Turcia: Rata inflaţiei, la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Rata inflaţiei în Turcia a urcat în iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, deprecierea lirei turceşti ducând la o creştere semnificativă a preţurilor pentru consumatori, a anunţat marţi Institutul de Statistică (TurkStat), transmite DPA.
Economica.net - mar, 03 iul. 2018, 16:04
Turcia: Rata inflaţiei, la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

Luna trecută, rata inflaţiei a urcat la 15,39%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2003. În aprilie şi mai s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 10,85% şi, respectiv, 12,15%.

Cel mai semnificativ avans lunar s-a înregistrat la alimente şi băuturi non-alcoolice (5,98%) iar cea mai mare creştere anuală la transport (24,26%). Singurul declin lunar a fost la haine şi încălţăminte (1,15%).

‘Datele privind inflaţia din iunie sunt teribile. Acesta este preţul pentru că nu s-au luat măsurile necesare pentru a contracara deprecierea lirei’, a apreciat analistulTimothy Ash, de la BlueBay Asset Management.

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar şi euro, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare. Pentru a stopa deprecierea lirei, Banca Centrală a Turciei a organizat în mai o reuniune de urgenţă la finalul căreia a decis să majoreze dobânda de bază de la 13,5% până la 16,5%.

Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare până când inflaţia va înregistra o îmbunătăţire semnificativă, după ce a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 1,25 de puncte de bază.

La şedinţa monetară din 7 iunie, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de bază de la 16,50% până la 17,75%. După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 1,82% ajungând la 4,47 lire pentru un dolar, în condiţiile în care anterior coborâse până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Nivelul ridicat al inflaţiei şi aşteptările inflaţioniste reprezintă în continuare riscuri la adresa evoluţiei preţurilor şi, dacă va fi necesar, politica monetară va fi înăsprită şi mai mult, se arată într-un comunicat al Băncii Turciei.

Moneda turcească suferă de pe urma îngrijorării investitorilor cu privire la ingerinţa preşedintelui Erdogan în politica monetară. Şeful statului turc, care s-a autoproclamat ‘inamicul dobânzilor’, a declarat că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea Băncii Centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.

Te-ar mai putea interesa și
Yannick Van de Parre a fost numit Country Manager al Speedwell în România
Yannick Van de Parre a fost numit Country Manager al Speedwell în România
Dezvoltatorul Speedwell l-a numit pe Yannick Van de Parre în funcția de Country Manager în România....
Ce spune Ciolacu după anunțul lui Trump despre noile taxe vamale
Ce spune Ciolacu după anunțul lui Trump despre noile taxe vamale
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de "efectele noului război ...
Despăgubirile plătite în baza polițelor RCA au crescut, anul trecut, la un total de 7,9 miliarde de lei
Despăgubirile plătite în baza polițelor RCA au crescut, anul trecut, la un total de 7,9 miliarde de lei
Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste ...
La începutul ședinței de guvern, Ciolacu a spus că vor exista măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de noul război comercial, pornit de SUA
La începutul ședinței de guvern, Ciolacu a spus că vor exista măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de ...
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de efectele noului război ...