Sute de mii de români sunt obligaţi să monteze detectoare de gaze, chiar dacă locuinţele lor sunt încă racordare la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, iar oamenii au doar un aragaz acasă. Obligaţia apare dacă fereastra camerei în care este instalat aragazul are geam termopan. În cazul în care oamenii refuză să le monteze, vor rămâne fără gaze. Mai mult, ar putea rămâne fără gaze chiar şi cei care le instalează, dar ai căror vecini de bloc refuză să facă acest lucru, pentru simplul motivă că sistarea alimentării se face pentru tot imobilul, în lipsa contoarelor individuale de gaze. Dispozitivele costă sute de lei, şi, după câţiva ani, trebuie înlocuite şi cumpărate altele.
Mai mulţi cititori ai ECONOMICA.NET din Bucureşti ne-au spus că li s-a pus în vedere de către administratorii de bloc că trebuie să monteze aceste detectoare, pentru că altfel vor rămâne fără gaze.
Cum a apărut această obligaţie. Legislaţie multă şi stufoasă
La finalul anului trecut, după tragedia de la Colectiv, a apărut Ordinul ANRE nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. Respectiva procedură, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, reconfirmă faptul că oamenii tebuie să facă o verificare a instalaţiei de utilizare a gazelor, la cel mult doi ani. Verificarea se face, contra cost, de orice firmă autorizată de ANRE, şi trebuie făcută de orice consumator, chiar dacă are acasă doar un aragaz. De aici lucruruile se complică aiuritor de tare.
Articolul 6 din Procedură spune că oamenii sunt obligaţi să pună la dispoziţia firmei care face verificarea documentaţia tehnică pe baza căreia s-a făcut instalaţia de gaze din casă, deşi discutăm despre sute de mii de apartamente contruite acum 30-40 de ani. Dacă oamenii, în mod previzibil, nu o au, sunt obligaţi să o ceară distribuitorului de gaze sau celui care a făcut instalaţia acum zeci de ani, direct sau prin intermediul firmei care vine să facă revizia.
Dacă nici firma şi nici distribuitorul nu are documentaţia tehnică, omul trebuie să reconstituite unele documente, în urma unui contract o firmă de proiectare a instalaţiilor de gaze. Atenţie, asta chiar dacă specificaţiile tehnice ale instalaţiei, supusă verificărilor, sunt conforme cu cele declarate furnizorului. Paradoxal, dacă totul este în regulă, consumatorii trebuie să mai plătească pentru următoarele hârtii;
a) releveul construcţiei pe care se trasează instalaţia de utilizare;
b) schema izometrică a instalaţiei de utilizare;
c) memoriul tehnic cu privire la respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare
Dacă nu sunt conforme, e necesară o nouă documentaţie tehnică, de data aceasta completă, care trebuie comandată şi plătită unei firme de proiectare a instalaţiilor de gaze.
Şi acum, supriza: toate documentaţiile de mai sus trebuie să respecte nişte norme tehnice (normativul de gaze, în limbaj comun), care sunt în vigoare din 2009, prin Ordinul preşedintelui ANRE nr 5/2009.
Or, acolo scrie foarte clar: dacă în camera unde există aparatul consumator de gaze fereastra are geam termopan, este obligatorie instalarea unui senzor de gaze. Iată ce scrie la Art 8.3. (2):
„Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi”.
Reprezentantul unei firme autorizate care montează senzorii ne-a confirmat că legea, deşi există din 2009, a început să fie aplicată abia din acest an, după apariţia noului ordin ANRE de la finalul anului trecut.
Solicitaţi, reprezentanţii Engie Romania (fosta Distrigaz Sud) au confirmat că este nevoie de detectoarele de gaze chiar şi pentru cei care au un singur aragaz, potrivit ordinului ANRE de la finalul anului trecut. Iată răspunsul Engie la solicitarea ECONOMICA.NET:
Conform Ordinului 179/2015 emis de către ANRE, clientul final are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor naturare
Aceste condiţii de siguranță, detaliate în Ordinul 5/2009 al ANRE (Norme tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale), prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan, etc). Aceste detectoare de gaze au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident.
În baza acestor prevederi, în cazul în care operatorul economic licenţiat să execute lucrări de verificări–revizii ale instalaţiei de gaze naturale constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze, aduce la cunoştinţa clientului final obligaţia de a face toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii
Cât costă şi cum rişti să rămâi fără gaze chiar dacă respecţi legea
Preţurile pentru montarea unui detector de gaze şi a electroventilului variază de la o firmă la alta. Dacă se montează pentru mai multe locuinţe, preţurile ajung să scadă şi la 300 de lei. Atenţie însă, nu este singurul cost. Detectoarele au durata de viaţă limitată (de regulă cinci-şapte ani) şi trebuie înlocuite cu altele noi, după această perioadă. Obligaţia este trecută în noul ordin al ANRE, la publicat la finalul anului trecut, la art. 8, punctul 5 din procedură:
Clientul final are obligaţia să înlocuiască detectorul/detectoarele automat/automate de gaze montat/montate la locul de consum, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acesteia/acestora, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului.
Potrivit ultimelor date oficiale, în România sunt 1,27 milioane de apartamente racordate la sistemele de termoficare, dintre care aproape jumătate (563.000) în Bucureşti. Deci în aceste apartamente se foloseşte gazul doar pentru aragaz, şi este de aşteptat ca majoritatea să aibă deja tâmplărie cu geam termopan în bucătărie. Ca atare, proprietarii vor fi obligaţi să monteze aceste dispozitive.
Iar asta este de natură să creeze conflicte în blocurile în care oamenii sunt în această situaţie. Asta pentru că, în cele mai multe cazuri, nu există un contor de gaze individual pentru fiecare apartament. Iar în cazul în care un singur proprietar refuză să instaleze detectorul, este posibil ca alimentarea cu gaze să fie oprită pentru toata scara.
Cum funcţionează
Detectorul de gaze se instalează în încăperea în care funcţionează aragazul, şi este racordat la o sursă de energie electrică. În momentul în care există scăpări de gaze, senzorul începe să scoată un zgomot puternic şi comandă unui electroventil instalat pe ţeava de gaze şi alimentat şi el cu energie electrică oprirea automată a gazului. Consumatorul trebuie apoi să repornească manual electroventilul (mişcă o clapetă), ca să aibă din nou gaze.