Surse: taxa de autostradă va fi 3 euro/100 km. Ce spune Guvernul

Potrivit unor calcule de la nivelul Companiei de Auostrăzi, viitoarea taxă de autostradă va fi, pentru autoturisme, de 2, 43 eurocenţi/km, fără TVA. Ministrul Dan Şova spune că nu se pune încă problema introducerii unei taxe pe autostrăzi.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 15:06
Surse: taxa de autostradă va fi 3 euro/100 km. Ce spune Guvernul

Conducătorii auto vor plăti, în viitor, o taxă pentru utilizarea autostrăzilor de 2,43 eurocenţi pe kilometru, fără TVA, potrivit publicaţiei finantistii.ro, care citează documente oficiale ale Companiei de Autostrăzi (CNADNR). “Taxa de autostradă va fi calculată în funcţie de tipul vehiculelor, tariful de bază fiind de 2,434 eurocenţi fara TVA, pentru un kilometru, la nivelul anului 2012. Astfel, pentru un autoturism se va achita o taxa de 3,02 euro/100 km, cu TVA inclus, echivalentul a aproape 13,6 lei, la cursul de 4,5 lei/euro.

TIR-urile, de exemplu, vor plăti de circa trei ori mai mult, respectiv 9,05 euro/100 km, echivalentul a aproximativ 40,7 lei” potrivit datelor consultate de finantistii.ro.

“Pentru întreaga autostradă Bucureşti – Constanţa, cu o lungime de aproximativ 200 km, tariful total ar fi în jur de 40 de lei, adică 6 euro (27 lei) pentru autostradă, plus taxa de pod, de 12 lei. Pentru distanţa Pitesti – Constanţa (A1 + A0 Centura Bucuresti + A2, toate acestea urmând a fi cu taxă dupa construirea A0), tariful va ajunge la peste 11 euro plus taxa de pod, în total în jur de 65 de lei” potrivit aceleiaşi surse

Contactat de ECONOMICA.NET, Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, care are în subordine şi CNADNR, a infirmat valoarea acestei taxe. „Nu se pune problema de aşa ceva. Avem rovinieta, nu discutam, deocamdată, de nicio taxă. Nu există niciun proiect de lege, nici măcar un draft de proiect în acest sens”, a declarat ministrul Transporturilor Dan Şova.

Autorităţile de la Bucureşti au scos la licitaţie, în regim de parteneriat public privat, construcţia mai multor tronsoane de autostradă, printre care Comarnic-Braşov, sau centura de sud a Bucureştiului. Concesionarul se va ocupa de obţinerea finanţării, de proiectare, de obţinerea avizelor, de construcţia propriu-zisă, dar şi de întreţinerea ulterioară a autostrăzii, urmând să-şi recupereze banii din viitoarea taxă de acces pe autostradă. Dacă sumele din taxarea traficului nu vor fi suficiente, va primi bani şi de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Vine „apocalipsa fiscală”. Măsurile pregătite de Guvern: Românii cu depozite în bănci și peste 600.000 de firme, loviți în plin. Cresc și impozitele pe locuințe, dar și TVA
Vine „apocalipsa fiscală”. Măsurile pregătite de Guvern: Românii cu depozite în bănci și peste 600.000 ...
Guvernul pregătește o adevărată "apocalipsă fiscală". Impozitul pe dividende, formula prin care beneficiază de banii propriilor firme peste 600.000 de proprietari de microîntreprinderi......
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, ...
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns ...
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să se întâmple ...