Statul pierde în instanţă pentru gropile din asfalt. Nota de plată pentru maşinile stricate a crescut cu 75% anul trecut

Compania de Drumuri a plătit anul trecut 666.500 de lei către asigurătorii care au dat-o în judecată, cu 75% mai mult decât în anul anterior. Nota de plată pentru drumurile proaste a crescut cel mai mult în Iaşi, unde nu au fost suficiente fonduri pentru lucrările de întreţinere a şoselelor.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 22:08
Statul pierde în instanţă pentru gropile din asfalt. Nota de plată pentru maşinile stricate a crescut cu 75% anul trecut

Şoferii care îşi avariază maşinile în groprile de pe autostrăzi sau drumuri naţionale şi le pot repara pe cheltuiala firmelor de asigurări cu care au contract. La rândul lor, firmele de asigurări se îndreaptă împotriva Companiei de Drumuri pentru recuperarea cheltuielilor.

Astfel, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin intermediul celor şapte regionale, a achitat anul trecut companiilor de asigurări suma de 666.500 lei, în baza sentinţelor judecătoreşti definitive.

Suma achitată în 2016 este cu 75% mai mare faţă de cea din 2015, de circa 381.600 lei, conform datelor CNAIR, furnizate ECONOMICA.NET.

 

Regionala Iaşi, campioană la creşterea plăţilor către asigurători

Regionala Iaşi a achitat anul trecut 139.000 de lei firmelor de asigurări, în urma proceselor pierdute, mult mai mult faţă de 2015, când a plătit 12.000 de lei.

„DRDP Iaşi este executată silit de către companiile de asigurări din cauza întârzierilor la lucrările de întreţinere curentă. O parte dintre aceste lucrări nu au primit o finanţare suficientă”, au explicat reprezentanţii regionalei.

La Bucureşti se mai taie din pretenţiile asigurătorilor

DRDP Bucureşti a achitat anul trecut asigurătorilor suma de 122.300 lei, în baza a 24 sentinţe judecătoreşti rămase definitive. „În anul 2016, instanţele au soluţionat definitiv şi alte 29 de dosare care au ca obiect acţiuni în regres împotriva subscrisei, în sensul respingerii pretenţiilor formulate”, au menţionat reprezentanţii CNAIR.

Aceştia au adăugat că, în anul 2015, DRDP Bucureşti a achitat asigurătorilor, în baza a 23 de sentinţe judecătoreşti rămase definitive, suma de 121.500 lei.

Clujul a depăşit Capitala la plăţile către asigurători

Regionala care conduce detaşat topul direcţiilor de la Drumuri după valoarea plăţilor către asigurători este cea din Cluj. DRDP Cluj a efectuat anul trecut plăţi în valoare de 293.800 lei către firmele de asigurare, mult peste nivelul de 119.400 din anul precedent. Regionala din Ardeal a depăşit-o astfel pe cea din jurul Capitalei la acest capitol.

„Companiile de asigurări nu au o evidenţă riguroasă a plăţilor efectuate la timp de către D.R.D.P. Cluj, iar în urma acestor neconcordanţe se ajunge la executare silită”, au explicat reprezentanţii acestei regionale.

Braşovul evită cheltuielile cu executările silite

Singura regională care a achitat către asigurători mai puţini bani în 2016 decât în 2015 este cea din Braşov. În marea majoritate a cazurilor de recuparare a daunelor acordate asiguraţilor ale căror maşini au fost avariate în denivelările părţii carosabile, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a achitat de bună voie sumele reţinute prin sentinţele definitive şi irevocabile. Astfel au putut fi evitate cheltuielile de executare, au precizat reprezentanţii regionalei.

Aceştia precizează că, potrivit entinţelor definitive şi irevocabile, la Braşov a fost achitată suma de 58.600 lei în 2016, sub nivelul de circa 96.800 lei din 2015.

Constanţa, plăţi în creştere uşoară

DRDP Constanţa, în urma soluţionării nefavorabile a litigiilor cu executorii, a efectuat la timp plăţile către companiile de asigurări, susţin reprezentanţii regionalei.

Potrivit lor, plăţile efectuate au fost de 28.300 de lei în 2016, faţă de 27.600 lei în anul anterior.

Craiova, creştere de 4 ori a plăţilor

Plăţile pe care DRDP Craiova le-a efectuat către companiile de asigurare, ca urmare a pierderii proceselor civile, au fost de 18.620 lei anul trecut, faţă de doar 4.356 lei în 2015.

Timişoara: 0 plăţi către asigurători în 2015

Plăţile pe care DRDP Timişoara le-a efectuat în anul 2016 către asiguratori sunt în valoare de 5.616 lei, care au fost achitate de bunăvoie şi nu prin executare silită, ca urmare a rămânerii definitive a unor hotărâri judecătoreşti. În anul 2015, DRDP Timişoara nu a efectuat plăţi către asiguratori.

„DRDP Timişoara depune toate diligenţele, nu numai în dosarele purtate cu asiguratorii, pentru a nu se ajunge la executarea silită a CNAIR SA. În cazul în care se pierde un litigiu, DRDP Timişoara achită de bunăvoie sumele stabilite prin titlurile definitive şi executorii”, au explicat reprezentanţii regionalei.

Întrebaţi care sunt motivele pentru care asigurătorii ajung să execute silit CNAIR, reprezentanţii companiei au explicat că nu există o practică unitară la nivelul instanțelor de judecată, în dosarele care au ca obiect acțiunile în regres ale asiguratorilor. De asemenea, în urma pronunțării hotărârilor judecătorești rămase definitive, companiile de asigurări demarează procedura executării silite, fără să verifice dacă sumele de bani au fost achitate benevol.

Te-ar mai putea interesa și
eToro adaugă cinci noi token-uri la oferta de criptoactive
eToro adaugă cinci noi token-uri la oferta de criptoactive
Platforma de tranzacționare și investiții eToro a anunțat că a adăugat cinci noi criptoactive: Tellor (TRB), Etherfi (ETHFI), Raydium (RAY), THORChain (RUNE), și Dog Wif Hat (WIF) la oferta sa....
Schema de prețuri plafonate la energie și gaze va continua cel puțin trei luni după 31 martie. Pâna la 1 februarie se vor stabili detaliile
Schema de prețuri plafonate la energie și gaze va continua cel puțin trei luni după 31 martie. Pâna la 1 februarie se ...
Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare şi după 1 aprilie 2025, ...
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, ...
CNAIR a atribuit contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construirea a patru poduri pentru Râul Prut
CNAIR a atribuit contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construirea a patru poduri pentru Râul Prut
Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere a desemnat astăzi căștigătoare firma Like Consulting S.R.L. ...