spus o sursă apropiată Metrorex. Potrivit acestei surse, problema a intrat în atenţia Poliţiei şi a SRI şi, la un moment dat, s-a pus şi problema unei anchete comune a celor două instituţii.
Existenţa acestor probleme la trenuri CAF a fost confirmată şi de Florian Crişu, director-adjunct al Sindicatului Metrorex. Acesta spune că a aflat că, nu numai că s-au găsit şuruburi slăbite şi piese prost fixate, dar au existat şi piese lipsă din fabrică, mai ales şuruburi. „La început, când au venit trenurile, s-a constatat că lipseau şuruburi, lipseau unele piese din ele. A fost nevoie să se completeze aceste lipsuri, astfel încât să nu fie periclitată siguranţa în transportul călătorilor. Acum nu mai sunt probleme în acest sens, sau cel puţin aşa mi s-a zis”, arată Crişu.