Tarom a încasat 5,48 milioane de dolari pe cele două avioane care au zburat la New York şi Beijing, vândute către Armenia Airways

Al doilea avion Aribus A310 al companiei Tarom zboară duminică spre Erevan, capitala Armeniei. Aeronava va intra în flota operatorului Armenia Aiways, care a plătit 5,48 milioane de dolari pentru avioanele care au zburat deasupra Atlanticului spre SUA şi Canada. 
Andrada Ghira - joi, 21 iun. 2018, 20:55
Tarom a încasat 5,48 milioane de dolari pe cele două avioane care au zburat la New York şi Beijing, vândute către Armenia Airways

Sursa foto: Bruno Muthelet via Planespotters.net

După mai multe amânări, Tarom a reuşit să vândă, după un an şi jumătate, celor doue aeronave Airbus A310, scose din flota companiei în toamna lui 2016 şi care generau pierderi de zeci de milioane de euro. Pierderi au generat şi în perioada în care acestea au fost conservate.

Compania naţională a încasat 5,48 milioane de dolari pentru cele două aeronave, dar şi pentru un motor şi diferite piese. 

Preţul obţinut de Tarom este dublu faţă de prima ofertă pe care o primisese, şi simbolic mai mare decât valoarea de evaluare a celor două avioane, dar şi a componentelor vândute la pachet, ne-au declarat reprezentanţi ai companiei.

Doar avioanele au fost reevaluate, la finele lui 2017, la 1,67 milioane dolari, respectiv 1,63 milioane dolari, iar diferenţa până la preţul încasat de companiei o reprezintă de celelalte compontente vânduite, precum un motor şi alte componente. 

Cumpărătorul este Armenia Airways, o companie care încă nu şi-a început activitatea şi a cărei flotă este formată doar din cele două avioane vândute de Tarom. 

În afara de cele două avioane care au aparţinut companiei româneşti, în lume mai sunt active 44 de astfel de modele, potrivit datelor platformei Planespotters, consultate de ECONOMICA.NET.  În Europa, doar Forţele Aeriene din Franţa, Germania şi Spania au astfel de modele în flotă. O singură companie aeriană din Europa mai efectuează zboruri comerciale cu A310: SATA International, din Portugalia. 

Acest model de avion se mai regăseşte şi în flota Forţelor Aeriene Canadiene, cea a FedEx, Royal Jordanian, Ariana Afghan Airlines sau la companii din Iran, Yemen, Turcia. 

Modelele A310, cumpărate în 1992 

Cele două avioane au fost retrase din flota companiei pentru că erau generatoare de pierderi. PE 29 noiembrie, A310 efectua ultimul zbor pe 29 octombrie, pe ruta Madrid-Bucureşti. Celălalt a fost retras din flotă pe 12 septembrie 2016. 

Tarom cumpăra în 1992 trei modele de avioane A310, care puteau efectua zboruri de lungă distanţă, fiind şi cele mai mari avioane din flotă, cu o capacitate de 209 locuri. Avioanele a fost botezate Muntenia, Moldova şi Transilvania. În 1995, avionul Muntenia se prăbuşeşte la Baloteşti, la câteva minute după decolare.

Până în 2003, avioanele A310 au fost utilizate pe curse spre Bangkok, Beijing, New York, Singapore, Montreal, dar şi spre destinații europene. Pe fondul unor pierderi de 10 milioane de dolari pe an, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor în 2003, decide închiderea rutelor spre New York şi Beijing, care erau operaţionale din 1974, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Avioanele au intrat în conservare, pentru ca mai apoi, în 2007, acestea să fie modernizate la uzinele Airbus din Bordeaux. După recondiţionare, avioanele au fost introduse în circuit, pe rutele europene. 

După locul lăsat liber de Tarom pe ruta Bucureşti-New York, americanii de la Delta Airlines şi-au încercat pentru a doua oară norocul şi au redeschis ruta în iunie 2007. După un an, compania a renunţat la zborul direct care lega Bucureştiul de New York. 

Fostul vice-premier Liviu Dragnea anunţa în primăvara lui 2014 că Tarom va relua zborurile de la Bucureşti spre Beijing, însă nimic nu s-a concretizat, motivul invocat de autorităţi fiind neprimirea acordului de survol din partea ruşilor. Astfel, aeronavele au fost folosite doar pe rutele europene. 

Costuri mari de întreţinere şi reparaţii

Tarom s-a confruntat în vara lui 2016 multimple probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei pentru 2015 arată că din bugetul destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

„Au fost amânate reparaţii majore la cele două aeronave A310, având în vedere că se preconiza înlocuirea acestora din cauza costurilor mari de întreţinere şi reparaţii în perioada următorilor cinci ani, estimate la suma de 55,7 milioane de dolari, precum şi dificultăţi majore în asigurarea pe viitor a pieselor de schimb necesare exploatării acestora”, se precizează în documentul citat.

*NOTĂ: În ştirea iniţială, publicată la data de 21 iunie, valoarea încasată de Tarom a fost eronat exprimată în euro. Astfel, din varianta iniţială a materialului au fost editate valorile „euro” în dolari”, pentru a reflecta situaţia reală.

Te-ar mai putea interesa și
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori care cereau arestarea preşedintelui suspendat Yoon Suk Yeol s-au confruntat sâmbătă cu poliţia sud-coreeană, în încercarea de a organiza un protest cu tractoare la......
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Staţiunile Borovets şi Bansko din Bulgaria se situează pe locul 2, respectiv 3, în topul staţiunilor de schi cu cel ...
China Airlines, companie aviatică din Taiwan, cumpără 20 de avioane, 10 Boeing și 10 Airbus
China Airlines, companie aviatică din Taiwan, cumpără 20 de avioane, 10 Boeing și 10 Airbus
China Airlines din Taiwan va împărți o comandă pentru reînnoirea flotei pe distanțe lungi între Boeing și rivalul ...
Umbrărescu a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu, cu o istorie de peste 200 de ani
Umbrărescu a cumpărat combinatul siderurgic Oțelu Roșu, cu o istorie de peste 200 de ani
Familia Umbrărescu a finalizat achiziția activelor combinatului siderurgic Oțelu Roșu, din Caraș Severin, în urma unei ...