UE, optimistă în privinţa agriculturii româneşti în 2016. Am putea ocupa primele poziţii la creşterea randamentelor

Comisia Europeană prognozează o producţie agricolă favorabilă pentru România, care ar putea avea printre cele mai mari creşteri ale randamentelor la hectar din UE. Grâul, orzul şi porumbul ar putea aduce mai mulţi bani fermierilor anul acesta. Suntem însă departe de producţiile medii la hectar realizate de celelalte state membre.
Alina Stanciu - mie, 30 mart. 2016, 21:01
UE, optimistă în privinţa agriculturii româneşti în 2016. Am putea ocupa primele poziţii la creşterea randamentelor

Ultima prognoză a Comisiei Europene privind producţia agricolă a statelor membre dă speranţe României, după un 2015 în care agricultura a scăzut cu 9,8% faţă de 2014, având un aport în PIB de numai 4,2% şi o contribuţie negativă la creşterea economică de minus 0,5%. Pentru unele culturi, precum grâul sau orzul estimările indică în cazul României printre cele mai mari creşteri ale producţiei la hectar din UE, raportat la media ultimilor cinci ani.

Faţă de 2015 însă, unele culturi precum grâul (total) sau triticalele vor avea un randament mai mic. De asemenea, rămânem la coada Europei în funcţie de cantitatea medie de cereale obţinută prin cultivarea unui hectar.

A doua cea mai mare creştere a productivităţii din UE la grâu 

Comisia Europeană prognozează pentru România o producţie de 3,81 de tone de grâu la hectar, cu 11,3% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 0,2% mai puţin comparativ cu rezultatele anului trecut. În cazul în care estimările sunt corecte, România va avea astfel, anul acesta, a doua cea mai mare creştere a randamentului la hectar, după Bulgaria ai cărei fermieri vor obţine un plus de 13,5% faţă de media ultimilor cinci ani. 

Dacă ne uităm însă la estimările realizate luna aceasta de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), producţia de grâu românesc se va limita în 2015 la 3,45 de tone la hectar, adică cu 0,2 tone la hectar mai puţin decât în 2015 (minus 5,4%), potrivit unor informaţii transmise de instituţie ECONOMICA.NET.

La nivelul UE, producţia medie de grâu la hectar ar putea creşte cu 2% raportat la media ultimilor cinci ani, la 5,7 tone la hectar, dar va scădea cu 5,1% comparativ cu 2015. Vor exista ţări precum Belgia, Irlanda sau Olanda cu producţii de peste 9 tone de grâu la hectar.

Campioni ai creşterii la orz 

Şi în ceea ce priveşte cultura orzului, fermierii români au şansa unor producţii bune anul acesta. Cu o medie de 3,64 de tone la hectar, adică cu 14,7% peste producţiile ultimilor cinci ani, cum arată estimările Comisiei Europene, România s-ar putea situa pe a doua poziţie după Polonia (plus 15,5%) în clasamentul ţărilor cu cea mai mare creştere a randamentelor la orz. De asemenea, raportat la anul trecut, producţia medie la hectar ar putea creşte cu 5,3%.

USDA estimează însă o producţie de 3,25 de tone la hectar.

Cu toate acestea, dacă ne uităm la randamentul mediu realizat de fermierii europeni, de 4,87 de tone la hectar, România rămâne  o ţară cu randamente slabe la această cultură. Aceasta în condiţiile în care Belgia, spre exemplu, produce 9,3 tone de orz la hectar, iar Irlanda 7,9.

Cultura porumbului revine în forţă

După un an agricol 2015 extrem de problematic pentru cultura porumbului, 2016 ar putea duce, spun specialiştii Comisiei Europene, la o revenire a producţiilor până la nivelul a 3,6 tone la hectar, cu 8,6% peste 2015 şi cu 2% peste media ultimilor cinci ani. Producţia medie a UE este însă mult mai mare, de 7,12 tone la hectar, cu 10,9% mai mult decât în 2015 şi cu 3,2% mai mult raportat la media ultimilor cinci ani.

USDA estimează pentru România o producţie medie de 3,49 de tone la hectar.

Creşteri de peste 10% la sfecla de zahăr  

Din datele Comisiei Europene, România va fi anul acesta printre campioni şi la creşterea producţiei de sfecla de zahăr, cu toate că rămânem cu randamentele la jumătate faţă de media statelor membre. Potrivit estimărilor, cultivatorii de sfeclă vor obţine în medie 34,7 tone de hectar, cu 11,7% mai mult decât în 2015 şi cu 10,8% peste media ultimilor cinci ani. Este a doua cea mai mare creştere din UE după Ungaria, pentru care CE estimează un plus de 13,8% raportat la media ultimilor cinci ani, până la 61,4 tone la hectar.

Totodată, creşteri de randamente vor exista şi la floarea soarelui (1,65 de tone la hectar, cu 21,5% mai mult decât anul trecut) şi  cartofi (15,2 tone la hacter, cu 5% mai mult decât anul trecut).

Producţia de triticale va scădea la 3,46 tone la hectar (minus 0,6% faţă de 2015).

Ce s-a întâmplat în 2015

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, dintre marii producători agricoli din Uniunea Europeană, România a avut, în 2015, cea mai mare producţie de floarea soarelui, a doua producţie de porumb (după Franţa), a cincea producţie de grâu (după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia) şi a cincea producţie de cartofi (după Germania, Franţa, Polonia şi Marea Britanie), arată datele INS.

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 3,5% comparativ cu anul precedent, până la 7,85 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 3,3%, în timp ce producţia de porumb, sfeclă şi cartofi s-a redus cu peste 20%, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Însă producţia la grâu a fost printre puţinele care au crescut la nivelul agriculturii româneşti în 2015, alături de producţia de leguminoase pentru boabe (plus 7%, până la 76.000 de tone), producţia de soia boabe (29,1%, până la aproximativ 262.000 tone).

La polul opus, producţia de porumb a scăzut anul trecut cu 26% comparativ cu 2014, până la 8,87 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată a crescut uşor, până la 2,528 milioane hectare.

De asemenea, producţia de orz şi orzoaică a scăzut în 2015 cu 7,6%, până la 1,58 miliane de tone, producţia de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, la 1,76 milioane de tone, iar producţia de sfeclă de zahăr s-a redus cu 27,9%, până la 1 milion de tone. În plus, România a înregistrat o scădere a producţiei de cartofi cu 21%, la 2,78 milioane de tone.

În ceea ce priveşte fructele din livezi, producţia de struguri a crescut anul trecut cu 2,3%, până la 802.000 tone. S-au înregistrat creşteri atât la plantaţiile de vii altoite, cu 3%, până la 480.000 tone, cât şi la plantaţiile de vii hibride (+1,3%). De asemenea, suprafaţa cultivată cu vii altoite a crescut cu 3,3%.

În schimb, suprafaţa şi producţia de fructe din livezi au scăzut anul trecut cu 3,5%, respectiv cu 8,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen ar fi semnat un acord după circa o săptămână de discuții, perioadă în care se părea că cele două părți sunt despărțite de diferențe ireconciliabile....
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca, construită în perioada interbelică, este acum scoasă la vânzare. Clădirea ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” Update
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” ...
Porr a excavat 1.000 metri și în galeria "Alina" a primului tunel de pe traseul A1 Sibiu - Pitești, potrivit unei imagini ...
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat ucrainean din apropierea oraşului Kurahove, o zonă din estul Ucrainei ...