Sursa foto: Aradon
Prime Kapital şi MAS REI marchează o nouă achiziţie pe piaţa locală, după în primăvara acestui an a cumpărat centrul comercial Militari Shopping Center din Bucureşti pentru 95 de milioane de euro.
Companiile au anunţat achiziţia Atrium Arad de la Demijan Group.
Achiziţia a fost efectuată în cadrul parteneriatului dintre cele două companii. Sud-africanii de la MAS REI au o participaţie directă de 80%, în timp ce restul de 20% aparţine Prime Kapital, care se va ocupa de administrarea noului activ. Companiile au cumpărat acţiunile firmei Mastweight, deţinută de Cosmovia, pate din grupul Demijan, iar valoarea tranzacţiei este de 40,5 milioane de euro.
Preţul de achiziţie a acţiunilor Mastweight a fost de 28,1 milioane de euro, după deducerea datoriei bancare şi a capitalului de lucru, finanțat din resursele disponibile în prezent în bilanțul MAS REI.
Anual, mallul Atrium, cu o suprafaţă închiriabilă de 28.600 de mp, generează venituri de 4,3 milioane de euro, echivalentul a 12,7 euro/mp. Cifra de afaceri a mallului a crescut în ultimul an cu 8,6%, iar rata de neocupare este în prezent de 2,3%. Venitul operaţional net pentru anul acesta este estimat la 3,5 milioane de euro.
Atrium este singurul mall din Arad care a supravieţuit crizei, pe strada unde au fost anunţate nu mai puţin de cinci proiecte coemrciale înainte de criză. Dezvolat de fondul de investiţii Carpathian în parteneriat cu un grup de investitori israelieni reprezentanţi de Michael Israeli, mallul a fost inaugurat în martie 2010.
Grupul Demijan a fost fondat de oamenii de afaceri Sándor Csányi şi Sándor Demján, care a murit în primăvara acestui an la vârsta de 74 de ani. Sándor Demján, născut la Berveni, Satu Mare, a fost cel mai bogat om de afaceri din Ungaria în perioada 2007-2011, iar potrivit Forbes, acesta avea o avere estiamată la aproape 600 de milioane de euro, fiind al doilea cel mai bogat ungur.
Pe plan local, cei doi oameni de afaceri au mai dezvoltat prin TriGranit centrul comercial Polus din Cluj-Napoca şi Maritimo din Constanţa, aflate acum în portofoliul austriecilor de la Immofinanz sub brandul Vivo. Înainte de criză, TriGranit intrase într-un parteneriat public privat cu autoritățile române pentru proiectul de 1 miliard de euro – Esplanada, care a rămas la stadiul de machetă. Ce nu au înțeles autoritățile de la noi, a înțeles municipalitatea din Poznan, un oraș secundar din Polonia. Acolo, TriGranit a înglobat gara cu un centru comercial gigant.
În vara lui 2015, americanii de la TPG au cumpărat TriGranit, mai puţin terenurile de peste 300 de hectare pe care dezvoltatorul ungar le deţinea pe plan local. După vânzarea către TPG, activele care nu au făcut obiectul tranzacţiei au fost transferate către Granit Management.
Sud-africanii nu sunt la prima afaceri cu ungurii. Prime Kapital şi MAS REI deţin terenul fostei Marmura, din portofoliul Granit.