STS a dat contracte de 218 milioane de euro în perioada 2007-2015. Cine a primit cei mai mulţi bani

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a acordat contracte de 218 milioane de euro, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în utimii nouă ani. Lista beneficiarilor conţine, previzibil, nume grele din industria telecom, dar vine şi cu o surpriză: din primele 10 cele mai mari contracte, şase au fost acordate fără licitaţie, iar patru dintre ele au ajuns la aceeaşi firmă.
Mihai Nicuţ - lun, 21 mart. 2016, 22:01
STS a dat contracte de 218 milioane de euro în perioada 2007-2015. Cine a primit cei mai mulţi bani

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a încheiat contracte de achiziţii de bunuri şi servicii în valoare de 660 de milioane de lei şi 60 de milioane de euro, în perioada 2007-2015, potrivit datelor de pe portalul data.gov.ro, unde sunt strânse toate contractele atribuite prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Aplicând un curs mediu de 4,16 lei, aferent perioadei 2007-2015, rezultă că, în total, STS a cumpărat prin SEAP bunuri şi serviicii în valoare de 218 milioane de euro.

În topul primelor zece contracte se regăsesc nume cunoscute de pe piaţa telecom, care au câştigat contractele prin licitaţie. Însă, şase din cele mai mari 10 contracte din această perioadă au fost atribuite fără licitaţie, iar patru dintre ele au fost acordate aceleiaşi firme: Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL.

Datele au fost compilate cu sprijinul Iniţiativa Romania, o mișcare civică având ca misiune promovarea interacțiunii între instituțiile statului și cetățeni, şi identificarea și promovarea unei noi clase politice care să reprezinte interesele alegătorilor, premiată de Guvernul României pentru aplicatia pentru Android Harta Banilor Publici.

Iată cele mai mari contracte şi cei mai mari beneficiari:

1. 12 firme: Euroweb Romania, Romtelecom, GTS Telecom SRL, Dial Telecom, Orange Romania, Vodafone Romania, accesNET International, 2K Telecom SRL, RCS&RDS, Societatea Natională de Radiocomunicaţii, Prime Telecom SRL, UPC Romania. 24 de milioane de euro (103,4 milioane de lei), pentru „Servicii de Comunicaţii în Buclă Locală, lot 3”. Contractul a fost atribuit în 2011, în urma unei licitaţii deschise şi a vizat de fapt un contract-cadru. Pe langa numele cunoscute, iată cine sunt acţionarii companiilor în cauză. Euroweb este parte a Turk Telekom, GTS Telecom SRL este deţinută de gigantul german Deutsche Telekom, Dial Telecom este subsidiara locală a companiei omonime din Cehia, Prime Telecom este un operator independent de telecomunicatii de piaţa locală, cu mai mulşi acţionari persoane fizice, cel mai mare acţiponar fiind Ionescu Daniel Nicolae, cu 23%. La fel şi 2k Telecom, companie înfiinţată de Sebastian Ghiţă, parlamentar PSD şi fost om de afaceri.

2.Teamnet Project Management Solutions SRL. 46 milioane de lei, pentru Contract de furnizare echipamente IT&C si aplicatii software pentru implementarea proiectului „Extinderea infrastructurii informatice a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă pâna la nivelul resurselor mobile ale agenţiilor de intervenţie Ambulanţă şi SMURD şi al Unităţilor de Primiri Urgenţe”. Contractul a fost atribuit în 2015 către Teamnet, în urma unei licitaţii, la care au fost depuse opt oferte. Teamnet a fost fondată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, parlamentar PSD şi fost patron al România TV. El a anunţat însă ulterior că a renunţat la business-urile pe care le are.

3.Tinmar IND SA: 42 milioane lei, în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Cel mai probabil este vorba despre furnizare de energie electrică. Compania este cel mai mare trader privat de energie electrică şi este controlată de Augustin Oancea, un om de afaceri din Câmpina

4. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL: 38,96 milioane lei, în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Contractul a fost atribuit în anul 2008. Firma este deţinută, potrivit ultimelor date disponibile pe termene.ro, de către Călin Ştefan Cătălin Radu. Presa a scris că acesta este şi patronul Mobilis, firmă care a mai câştigat, alături de o companie americană, Airspn Networks, un contract de la STS pentru o reţea WiMax. Potrivit aceleiaşi surse, alt acţionar al fimei Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL a fost şi Bogdan Chireac, care între timp s-a retras, după ce numele său a fost implicat într-un scandal legat exact de furnizarea de echipamente către STS.

5. Universal Card Systems SA. 32,14 milioane lei, în urma unei licitaţii deschise, pentru „Contract de furnizare echipamente de comunicaţii pentru implementarea proiectului „Creşterea capacităţii de interconectare a sistemelor informatice şi bazelor de date ale instituţiilor publice centrale cu sistemele informatice şi bazele de date ale structurilor lor teritoriale şi ale structurilor administraţiei publice locale”. Contractul a fost atribuit la jumătatea anului trecut. Compania este deţinută, potrivit termene.ro, de Victor-Cristian Văcaru, care mai deţine Ingenio Software, companie care are, printre alţi clienţi, contracte cu marile bănci din România.

6. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL. 31,2 milioane de lei, în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Contractul a fost atribuit în 2009.

7. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL. 28,6 milioane de lei, contract acordat tot în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Contractul a fost atribuit în 2007.

8. Gdf Suez Energy Romania. 26,18 milioane lei, contract acordat în urma unei negocieri fără anunţ de participare, în 2015. Gdf Suez, redenumită Engie, este unul dintre cei doi mari distribuitori de gaze naturale din România şi unul dintre cei mai mari furnizori.

9. Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL. 24,2 milioane de lei, contract acordat tot în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Contractul a fost atribuit în anul 2007.

10. Teamnet International. 24 de milioane de lei, contract acordat în urma unei licitaţii, de fapt un acord cadru pentru achiziţia de contracte şi suporturi. Contractul a fost semnat în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României...
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru ...