Regiunea Bucureşti-Ilfov avea un produs intern brut per capita, calculat la puterea de cumpărare (PPS), de 27.100 de euro la sfârşitul anului 2010, în creştere cu 1.000 de euro faţă de anul 2009, adică 111% din media UE 27, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, nivel egal cu cel înregistrat în 2009. La nivel nominal, PIB per capita a fost de 13.800 de euro în 2010.
La Bucureşti, ca la Berlin?
Aceasta este de departe regiunea din România cu cel mai mare PIB – datele statistice arată că Bucureştiul şi Ilfovul sunt responsabile pentru producţia unui sfert din PIB-ul României, cu 31,1 miliarde de euro la nivelul anului 2010 (în creştere cu aproape 2 miliarde de euro faţă de 2009), din 124,3 miliarde de euro PIB la nivelul ţării. Calculat în funcţie de puterea de cumpărare, PIB pentru această zonă a fost de 61,2 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro mai mare faţă de 2009.
Regiunea Berlin are un PIB per capita ajustat de 112% din media UE, în timp ce Germania are 119%. În 2009, datele arătau că Bucureştiul produce mai mult pe cap de locuitor decât Berlinul, însă recesiunea din România din 2010, faţă de creşterea accelerată a Germaniei în acel an, a adus capitala Germaniei în faţa României.
De asemenea, regiunea Bucureşti-Ilfov are PIB per capita mai mare şi decât Ungaria Centrală, care include capitala Budapesta, sau decât regiunea Manchester din Marea Britanie.
Comparaţia cu două capitale importante din Europa arată că, teoretic, regiunea Bucureşti-Ilfov este una dintre cele mai productive ale Europei, ceea ce ar trebui să aducă şi o calitate a vieţii crescută.
Datele sunt, însă, într-o oarecare măsură, viciate de raportările statistice. Cele mai multe firme au sediul central în Bucureşti, astfel că producţia şi veniturile sunt raportate mai degrabă în Capitală.
De asemenea, cei de la Eurostat arată că nivelurile mari a PIB per capita din unele regiuni sunt influenţate şi de navetişti, afluxul de munictori din alte zone ducând la o creştere a producţiei la un nivel care nu poate fi atins doar de populaţia rezidentă activă. Astfel, datele pot fi supraestimate în aceste regiuni şi subestimate în altele.
Jale în restul ţării
Singura regiune în care PIB per capita ajustat mai trece de pragul de 50% din media UE 27 este Vest (judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara) , cu 12.900 de euro în 2010, în creştere cu 600 de euro faţă de 2009, şi o medie de 53% faţă de UE, în creştere de la 51,6% în 2009.
Restul ţării figurează în topul sărăciei în UE, cu cele mai mici PIB per capita înregistrate, alături de mai multe regiuni din Bulgaria. Astfel:
Regiunile din UE cu cel mai mic PIB per capita din UE sunt Severozapaden (26% din medie) şi Severen tsentralen (29% din medie), ambele din Bulgaria.
Cei mai productivi sunt locuitorii din regiunile Inner London din Londra, Marea Britanie, cu un PIB per capita ajustat de 328% din media UE, urmaţi de cei din Luxembourg cu 266% şi Bruxelles cu 223%.
Singura regiune dintr-o ţară ex-comunistă care ajunge în top 20 este Praga, cu PIB per capita la 172% din media UE.