Planul premierului Viktor Orban de a trece peste 60% din sistemul bancar sub controlul investitorilor maghiar prinde viteză. Momentan, cele mai mari mişcări în acest sens le desfăşuară chiar statul, din bani publici. Presa locală scrie că GE Money vrea să vândă banca locală, situată pe locul opt după cota de piaţă, cu active de 883 de miliarde de forinţi (aproximativ 2,9 miliarde de euro), şi statul este primul interesat să cumpere, decizia fiind acum la premier. Valoarea tranzacţiei nu a fost preciată.
Guvernul a mai preluat recent şi MKB Bank (locul 5 după active) de la BayernLB.
Investitorii străini au fost presaţi să vândă, după ce Budapesta a început să suprataxeze sistemul financiar, pe fondul evoluţiei proaste a economiei, care nu a generat un business consistent pentru bănci.
Acestea au mai fost afectate şi de deciziile instanţelor de judecată care au constatat că băncile au utilizat pe scară largă clauze abuzive care un umflat nejustificat costurile creditelor pentru clienţii persoane fizice, dar şi de decizia guvernului de a converti întreg stocul de credite din valută în forinţi, cu menţinerea ratelor de dobândă.
Budapest Bank avea în portofoliu credite de 550 de miliarde de forinţi la finele anului trecut şi depozite de 473 de miliarde de forinţi.
OTP Bank se extinde
OTP Bank, cea mai mare instituţie de credit locală, este interesată să preia divizia de retail a Citibank, după ce americanii au anunţat că vor vinde afacerile din 11 ţări.
OTP a cumpărat în acest an activele (635 de milioane de euro) Millennium Bank din România, după ce portughezii au fost forţaţi să iasă de pe piaţa locală în schimbul ajutorului primit din bani europeni, via guvernul de la Lisabona.
Maghiarii ocupă locul 11 după active în România şi au probleme cu clauzele abuzive şi la noi, după ce Autoritatea de protecţie a consumatorilor a chemat banca în judecată într-un proces care vizează îndepărtarea mai multor nereguli din toate contractele de credit încheiate cu persoanele fizice înainte de 2010. OTP Bank România este una dintre băncile care au acordat un număr semnificativ de credite în franci elveţieni pe piaţa locală.
Ambiţii regionale
Premierul Viktor Orban vizează o mai mare prezenţă a companiilor cu acţionariat maghiar în piaţa regionlă. Compania petroieră MOL, la care statul este cel mai mare acţionar, a finalizat astăzi achiziţia afacerii Lukoil din Cehia şi şi-a anunţat ambiţia de a deveni lider regional. Anterior, MOL a preluat benzinăriile celor de la ENI din România, operate sub brandul Agip.
De asemenea, Orban a căutat să se desprindă de limitele impuse de Bruxelles, unde a fost criticat pentru poziţiile sale anti-occidentale, şi semnat un acord de împrumut de 10 miliarde de euro cu Rusia, pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.